11 Οκτωβρίου 2019

Κάλεσμα της Αριστερής Παρέμβασης στη διαδήλωση ενάντια στα αιολικά και την πράσινη ανάπτυξη το Σάββατο 12/10 στην Καρδίτσα

Κάλεσμα της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία στη διαδήλωση ενάντια στα αιολικά και την πράσινη ανάπτυξη το Σάββατο 12/10 στην Καρδίτσα

Το περασμένο καλοκαίρι μέσα στο κλίμα της γενικής επενδυτικής εφορίας που έφερνε η εκλογική νίκη της ΝΔ, αλλά και το κεκτημένο της πολιτικής της “παραγωγικής ανασυγκρότησης” που θεμελίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι επιχείρησαν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο ισοπέδωσης των Αγράφων με την τοποθέτηση εκτεταμένων αιολικών πάρκων. Οι ενέργειες αυτές άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου, καθώς τροφοδότησαν την κοινωνική ανησυχία, μετατρέποντάς την σε ένα μεγάλο ρεύμα αντίστασης ενάντια στα αναπτυξιακά σχέδια των καταπατητών του δημόσιου κοινωνικού πλούτου και των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την εμφάνιση συνολικά των ΑΠΕ ως λύση για την κλιματική αλλαγή δεν αφορούν μόνο τα Άγραφα. Το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας και του σφετερισμού της από πολυεθνικούς ομίλους, καθώς και οι επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση, αποτελούν κεντρική κατεύθυνση της αστικής πολιτικής. Αυτό αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες αδειοδοτήσεις που έχει εκδώσει η ΡΑΕ, από τον εξορυκτικό σχεδιασμό των ανταγωνιζόμενων κεφαλαίων στη λεκάνη της Μεσογείου, από τη διαρκή πίεση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, από την προώθηση της καύσης σκουπιδιών ως μοντέλο εξασφάλισης δωρεάν ενέργειας στους βιομηχάνους.
Από αυτή την άποψη δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των Αγράφων ως ένα τοπικό θέμα, ούτε μια περιοχή που κατ’ εξαίρεση δεν πρέπει να στηθούν οι αιολικοί γίγαντες. Δίνουμε μια μάχη ενάντια σε μια κατεύθυνση που απειλεί να καταστρέψει και να καταστήσει ατομική ιδιοκτησία μεγάλες εκτάσεις σε όλο τον ορεινό όγκο της χώρας, να επιβάλει ένα καθεστώς πώλησης και αγοράς της ενέργειας ακόμα πιο ακριβό για την κοινωνική πλειοψηφία. Μια κατεύθυνση που επιχορηγείται από τον κλεμμένο κοινωνικό πλούτο προς τέρψιν των πολυεθνικών. Μια κατεύθυνση που δεν επιχειρεί να απαντήσει στις ενεργειακές ανάγκες που έχουν οι σύγχρονες κοινωνίες, αλλά επιχειρεί να συμβάλει σε ένα σύστημα συσσώρευσης ενέργειας και ενεργειακών πηγών ως μέσο κερδοφορίας, αλλά και ως μέσω αναπαραγωγής ενός ακραία καταναλωτικού μοντέλου.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει και να διευκολύνει την καταπατητική δραστηριότητα του κεφαλαίου, απαλλάσσοντας το από περιβαλλοντικά, κοινωνικά και νομικά βαρίδια. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο όμιλος εταιριών που διαχειρίζεται το έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, σε μια κίνηση επίδειξης δύναμης και βολιδοσκόπησης των κοινωνικών αντιδράσεων, επιχειρεί να αρχίσει έργα των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η τυπική τους αδειοδότηση, και ταυτόχρονα εκδίδει αποικιακού τύπου ανακοινώσεις προκειμένου να νουθετήσει και να τρομοκρατήσει το λαό της περιοχής.
Κυβέρνηση και εταιρικά λόμπι αψηφούν της κοινωνικές αντιστάσεις και επιχειρούν να χτίσουν ένα προφίλ ατσάλινης αποφασιστικότητας. Να συντρίψουμε τους σχεδιασμούς τους. Στη μάχη για το δημόσιο κοινωνικό πλούτο, για την ελευθερία του λαού να αποφασίσει τι θέλει και τι δε θέλει σε αυτό τον τόπο, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, διαμορφώνουμε ένα αγωνιστικό μαχητικό μέτωπο που θα κόψει την όρεξη στα αρπακτικά του κεφαλαίου. Η μάχη αυτή θα κριθεί από τη μαζική κινητοποίηση του ίδιου του λαού και όχι με την αναμονή θεσμικών λύσεων στα πλαίσια ενός συστήματος που είναι αλληλένδετο με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της κοινωνικής ζωής.
Παλεύουμε για το μπλοκάρισμα συνολικά της αναπτυξιακής πολιτικής κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου, με βάση της ανάγκες και τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας κόντρα στους νόμους της κερδοφορίας. Παλεύουμε για τη θεμελίωση μιας κοινωνίας που η κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών δε θα προϋποθέτει την καταστροφή όλου του φυσικού πλούτου, αλλά θα επιχειρεί σε αρμονία με τη φύση και τους κανόνες της να αξιοποιήσει ένα μωσαϊκό ενεργειακών πηγών που κριτήριό του δε θα είναι η υπερπαραγωγή, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας.
Όλοι το Σάββατο 12/10 στις 11:00 στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας στη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα αιολικά και την πράσινη ανάπτυξη!
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *