11 Οκτωβρίου 2019

Συνέντευξη τύπου της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου 2019, ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή, Στάθης Ντούρος.
Στη συνέντευξη ανέφερε ειδικότερα, τα εξής:
Ούτε 6 μήνες δεν έχουν περάσει από τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου και οι βασικές κατευθύνσεις της αστικής πολιτικής δημιουργούν ένα σύννεφο απειλών για κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής στην περιοχή μας.
  • Η καύση σκουπιδιών (πλαστικών) συνεχίζεται με πολλαπλασιαζόμενος ρυθμούς στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Οι θεσμικοί φορείς όχι απλά δεν επιχειρούν να συμβάλλουν στο σταμάτημα της, αλλά αντιθέτως δημιουργούν ένα πέπλο αποπροσανατολισμού και σταδιακής νομιμοποίησης της, που συμπληρώνει τις προσπάθειες τρομοκράτησης της κοινωνικής πλειοψηφίας από την πλευρά της Lafarge.
  • Οι κατασκευαστικοί όμιλοι (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) χωρίς καν τη συμπλήρωση της αδειοδότησης τους επιχειρούν να αρχίσουν τα έργα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα, με τον κρατικό μηχανισμό (αστυνομία) σε ρόλο μπράβου ιδιωτικών συμφερόντων. Οι τοπικές αρχές είτε σφυρίζουν αδιάφορα (περιφερειάρχης), είτε επιχειρούν να παίξουν πυροσβεστικό ρόλο στις κοινωνικές αντιδράσεις με ανακοινώσεις περί διερεύνησης νομικών μέσων για το σταμάτημα της καταστροφής των Αγράφων (κ. Τσιάκος δήμαρχος Καρδίτσας και πρώην αντιπεριφερειάρχης).
  • Τα νέα κατασταλτικού χαρακτήρα μέτρα εναντίων των μεταναστών, όχι απλά δεν επιχειρούν να δώσουν διέξοδο ζωής σε χιλιάδες απελπισμένους, θύματα των πολέμων και των οικονομικών παιχνιδιών των ιμπεριαλιστών, αλλά ουσιαστικά πολλαπλασιάζουν την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης τύπου Μόρια σε κάθε περιφέρεια. Πέρα από τη βασική συμφωνία για αυτούς τους σχεδιασμούς ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός βλέπει και δυνατότητες “κέρδους” για επιχειρηματίες (ξενοδόχους) που θα εμπλακούν με το θέμα.
  • Η επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ και η επέκταση των Αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την επικράτεια (συμπεριλαμβανομένου εκείνων σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Βόλο), σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο τη γενική πολεμική προετοιμασία των δυνάμεων του κεφαλαίου. Μια προετοιμασία που στόχο έχει την ενίσχυση των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, τη μάχη για τις ενεργειακές πηγές, το διαρκή πόλεμο εναντίων των μεταναστών και ως επιστέγασμα όλων αυτών τη συντριβή κάθε κοινωνικής διεκδίκησης ως προϋπόθεση της εσωτερικής και εξωτερικής ανάπτυξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. “Εθνικά ζητήματα” που είναι δύσκολο να πάρουμε θέση απαντάει ο κ. Αγοραστός τη στιγμή που το σύνολο του αστικού προσωπικού στην περιοχή καλωσορίζει τις αμερικάνικες αποστολές σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Βόλο.
Η περιφερειακή αρχή στο κλίμα βαθύτερης συσχέτισης τοπικής διοίκησης και επιχειρηματικών συμφερόντων που θεμελίωσε ο “Κλεισθένης”, αντιγράφει και συμπληρώνει την τακτική της “τσάμπα μαγκιάς” που εισήγαγε η δημοτική αρχή του Βόλου προκειμένου να αποκοιμίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ (στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί εξάλλου εργαλείο για την παράκαμψη κάθε νομικού, περιβαλλοντικού ή κοινωνικού εμποδίου, δίνοντας γη και ύδωρ στα καταστρεπτικά σχέδια του κεφαλαίου.
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι ένα κίνημα που θα αμφισβητήσει από τα θεμέλιά του το μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται. Θα αμφισβητεί το δικαιώματα κάθε πολυεθνικού ομίλου να έχει λόγο για τον αέρα που αναπνέουμε, τα βουνά, το νερό και τα δάση μας. Θα αμφισβητήσει το δικαίωμά τους να παράγουν με τρόπο που καθορίζεται από τους χρηματιστηριακούς δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια. Θα μιλήσει πρώτα και κύρια για τις κοινωνικές ανάγκες και προτεραιότητες και όχι για τον περιορισμό αυτών στα όρια τις κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί για να ζήσει η εργαζόμενη πλειοψηφία δε χρειαζόμαστε ¨επενδυτές” που θα “επενδύουν” στο δικό μας δημόσιο φυσικό και κοινωνικό πλούτο με κρατικές επιχορηγήσεις που είναι προϊόντα του δικού μας ιδρώτα. Χρειαζόμαστε να σταματήσει ο σφετερισμός του κοινωνικού πλούτου από το κεφάλαιο με πρόγραμμα κοινωνικοποιήσεων των βασικών τομέων της οικονομίας και παραγωγικό αναπροσανατολισμό σε αυτά που έχει ανάγκη ο λαός μας για να ζήσει. Να γίνουμε οι πέτρες που θα σπάσουν τα γρανάζια της καταστροφικής και αιματοβαμμένης ανάπτυξής τους.
Δηλώνουμε παρόντες και παρούσες στην οργάνωση των αγώνων και τη δημιουργία ενός αποφασιστικού νικηφόρου κινήματος. Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τη φωνή του ανεξάρτητου κινήματος εντός, εκτός κι εναντίον όλων των αντιδραστικών αποφάσεων που θα ψηφίζονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Θα συνεργαστούμε με κάθε δύναμη που αντιπαλεύει επιμέρους ή συνολικά αυτή την πολιτική, ώστε να μπορεί να υπάρξει φωνή και πράξη αντίστασης, διεκδίκησης κι ανατροπής.
Κυρίως όμως δεσμευόμαστε ότι, θα φέρουμε στο περιφερειακό συμβούλιο, τη φωνή των πραγματικών πρωταγωνιστών, θα συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας στο συντονισμό της δράσης τους, στην άνοδο της λαϊκής αυτοπεποίθησης ότι μπορεί να ανατρέπει ότι δυναστεύει τη ζωή της και να διεκδικεί θαρρετά ότι δικαιούται!
Σε αυτή την κατεύθυνση η Αριστερή Παρέμβαση το επόμενο διάστημα:
  • Στηρίζει και καλεί στη μεγάλη κινητοποίηση με πανελλαδικό χαρακτήρα που θα γίνει το Σάββατο 12/10 στην Καρδίτσα ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στα Άγραφα και στην πράσινη ανάπτυξη.
  • Θα φέρει στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο με μορφή επερώτησης το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών τόσο στα Άγραφα όσο και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας (Κίσσαβος, Πήλιο κτλ)
  • Διεκδικούμε από το περιφερειακό συμβούλιο με ψήφισμα που έχουμε καταθέσει και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, να πάρει καταδικαστική απόφαση ενάντια στην απαράδεκτη προσπάθεια της Lafarge να τρομοκρατήσει των αγωνιζόμενο λαό του Βόλου, αλλά και να παρέμβει με απαράδεκτο τρόπο στην κοινωνική ζωή της πόλης.
  • Στηρίζει και καλεί στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στις 16/10 στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, στις διαδηλώσεις που γίνονται κάθε Πέμπτη στη κέντρο του Βόλου κτλ. Παλεύει για την κλιμάκωση του αγώνα με νέες μορφές κινητοποιήσεων και το συντονισμό των μαχόμενων δυνάμεων της πόλης.
  • Σχεδιάζει την κοινή παρέμβαση με τις άλλες αντικαπιταλιστικές κινήσεις στις 12 περιφέρειες τις επικράτειας στο μεταναστευτικό, στη βάση της κοινής ανακοίνωσης που συνέγραψαν.
  • Δίνει τη μάχη για τη συγκρότηση αντιπολεμικού κινήματος στην περιοχή που στόχο θα έχει την πραγματοποίηση μαζικών κινητοποιήσεων στις βάσεις της περιοχής για  το ξεδόντιασμα της πολεμικής μηχανής και το αποτελεσματικό της μπλοκάρισμα. Μέρος αυτού του αγώνα είναι η στήριξη στο δίκτυο ελευθέρων φαντάρων Σπάρτακος και στο Ν. Χαραλαμποπουλο που δικάζεται στις 21/11 για την αντιπολεμική του δράση. Καλούμε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να εκδώσουν αγωνιστικά ψηφίσματα καταδίκης του κατασταλτικού μηχανισμού που στήνεται ενάντια στο αντιπολεμικό κίνημα μέσα και έξω από το στρατό.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *