10 Ιουλίου 2021

Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025 και οι σχεδιασμοί για "πράσινη ανάπτυξη", ΑΠΕ και αιολικά

 


Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025:

Ταχεία κλιμάκωση της καταστροφικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Το τέλος των θεσμικών αυταπατών και ο μονόδρομος του μαχητικού αγώνα.

Για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας, ακούστηκαν μέχρι σήμερα από τα χείλη τοπικών παραγόντων «τα μύρια όσα» προκειμένου να «στρογγυλέψουν» τις λαϊκές αντιστάσεις. «Λιοντάρια» δήμαρχοι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους πως στον τόπο τους δεν θα μπουν αιολικά πάρκα. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός έλεγε, πριν ακόμα αρχίσουν οι εργασίες στον Τύμπανο, πως οι σχεδιασμοί δεν αφορούν τη Θεσσαλία, αλλά την Ευρυτανία. Την ίδια στιγμή φωνές που δραστηριοποιούνταν στο κίνημα μιλούσαν διαρκώς για τη δυνατότητα σύμπραξης με τους θεσμικούς φορείς για τον αγώνα ενάντια στα αιολικά.

Η πραγματικότητα είναι όμως σκληρή και η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου. Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025 που συζητούνταν στο περιφερειακό συμβούλιο της 8ης Ιουλίου ξεχωρίζει στη σελ. 19 ένα γράφημα. Στο γράφημα κυκλώνονται όλοι ανεξαιρέτως οι ορεινοί όγκοι της Θεσσαλίας (Άγραφα- Θεσσαλική Πίνδος, Όλυμπος, Κίσσαβος, Πήλιο, Όθρυς) με τη σημείωση: «ζώνες με δυνατότητα χωροθέτησης αιολικών εγκαταστάσεων». Το σχέδιο αυτό ψηφίζουν αυτή την περίοδο με τα 2 χέρια στο όνομα της «ανάπτυξης» όλοι οι δήμοι της Θεσσαλίας καθώς και το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία (εκτός από Αριστερή Παρέμβαση και Λαϊκή Συσπείρωση).

Η περιγραφή στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025 δεν αφήνει εξάλλου καμία αμφιβολία. Στους 5 τομείς παρέμβασης που καθορίζει ο ένας είναι η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» διευκρινίζοντας: «κύριες στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειας είναι… Η ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας…» σημειώνοντας πως: «…έμφαση θα δοθεί… στην υποστήριξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μικρής κλίμακας (κτίρια, νησιά κ.α.) και μεγάλης κλίμακας -κυρίως ιδιωτικών επενδύσεων…» (βλ. σελ 81 Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Θεσσαλίας 2021- 2025). Έχει κανείς αμφιβολία για την κατεύθυνση των πραγμάτων…;;;

Οι ορέξεις των αρπακτικών του κεφαλαίου για την καταπάτηση όλων των βουνοκορφών έχουν εκφραστεί εδώ και καιρό. Το νέο στοιχείο είναι η πλήρης επισημοποίηση αυτής της κατεύθυνσης από όλο το θεσμικό φάσμα της αστικής πολιτικής. Η ένταξη σε αυτούς τους σχεδιασμούς όλων ανεξαιρέτως των ορεινών όγκων της Θεσσαλίας σημαίνει πως το σχέδιο δεν χωράει «τοπικές εξαιρέσεις» πολύ απλά γιατί είναι κύρια αναπτυξιακή στρατηγική ηγεμονικών μερίδων του κεφαλαίου.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέα δεδομένα για τον αγωνιζόμενο λαό. Καταρρέει η λογική που υποστήριζε πως στον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανίας αιολικών μπορούν να υπάρξουν συμμαχίες με φορείς του τοπικού κράτους (δήμαρχους κτλ). Αυτό σημαίνει πως όλο το βάρος της αποτροπής των εν λόγω σχεδιασμών πέφτει πάνω στην ίδια τη λαϊκή δράση. Μια δράση που πρέπει να επιβάλλει το σταμάτημα των εργασιών όπου έχουν αρχίσει και την αδυναμία έναρξής τους όπου είναι στα σκαριά. Να εκδιώξει τους δημόσιους και ιδιωτικούς στρατούς κατοχής που κουβάλησαν οι πολυεθνικές στα βουνά για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους πίσω από τις στολές καλοπληρωμένων μπράβων – σεκιουριτάδων και της Ελληνικής Αστυνομίας. Να ενοποιήσει των αγώνα ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» ως προϋπόθεση ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία, κατανικώντας της αναπτυξιακές χίμαιρες. Ο λαός της Θεσσαλίας καλείτε να δώσει για μια ακόμη φορά τη μάχη στα βουνά και τις πόλεις του. Για να παραμείνουν απάτητα και ελεύθερα, προσφορά στην κοινωνία και τον άνθρωπο και όχι στις καταπατητικές ορέξεις του κεφαλαίου.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *