ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΔΗΜΩΝ
Να μην περάσει ο αντεργατικός Αρμαγεδώνας
Οι εργατικές ανάγκες οδηγός μας και όχι τα εργοδοτικά συμφέροντα
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει, σύμφωνα με την πάγια τακτική της για μπαράζ νομοθετήσεων εν μέσω πανδημίας, ένα νομοσχέδιο-τερατούργημα που το παρουσιάζει, με στήριξη από τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, ως εκσυγχρονισμό που προστατεύει τους εργαζόμενους, εναρμονίζοντας τη νομοθεσία στα νέα δεδομένα,
Δεν πρόκειται, όπως ισχυρίζονται, για κανόνες που θα βάλουν τάξη σε ό,τι ήδη συμβαίνει, αλλά πρόκειται για νομιμοποίηση και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας, κατάργηση του 8ώρου, ένταση της εκμετάλλευσης, ξεχείλωμα του χρόνου εργασίας, διεύρυνση της ελαστικής απασχόλησης και κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων.
Ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Χαντακώνει τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν περισσότερο και θα αμείβονται λιγότερο, αφού μειώνει την αποζημίωση για τις επιπλέον ώρες εργασίας, ενώ υψώνει εμπόδια για τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζόμενων.
Σε μια εποχή που οι άνεργοι στην χώρα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, που θα έπρεπε όλοι να έχουμε δουλειά με σταθερή σχέση εργασίας και θα μπορούσε με την ανάπτυξη των τεχνολογιών και την αύξηση της παραγωγικότητας, να δουλεύουμε λιγότερες ώρες δουλειάς και με αμοιβές που θα εξασφάλιζαν ένα βιοτικό επίπεδο αντάξιο του πλούτου που παράγουμε οι εργαζόμενοι, μας οδηγούν σε εργασιακό μεσαίωνα. Γκρεμίζουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη-Σ.Ε.Β.-Ε.Ε.-Κεφαλαίου:
- Καταργεί το 8ωρο με επέκταση στις 10 ώρες δουλειά την ημέρα. Με τη λεγόμενη διευθέτηση και τον όρο της ευελιξίας ρυθμίζεται με διευθυντικό δικαίωμα «ευέλικτα» το καθημερινό ωράριο, ώστε όταν η επιχείρηση έχει δουλειά, να δουλεύουμε και με τον «νόμο» 10 ώρες την ημέρα και να «γυρνάει» τις πρόσθετες ώρες πίσω όταν… «δεν έχει δουλειά». Τα περί συναίνεσης του εργαζόμενου είναι κίβδηλα. Η συμφωνία θα είναι ατομική με ό,τι αυτό σημαίνει. Η κατάκτηση για 8 ώρες δουλειά καταργείται και ο χρόνος εργασίας υπολογίζεται συνολικά στο 6μηνο από μια «τράπεζα χρόνου». Χαρακτηριστικό είναι ότι προβλέπει ακόμα και για όσους εργάζονται 4ωρα να χρησιμοποιούνται με σπαστό ωράριο ξανά μέσα στη μέρα, αρκεί να μεσολαβεί ένα 11ωρο ελεύθερο μέσα στο 24ωρο.
- Προβλέπει επί πλέον ώρες υπερωρίας ετησίως που αυξάνονται από 120 σε 150 για όλους τους κλάδους. Ειδικά στους κλάδους με έντονη εποχικότητα (τουρισμός, συγκοινωνίες, κ.α.) ή περιοδικότητα (κατασκευές) που οι εργαζόμενοι λιώνουν στη δουλειά θα εργάζονται 50ωρο τη βδομάδα χωρίς υπερωρίες και η «επιστροφή των ωρών» θα είναι φούμαρα, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είτε δουλεύουν μεροκάματο, είτε απολύονται!
- Η πληρωμή του επιπλέον ημερήσιου χρόνου εργασίας δεν θα κοστίζει επιπλέον στον εργοδότη. Το προσαυξημένο ωρομίσθιο, που η αποζημίωσή του πέφτει στο 40%, θα αφορά μόνο τις «κατ’ εξαίρεση» επιπλέον 150 ώρες. Οι εργοδότες μπορούν να εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη με φτηνή εργασία-λάστιχο και οι εργαζόμενοι να εξοντώνονται «για ένα κομμάτι ψωμί».
- Επεκτείνει ακόμα και το διάστημα που θα μπορεί ο εργαζόμενος να πάρει μέρος της αδείας του από το Μάη ως το τέλος Σεπτέμβρη και να την εξαντλεί μέχρι και το πρώτο 3μηνο του επόμενου έτους.
- Η κάρτα εργασίας, που θα είναι λένε είτε εφαρμογή στο κινητό είτε ηλεκτρονική, προβάλλεται πανηγυρικά ως εξασφάλιση του εργαζόμενου, στην πράξη όμως θα λειτουργεί σαν μηχανισμός ελέγχου του εργαζόμενου, σαν «βραχιολάκι» και θα ξεκλειδώνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας.
- Καταργεί
επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς η «διευθέτηση του χρόνου
εργασίας» θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι ο κάθε
εργάτης, ο κάθε εργαζόμενος θα είναι μόνος απέναντι στον εργοδότη. Χτυπιέται
η συλλογικότητα και η μαζική διεκδίκηση αιτημάτων, αφού κάθε ένας θα
προσλαμβάνεται με διαφορετική προσωπική σύμβαση.
- Ροκανίζει και άλλο την Κυριακάτικη αργία, με την επέκταση του ανοίγματος τις Κυριακές εκτός από το εμπόριο σε νέους κλάδους (πληροφορική, data centers, αποθήκες και logistics, έτοιμο σκυρόδεμα κλπ.).
- Οι απολύσεις γίνονται πιο εύκολες για την εργοδοσία. Καταργείται ουσιαστικά η δυνατότητα νομικής διεκδίκησης επαναπρόσληψης (ακόμα και στην περίπτωση της καταχρηστικότητας). Δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να απαγορεύει την προσέλευση του εργαζομένου στη δουλειά μετά την προειδοποίηση της απόλυσής του και έως την επίσημη λύση της σχέσης εργασίας (αν και το κερασάκι είναι ότι θα αμείβεται κανονικά).
- Χτυπιέται βάναυσα και με πολλούς τρόπους η δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης και καταργείται το δικαίωμα στην απεργία. Η λήψη απόφασης για απεργία απαιτεί το 50 + 1 των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου και όχι των παρευρισκομένων στη Γενική συνέλευση. Για «διευκόλυνση των εργαζομένων» μάλιστα η ψηφοφορία μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά. Επιπλέον για κήρυξη στάσεων εργασίας ή απεργίας επιβάλλει την προειδοποίηση του εργοδότη 24 ώρες πριν. Ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας που θα οδηγεί και στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση. Δημιουργεί έναν νόμιμο και μόνιμο απεργοσπαστικό μηχανισμό καθώς υποχρεώνει τα συνδικάτα να καθορίζουν «προσωπικό ασφαλείας» με 33% των εργαζόμενων που πρακτικά κάνουν την απεργία αδύναμη έως άχρηστη για όπλο των εργαζόμενων (πχ καθορίζει ότι πρέπει να κινούνται τουλάχιστον το 1/3 των συρμών του μετρό!).
- Παρεμβαίνει στη λειτουργία των σωματείων. Το νομοσχέδιο εισάγει την εγγραφή των σωματείων σε κρατικό μητρώο και υποχρεωτικά τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για τα σοβαρά ζητήματα του σωματείου και για την κήρυξη απεργίας φακελώνοντας τους εργαζόμενους.
Το νομοσχέδιο χαντακώνει τη νεολαία και όλους τους εργαζόμενους. Υπονομεύει το μέλλον και δεν πρέπει να περάσει.
Ο χρόνος εργασίας και η αμοιβή είναι το κλειδί της εκμετάλλευσης. Και τα δύο κτυπιούνται από τις κυβερνήσεις για όφελος των κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας. Δεν ξεχνάμε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη απλώς μιας ένωσης προσώπων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. το πάει παραπέρα και το τραβά στα άκρα με την προσωπική συναίνεση (βλέπε εργοδοτικό εκβιασμό) και την πλήρη διάλυση του 8ωρου που κατακτήθηκε με αίμα.
Δεν μπορεί το μέλλον μας να είναι να δουλεύουμε νύχτα με νύχτα χωρίς δικαιώματα, χωρίς 8ωρο, με μισθούς πείνας, χωρίς συλλογική αντίσταση, χωρίς δυνατότητα συνδικαλισμού και ύπαρξης σωματείων, με διαλυμένες ζωές, που θα ζούμε για να δουλεύουμε και όχι να δουλεύουμε για να ζούμε.
Με οδηγό τους αγώνες που κατέκτησαν το 8ωρο, την γνώση ότι υπάρχουν κλάδοι που έχουν κερδίσει ακόμα μικρότερο ωράριο εργασίας (οικοδόμοι, τραπεζοϋπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, κ.α.), τις ανθρώπινες ανάγκες και τις σύγχρονες δυνατότητες….
Διατρανώνουμε :
- Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Ούτε λεπτό παραπάνω για τα κέρδη τους. Όχι στη ζωή λάστιχο! Το νομοσχέδιο να μην περάσει. Καμιά αύξηση του χρόνου εργασίας. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.
- Όχι στην «ευέλικτη απασχόληση», στην κατάργηση του 5θήμερου, του συνεχόμενου ωράριου, της Κυριακάτικης αργίας.
- Σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά για όλους, κατοχυρωμένη από γενική συλλογική σύμβαση. Όχι στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
- Αυξήσεις στους μισθούς.
- Κάτω τα χέρια από τους αγώνες και τα σωματεία. Καμιά κυβερνητική/κρατική παρέμβαση. Όχι στον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.
- Προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον βασικό μισθό. Πλήρης κάλυψη των απωλειών της πανδημίας για όλους τους εργαζόμενους.
- Προσλήψεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών και όλων υπηρεσιών που καλύπτουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.
Μαζί με τους εργαζόμενους, τα σωματεία που αντιστέκονται, μαζί με τους αγώνες στους χώρους δουλειάς και σε κάθε κλάδο, να αντισταθούμε και σε κάθε γειτονιά για να μην βγαίνουμε από το σπίτι μονάχα για μια κακοπληρωμένη και ανασφαλή δουλειά, αν την έχουμε και αυτήν.
ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Περιφερειακές κινήσεις
1. Αν. Μακεδονία-Θράκη : Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.
2. Αττική : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
3. Βόρειο Αιγαίο : Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά
4. Δυτική Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα
5. Δυτική Μακεδονία : Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία
6. Ήπειρος : Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο
7. Θεσσαλία : Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία - Ανταρσία για την Ανατροπή
8. Ιόνια : Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια
9. Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία
10. Κρήτη : Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση
11. Πελοπόννησος : Ανταρσία στο Μωριά - Συμπόρευση για την ανατροπή
12. Στερεά Ελλάδα : Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα
Κινήσεις σε δήμους
1. Αγρίνιο : Ανυπότακτο Αγρίνιο
2. Αγ. Αναργύρων-Καματερού : Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού
3. Αθήνα : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα - Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ
4. Αμπελόκηποι – Μενεμένη : Ανυπακοή στις Γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης
5. Βύρωνας : Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα
6. Γλυφάδα : Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας
7. Δάφνη-Υμηττός : Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης- Υμηττού (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.)
8. Ελληνικού - Αργυρούπολης : Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού – Αργυρούπολης
9. Ηλιούπολη : Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση (ΜΑ.ΧΗ.)
10. Θέρμη : Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής
11. Ιωάννινα : Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα
12. Καλλιθέα : Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας "Μια Πόλη στο Δρόμο"
13. Νέα Ιωνία : Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
14. Νεάπολη - Συκεές: Η πόλη Αλλιώς Αριστερή Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών
15. Νέα Σμύρνη : Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης
16. Πάτρα : Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο
17. Περιστέρι : Αριστερή Κίνηση Περιστερίου
18. Πρέβεζα : Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας