27 Αυγούστου 2024

«Παγασητικός γέμισε νεκρά ψάρια, αλλά τα νερά του είναι «εξαιρετικής ποιότητας»…

 

Το ενιαίο υπουργείο επιχειρηματικής προπαγάνδας περιφέρειας, δήμων, κυβέρνησης και φορέων ενημερώνει:  «Παγασητικός γέμισε νεκρά ψάρια, αλλά τα νερά του είναι «εξαιρετικής ποιότητας»…

Στις 05 Ιουλίου του 2024 όλοι οι θεσμικοί άρχοντες του τόπου, περιφερειάρχης, δήμαρχοι σχεδόν όλων των περιοχών της Μαγνησίας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο ιατρικός σύλλογος Μαγνησίας κ.α. διαβεβαίωναν πως τα νερά του Παγασητικού είναι «εξαιρετικής ποιότητας» (δήλωση κ. Κουρέτα). Ενάμιση μήνα μετά στα τέλη Αυγούστου οι ακτές των «εξαιρετικών» νερών του Παγασητικού είναι γεμάτες με νεκρά ψάρια προερχόμενα από τη Λίμνη Κάρλα.

Τι συμβαίνει; Σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, από την περίοδο των πλημμυρών του περασμένου Σεπτέμβρη, στον Παγασητικό αδειάζουν εκατομμύρια τόνοι νερού προερχόμενοι από μια επιβαρυμένη αγροτική περιοχή, της οποίας τα νερά έχουν «εμπλουτιστεί» απ ότι επιπλέον παρέσυραν τα νερά των 2 πλημμυρικών φαινομένων του Σεπτέμβρη του 2023 συμπεριλαμβανομένου και χιλιάδων πτωμάτων ζώων… Ένας επιφανειακός βούρκος, που κατά τους θεσμικούς φορείς δεν έχει επιβαρύνει πουθενά την ποιότητα των νερών του Παγασητικού…

Όλος ο θεσμικός κρετινισμός ενοποιήθηκε σε μια γραμμή υπεράσπισης των συμφερόντων της τουριστικής βιομηχανίας αδιαφορώντας για μία ακόμη φορά τόσο για τις πραγματικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όσο και για την ανθρώπινη υγεία.

Το σήριαλ είναι χιλιοπαιγμένο και παντετοποιημένο. Το πειραματικό εργαστήρι που στήθηκε στην πανδημία, εξελίχθηκε στα ακαδημαϊκά εργαστήρια με αφορμή την αέρια ρύπανση στο Βόλο για να απαλλάξει την  ΑΓΕΤ -  Lafarge από κάθε ευθύνη για το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών, σήμερα παίρνει το χαρακτήρα της μεγάλης απάτης και συνειδητής παραπλάνησης για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού.

Όπως και στο ζήτημα με την καύση σκουπιδιών έτσι και με την επιβάρυνση του Παγασητικού τα κέντρα εξουσίας έβαλαν στο ζύγι τα επιχειρηματικά κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας και την ανθρώπινη υγεία και ως συνήθως το βάρος έγειρε πως τη μεριά των κερδών.

Δεν επιχειρούμε να εμφανιστούμε ως «μετά χριστό προφήτες» και αποτελεί σημαντική ολιγωρία από την πλευρά μας η μη έγκαιρη δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος. Επιχειρούμε όμως να αποκαλύψουμε το γεγονός, πως η Θεσσαλία μετά τις πλημύρες, είναι ένα ασύδοτο επιχειρηματικό τερέν, στο οποίο όχι απλά δεν ευδοκιμεί καμία διαδικασία ουσιαστικής αποκατάστασης των πληγών των πλημυρών, αλλά για μία ακόμη φορά η κρίση γίνεται ευκαιρία για διάφορα επιχειρηματικά αρπακτικά, μικρά και μεγάλα.  Είναι ώρα να αλλάξουμε το ρου των επιβαλλόμενων ιεραρχήσεων και να αναδείξουμε μια άλλη πολιτική με άξονα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για αρχή θα προτρέπαμε να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο από εκείνο που προέτρεπε ο περιφερειάρχης κ. Κουρέτας. Να μην ακούμε τους θεσμικούς φορείς στα χαλκευμένα πορίσματα παραπλάνησης και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, αλλά να διεκδικήσουμε το λόγο για τις πόλεις μας, το περιβάλλον, το μέλλον μας.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *