30 Αυγούστου 2019

Αφίσα και κείμενο της Ανοιχτής συνέλευσης ενάντια στην πράσινη ανάπτυξη και στα αιολικά στα Άγραφα


Η συνέλευση ξεκίνησε από πρωτοβουλία συλλογικοτήτων, πολιτικών χώρων και κατοίκων της Καρδίτσας. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρξει κινηματική απάντηση και συσπείρωση των πολιτών της Καρδίτσας ενάντια στο έγκλημα που πάει να συντελεστεί στην παρθένα και απαράμιλλης ομορφιάς περιοχή των Αγράφων από επενδυτές και πολιτικούς παράγοντες.
Είμαστε ενάντια στην «πράσινη» ανάπτυξη, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί μοχλό για την εμπορευματοποίηση των φυσικών αγαθών και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Δεν έχουμε καμία θεσμική αυταπάτη ότι με προσφυγές και μόνο θα δικαιωθούμε, ούτε αναθέτουμε τις ελπίδες μας σε καμία δημοτική αρχή. Θεωρούμε ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να πετύχει νίκες είναι ο δρόμος της αυτόοργάνωσης των τοπικών κοινωνιών και της λαϊκής επιβολής.

Επιδίωξη των «επενδυτών» είναι η τοποθέτηση 640 ανεμογεννητριών (μέχρι στιγμής έχουν αδειοδοτηθεί οι 40 πρώτες στα οροπέδια Νιάλα και Βοϊδολίβαδο) ύψους 120 μέτρων σε εκτάσεις των Ευρυτανικών και Καρδιτσιώτικων Αγράφων καθώς και η κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων σε σχεδόν όλα τα ποτάμια και ρέματα της ευρύτερης περιοχής της Νότιας Πίνδου. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε μια μη βιώσιμη χρήση των δασικών και υδάτινων πόρων, στη διατάραξη ή και κατάρρευση του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας της θιγόμενης περιοχής, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις σε όλα τα συστήματα υπό τη μορφή του ντόμινο. Μερικές μόνο από τις επιπτώσεις είναι: η ανεπανόρθωτη ισοπέδωση των βουνοκορφών, η διάνοιξη δρόμων και η εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης εντός δασικής έκτασης, ο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, η απειλή εξαφάνισης προστατευόμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας.
Θα αφήσουμε μια ολόκληρη ζωογόνα παρθένα περιοχή και τα αγαθά που αυτή προσφέρει να καταστραφούν; Θα αφήσουμε να γίνουν έργα-«αρπαχτές», με ανεπαρκείς περιβαλλοντικές μελέτες, ώστε να πάρουν τις επιδοτήσεις τα «αρπαχτικά» και να φύγουν με μισοτελειωμένα έργα;
Θα αφήσουμε να γίνουν τα βουνά μας σκουπιδότοπος παρατημένων ανεμογεννητριών; Θα αφήσουμε να μετατρέψουν τα ποτάμια και τα ρέματα σε κανάλια ελεγχόμενης ροής, σε βαλτότοπους και ξεραμένες κοίτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το οικοσύστημα και την παροχή νερού;
Και όλα αυτά προς όφελος ποιου; Για να βγάζουν κέρδος οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που λυμαίνονται την ενέργεια και το περιβάλλον· για να είναι η ενέργεια στα χέρια λίγων και προσανατολισμένη στο κέρδος και όχι στην κάλυψη των λαϊκών κοινωνικών αναγκών με περιβαλλοντική και οικολογική ισορροπία.
Σκοπός μας είναι η ενημέρωση, η διενέργεια ανοιχτών συνελεύσεων με τους κατοίκους της πόλης, εργατικά σωματεία και συλλόγους για τον συντονισμό δράσεων, ώστε να σταματήσει μια και καλή η παραχώρηση της γης και της ενέργειας στα χέρια των κατασκευαστικών εταιριών και η καταστροφή του τόπου μας· ενός τόπου που δεν πατήθηκε από κατακτητές και τώρα επιχειρείται να αλωθεί από επενδυτές και ιδιωτικά συμφέροντα.
Η υπόθεση της ενέργειας και του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι υπόθεση κέρδους· αφορά τις κοινότητες των ανθρώπων που εργάζονται και ζουν από αυτά· αφορά τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων που θα δεχθούν τις όποιες παρεμβάσεις. Σε μια εποχή κατά την οποία  βιώνουμε τις συνέπειες της απορρύθμισης των οικοσυστημάτων, της ανυπολόγιστης ανθρώπινης δραστηριότητας σε βάρος της φύσης, για να ικανοποιείται το παραγωγικό και καταναλωτικό καπιταλιστικό πρότυπο, δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην καταστροφή των τελευταίων παρθένων περιοχών.
Είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαραστεκόμαστε στα υπόλοιπα τοπικά κινήματα που αντιστέκονται στη λεηλασία της φύσης, του τόπου τους, των κοινωνικών και φυσικών αγαθών. Θεωρούμε τον συντονισμό όλων αυτών των κινημάτων με κοινά αιτήματα πάλης και επιβολής βασική  προϋπόθεση, για να νικήσουμε στον αγώνα μας για την υπεράσπιση της φύσης και της κοινωνίας απέναντι στο κεφάλαιο και τις επιδιώξεις του.
Από τα Άγραφα και τον Αχελώο μέχρι την Ήπειρο και τη Χαλκιδική, αγώνας για τη γη και την ελευθερία.


OΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΛΕΥΣΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ 1/9, 19.30 ΣΤΗ ΣΚΑΚΙΕΡΑ για τη συνδιαμόρφωση δράσεων και παρεμβάσεων

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *