08 Απριλίου 2011

Η παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο και η επιστολή στην εφημερίδα "ελευθερία" για το αγροτικό ζήτημα του Γενηκομσίου Φάνη περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία - Ανταρσία για την Ανατροπή

Η συζήτηση για το «καλάθι» αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας (σύνολο επώνυμων, ποιοτικών, πιστοποιημένων, τυποποιημένων, κατοχυρωμένων προϊόντων) δεν ξεκινά από το μηδέν, δεν προκύπτει από παρθενογένεση!
    101 χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ (6/3/1910) βρισκόμαστε αντιμέτωποι με άλλης ποιότητας, σύγχρονο και εκρηκτικό αγροτικό ζήτημα. Τριάντα (30) χρόνια παραμονής στην Ε.Ε. και εφαρμογής της αντιαγροτικής πολιτικής της (ΚΑΠ) από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είχαν και έχουν ολέθριες συνέπειες στους φτωχομεσαίους αγρότες της χώρας και της περιοχής μας :
·    Τεράστια μείωση παραγωγής σε βασικά, δυναμικά, προνομιακά, αγροτικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, ζάχαρη, κορινθιακή σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, σιτηρά, κτηνοτροφία κ.ά.). Αντί για τη δημιουργία του 6ου, έκλεισαν τα 2 από τα 5 ζαχαρουργεία!
·    Μετατροπή της χώρας και της Θεσσαλίας, από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων (πριν την ένταξη στην ΕΟΚ το 1981)   σε εισαγωγέα, με το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα να φτάνει τα 4,2 δις ευρώ το χρόνο ξεπερνώντας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια το σύνολο των χρημάτων της Ε.Ε για τον αγροτικό τομέα (4 δις). (συνολικά έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. €).
·    Μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που επιδεινώνει την ανεργία στις πόλεις, με το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού να έχει μειωθεί από 25% στο 10%.
·    Συγκέντρωση του 50% της αγροτικής γης και της αγροτικής παραγωγής, στα χέρια μιας μειοψηφίας, στο 6% των αγροτών, δηλαδή στους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές. Είναι μια αντιδραστική κοινωνικοταξική αλλαγή!
·    Πλήρη κατάργηση του αγροτικού «κράτους πρόνοιας» (στον καθορισμό τιμών, στην επιδότηση του κόστους παραγωγής, στις παρεμβάσεις μέσω συνεταιρισμών) και πλήρη παράδοση των φτωχομεσαίων αγροτών και του ιδρώτα τους στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς». Με συνέπεια μια τριπλή ληστεία : α) εκρηκτική διόγκωση του κόστους παραγωγής, β) εξευτελιστικές τιμές στον καταχρεωμένο στην ΑΤΕ αγρότη και γ) πανάκριβες τιμές και νοθευμένα προϊόντα στον εργαζόμενο καταναλωτή της πόλης. Δύο παραδείγματα : Λάδι στον παραγωγό 2 - 2,5 €/κιλό (πολύ λιγότερα από την περίοδο 1990 - 95, που είχε 1.200 - 1.500 δρχ./κιλό) και στον εργαζόμενο καταναλωτή 6 €/λίτρο (τα 910 γραμμάρια), συνήθως νοθευμένο! Να καταργηθεί η πρόσθετη κλοπή του 9%, δηλαδή οι βιομήχανοι και τα σούπερ μάρκετ να πουλάνε (όπως αγοράζουν) κιλό αντί λίτρο; Βαμβάκι : Στον παραγωγό 3 δεκάρες/κιλό (λιγότερα από το 1974, τότε είχε μισό δολλάριο/κιλό), ενώ μια βαμβακερή φανέλα, βάρους 100 γραμμαρίων, κοστίζει στον εργάτη 6 ευρώ, 200 φορές περισσότερα! Μην ξεχνάμε, ότι τα αγροτικά προϊόντα είναι κυρίως πρώτη ύλη της βιομηχανίας και δευτερευόντως νωπά, στα μανάβικα και στη λαϊκή αγορά!
Είναι φανερό ότι όλα αυτά θα χειροτερέψουν : α) Με το Μνημόνιο, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ (στην οποία το 65% των αγροτών έχει υποθηκεύσει τα υπάρχοντά του και θα τα χάσει) και με το ξεπούλημα των θυγατρικών της ΑΤΕ αγροτικών βιομηχανιών, ΣΕΚΑΠ (τσιγάρα), ΕΛΒΙΖ (ζωοτροφές), 3 βιομηχανίες ζάχαρης και Δωδώνη (το καμάρι των κτηνοτρόφων της Ηπείρου), β) με το «Μητρώο» επιτάχυνσης του ξεκληρίσματος των αγροτο-εργατών, γ) με την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ), δ) με τον «Καλλικράτη» και τη μετατροπή των Συνεταιρισμών σε ΑΕ μεγαλοαγροτών με το  νέο νομοσχέδιο και ε) με τη νέα, πιο αντιδραστική αναθεώρηση της ΚΑΠ της ΕΕ το 2013.
  
 Η μοναδική ελπίδα βρίσκεται στους ενωτικούς, αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες, στα χέρια των ιδίων των φτωχομεσαίων αγροτών, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ενωτικές Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους της πόλης και τη νεολαία, για την ανατροπή του Μνημονίου και της αντιαγροτικής - αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Ως «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» υποστηρίζουμε τους αγώνες για:
  • Προστασία της εγχώριας αγροτικής  παραγωγής μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις & Συμφωνίες και του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων με θεσμοθέτηση εγγυημένων τιμών. Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με φτηνά καλλιεργητικά μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ, χαμηλότοκα δάνεια από την ΑΤΕ (γι΄ αυτό να μην ξεπουληθεί μαζί με τις θυγατρικές της, αλλά να κρατικοποιηθεί πλήρως χωρίς αποζημίωση).
  • Λύση  του  προβλήματος της  λειψυδρίας στον κάμπο χωρίς καταστροφή του περιβάλλοντος και μακριά από  λογικές  ιδιωτικοποιήσεων και νέων χαρατσιών  σε  βάρος  των αγροτών και των κατοίκων της  Θεσσαλίας, με μέτρα και έργα μικρής κλίμακας αλλά πολλαπλής χρησιμότητας, που σέβονται τη φύση, και όχι με "εύκολες λύσεις" τύπου εκτροπής του Αχελώου, που καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες. Μη εφαρμογή του Κανονισμού 60/2000 της Ε.Ε. για το Νερό. Το νερό δεν είναι εμπόρευμα. Όχι στους υδρομετρητές στα χωράφια. Όχι στο χαράτσι για τις νομιμοποιήσεις των πομωνών.
  • Κατάργηση όλων των επιδοτήσεων σε βιομήχανους και μεγαλοαγρότες και χορήγησή τους μόνο σε μικροαγρότες και μικροκτηνοτρόφους, με κοινωνικά κριτήρια, ιδιαίτερα για ομαδική και συνεταιριστική παραγωγή. Πλήρη ασφάλιση αγροτών - κτηνοτρόφων – της παραγωγής τους καθώς και του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, χωρίς εισφορές σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ. Καμιά   ιδιωτικοποίηση ή διάλυση του ΕΛΓΑ, αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές απ’ το σκουλήκι. Άμεση αποπληρωμή των προϊόντων που δεν έχουν πληρωθεί (βιομηχανικά ροδάκινα, κρασοστάφυλα, βιομ. ντομάτα).
  • Διπλασιασμό των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων, χωρίς εισφορές. Χορήγησή τους στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες. ΄Οχι στο Μητρώο Αγροτών, στους Συνεταιρισμούς ΑΕ και στις λεγόμενες «Ομάδες Παραγωγών» και «Διεπαγγελματικές Οργανώσεις» μεγαλοαγροτών - μεγαλεμπόρων - βιομηχάνων. Κρατική ενίσχυση σε συνεταιρισμούς  μικρομεσαίων αγροτών για την οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη βάση ενός δημοκρατικού συνεταιριστικού πλαισίου. Με μία ψήφο όλων των αγροτικών νοικοκυριών που συμμετέχουν στον συνεταιρισμό, χωρίς ποσοτικό διαχωρισμό.
  • ΄Αμεση απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών, σπόρων, αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που αυξάνουν τα κέρδη των πολυεθνικών ελέγχουν την αγροτική παραγωγή και δημιουργούν μεγαλύτερους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αυστηρό έλεγχο της νοθείας που οργιάζει στα τρόφιμα. ΄Οχι στην εκμετάλλευση της οικολογικής ευαισθησίας των καταναλωτών με τα «μαϊμού» βιολογικά προϊόντα.
  • Πλήρη ισοτιμία κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων (συλλογική σύμβαση, μισθούς και μεροκάματα για ζωή και όχι για επιβίωση, ασφάλιση, περίθαλψη, σύνταξη κ.ά.) στους εργάτες γης, μόνιμους ή εποχιακούς, ΄Έλληνες και μετανάστες, όχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
  • Απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, εκκλησιαστικής, μοναστηριακής, ιδιωτικής, διάθεσή της για συνεταιριστική παραγωγή.
  • ΄Οχι στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων (αγροτοδικεία).
Όλα αυτά τα ώριμα και δίκαια αιτήματα των φτωχομεσαίων αγροτών της χώρας και της Θεσσαλίας, για να λυθούν ριζικά και οριστικά, απαιτούν την ανατροπή του Μνημονίου και της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Συνδέονται στενά με τον αγώνα για την αντικαπιταλιστική έξοδο και διάλυση της ΕΕ, την εργατική εξουσία - δημοκρατία, τη σύγχρονη κομμουνιστική κοινωνία. Νέα κοινωνία, με αγροτική παραγωγή και προϊόντα όχι για τις ανάγκες της αγοράς, της χωματερής και του κέρδους, αλλά για τις ανάγκες των εργαζομένων, σε πλήρη αρμονία με τη φύση!

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *