15 Απριλίου 2011

Η τοποθετηση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία στο Π.Σ για τον προυπολογισμό και την απογραφή της καταστασης των πρώην νομαρχιών


  1.Οι συνολικές δαπάνες του προτεινόμενου προϋπολογισμού 2011 της Περιφέρειας Θεσσαλίας , ανέρχονται σε 134.911.165,69 €. Δηλαδή σε περίπου 165 € ανά κάτοικο της Θεσσαλίας, εφ΄ όσον βέβαια πραγματοποιηθούν τα προβλεπόμενα έσοδα και έξοδα.
    Με δαπάνη 165 € ανά κάτοικο, είναι αστείο να ισχυριστεί κάποιος ότι μπορεί να ασκήσει στοιχειώδη κοινωνική πολιτική. ΄Οτι μπορεί, τάχα, να ανακουφίσει τους εργαζόμενους στην πόλη και στο χωριό, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νεολαία της Θεσσαλίας που τα δικαιώματά τους σφαγιάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική του Μνημονίου Κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ (σφαγή που θα κλιμακωθεί μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ). Πολύ περισσότερο να ισχυριστεί κάποιος ότι, με δαπάνη 165 € ανά κάτοικο : «θα βελτιώσει τους όρους ζωής των συμπολιτών μας και θα βοηθήσει περαιτέρω την ανάπτυξη της Θεσσαλίας», όπως λέει η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής!
   2. Ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός 2011 είναι καθρέφτης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, του κρατικού Προϋπολογισμού, του Μνημονίου και του «Καλλικράτη». Συνοπτικά, είναι Προϋπολογισμός αντικοινωνικός, αντιαναπτυξιακός, αντιλαϊκός, ανταποδοτικός, μίζερος και διαχειριστικός, ακρωτηριασμένος και οπισθοδρομικός.
      Η πολυδιαφημισμένη μετάβαση από τις Νομαρχίες στην «Καλλικρατική» Περιφέρεια, γίνεται με βάδισμα κάβουρα, κυριολεκτικά με την όπισθεν! Με έσοδα 91.740.660,87 € λιγότερα από πέρυσι (109.784.419,65. έναντι 201.525.080,52 € το 2010 ) και δαπάνες 75.267.489,16 €  λιγότερα από πέρυσι (134.911.165,69 € έναντι 210.178.654,85 το 2010). Λιγότερα και από το 2009 (152.766.442,29 €).
     3. Εμείς, ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ», προτείνουμε στο μαζικό λαϊκό κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας της Θεσσαλίας, με ενωτικούς, μαχητικούς και αποφασιστικούς αγώνες :
Ÿ Να αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)  που επιβάλλει το Μνημόνιο. Να διεκδικήσει άμεσα, τουλάχιστον το διπλασιασμό τους, για να εξασφαλιστεί πλήρως η μισθοδοσία του προσωπικού και για να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων, που θα καλύψουν βασικές ανάγκες, ιδιαίτερα σε τομείς κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στους Δήμους.
Ÿ Να απορρίψει την πολιτική ακρωτηριασμού και μηδενισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) στις Περιφέρειες και στους Δήμους και να διεκδικήσει κονδύλια τουλάχιστον ισόποσα με τους διεκδικούμενους ΚΑΠ. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί πρόγραμμα έργων για κοινωνικές υποδομές, αξιοποίησης των δημόσιων χώρων για κοινωνικές ανάγκες,  προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος, ανάπτυξης των ορεινών και προβληματικών περιοχών.
Ÿ Να καταγγείλει τη δέσμευση των κονδυλίων των Τομεακών και Περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων στα έργα τεχνικών υποδομών, περιβάλλοντος κ.λπ. Να απαιτήσει την αναθεώρηση των προγραμμάτων και τον ανα-προγραμματισμό των κονδυλίων, για την άσκηση στοιχειώδους κοινωνικής πολιτικής στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό και περιβάλλον .
    4.     Δεν έχουμε αυταπάτες για την στάση της πλειοψηφίας, η οποία ταυτίζεται με την κυβερνητική πολιτική και τον  Καλλικράτη που θεσμοθετεί Δήμους και Περιφέρειες ως τοπικό – περιφερειακό κράτος, πλήρως ελεγχόμενο από το κρατικό - πολιτικό σύστημα συνολικά.
Γι΄ αυτό, με βάση το πολιτικό σκεπτικό που αναπτύξαμε, καταψηφίζουμε τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2011 καθώς και τη σχετική εισήγηση.

Για την απογραφή της κατάστασης των πρώην νομαρχιών 
και παραλαβή της από την περιφέρεια 

Η απογραφή δεν είναι μόνο μία τεχνική - οικονομική διαδικασία και μία τυπική υποχρέωση έγκρισης και παραλαβής της κατάστασης των νομαρχιών από το περιφερειακό συμβούλιο. Είναι έγκριση ή απόρριψη της πολιτικής που εφαρμόστηκε από τα νομαρχιακά συμβούλια. Μιας πολιτικής που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κινήθηκε στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής του μνημονίου κυβέρνησης Ε.Ε - Δ.Ν.Τ.
Η πολιτική αυτή αφήνει ένα χρέος στο περιφερειακό συμβούλιο 122 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηρίστηκε από τον περιφερειάρχη βόμβα ελλειμμάτων και νάρκη χρέους στα θεμέλια του «νέου» θεσμού της περιφέρειας. Ποιος είναι όμως ο «τρομοκράτης» και οι «συνεργοί» του; και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν;
Για μας είναι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και του Δ.Ν.Τ, ο Καλλικράτης, η συναινετική πολιτική της Ν.Δ και του ΛΑΟΣ, τα πρώην νομαρχιακά συμβούλια αλλά και η νέα πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου και η μείζονα αντιπολίτευση που κινούνται στα πλαίσια του Καλλικράτη και είναι σίγουρο ότι θα «συλληφθούν» και θα ανατραπούν από το λαό.





                                          Λάρισα 15/4/2011        

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *