25 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης στα Τρίκαλα για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς


Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς!


Άλλη μια χρονιά ξεκινά και φέτος, και μοιάζει ίδια ή και χειρότερη από τις προηγούμενες. Άλλη μια χρονιά με χιλιάδες παιδιά εκτός των δημόσιων παιδικών σταθμών. Άλλη μια χρονιά με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε κατάλληλα κτίρια και υποδομές.
141.000 οικογένειες έκαναν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2017-2018» (voucher), ενώ ο αριθμός των δικαιούχων ήταν 94.000. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο τέλος Ιούλη 47.000 παιδιά είναι έξω από τη Δωρεάν παροχή παιδικού σταθμού.
Ο αριθμός αυτός, αν και τεράστιος, αφορά μόνο τις οικογένειες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, άρα ο συνολικός αριθμός των παιδιών είναι μεγαλύτερος, αφού πολλές οικογένειες δεν είχαν καν δικαίωμα συμμετοχής, και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση.
Η δεύτερη φάση της διανομής θα γίνει το Σεπτέμβριο, και ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να φτάσει τις 110.000, με 31.000 περίπου παιδιά εκτός. Και, πάντα, μιλάμε για οικογένειες που είχαν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για voucher. Η κατάσταση είναι εξίσου-αν όχι χειρότερη- στις οικογένειες που δεν έχουν δικαίωμα voucher…Πολλά από αυτά, ίσως τα περισσότερα, είναι παιδιά άνεργων γονιών ή παιδιά που εργάζεται μόνο ο ένας γονιός τους. Η δημοτική αρχή επικαλείται ότι αυτός ο αριθμός πιθανόν να μειωθεί, είτε μετά τις διαγραφές & μετακινήσεις παιδιών σε νηπιαγωγεία, είτε γιατί κάποιοι γονείς που έχουν επιδοτηθεί με Voucher (από πρόγραμμα ΕΣΠΑ) μπορεί τελικά να επιλέξουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς και έτσι να απελευθερωθούν θέσεις στους δημοτικούς.
Φυσικά η πριμοδότηση των Voucher τα τελευταία χρόνια, μόνο τυχαία δεν είναι. Ουσιαστικά, αμφισβητείται από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση της πρόνοιας από τον προϋπολογισμό του κεντρικού κράτους. Έτσι αντί το κράτος να χρηματοδοτεί πλήρως τις δομές και τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών και να εξασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση όλων των παιδιών σε αυτούς, προωθεί τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα πλαίσια των νόμων της αγοράς.
Επιπλέον, ο Δήμος στη λογική της ανταποδοτικότητας και της διαχείρισης του εφικτού κοστολογεί κάθε υπηρεσία προς τους δημότες. Είναι πρόκληση οι δημότες να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για υπηρεσίες και δομές όπως οι παιδικοί σταθμοί, όταν οι συνθήκες στους περισσότερους δεν πληρούν βασικές προδιαγραφές, όταν τα παιδιά στοιβάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό που προσπαθούν να τις καλύψουν με πεντάμηνες, εξάμηνες ή το πολύ οχτάμηνες συμβάσεις, με ελλείψεις σε εποπτικό υλικό και ελλιπή χρηματοδότηση.
Μέσα στις σημερινές συνθήκες ακραίας λιτότητας, εργασιακής ανασφάλειας και διάλυσης των δημόσιων δομών ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη μας διέξοδος. Ανυποχώρητος αγώνας για αυτά που δικαιούμαστε για μας και τα παιδιά μας, σήμερα που η πολιτική ΕΕ ΔΝΤ κεφαλαίου συνεχίζει να επιτίθεται άγρια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας.

Να παλέψουμε για:
 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
-ΠΛΗΡΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΡΟΦΕΙΩΝ.
-ΟΛΙΓΟΜΕΛΗ ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.
-ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
-ΝΕΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ     ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
-ΤΡΟΦΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *