26 Φεβρουαρίου 2018

Πρόταση ψηφίσματος της Αριστερής Παρέμβασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ
για τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου

Τον Ιανουάριο του 2017 πωλήθηκε στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ανοίγοντας ουσιαστικά των κύκλο για την ιδιωτικοποίηση και των υπόλοιπων εταιριών που συγκροτούν τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Η “πώληση” έγινε αντί του χρηματικού ποσού των 45 εκ. ευρώ, την ίδια στιγμή που το ελληνικό δημόσιο θα χρηματοδοτεί τη Ferrovie 50 εκ. ευρώ το χρόνο για τις λεγόμενες “άγονες γραμμές” και επιπρόσθετα θα καταβάλει και πρόστιμα για τις αργοπορίες των αμαξοστοιχιών, βάση των υπογραφέντων στις συμβάσεις παραχώρησης. Η ιδιωτικοποίηση όχι απλά δεν απαλλάσσει τον κρατικό προϋπολογισμό, απο εταιρίες που βαφτίστηκαν “ζημηογόνες” απλά και μόνο για να διευκολυνθεί η πώληση τους, αλλά με τα ιδιότυπα “προικοσύμφωνα” που συνοδεύουν τις πωλήσεις τους, ο ελληνικός λαός καλείται ουσιαστικά να πληρώνει την εκποίηση της περιουσίας του.
Στις αρχές Μαρτίου σειρά για ιδιωτικοποίηση παίρνει και η ΕΕΣΣΤΥ εταιρία υπεύθυνη για τη συντήρηση όλου του τροχαίου υλικού των σιδηροδρόμων, καθώς και για την πιστοποίηση των μηχανημάτων γραμμής, εκείνων δηλαδή που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ένα από τα σημαντικότερα εργοστάσια της ΕΕΣΣΤΥ βρίσκεται στο Βόλο. Ουσιαστικά το εργοστάσιο της ΕΕΣΣΤΥ στο Βόλο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους ύπαρξης συνολικά του διαρκώς υποβαθμιζόμενου σταθμού Βόλου.
Οι συνέπειες τόσο συνολικά από την ιδιωτικοποίηση των εταιριών των ελληνικών σιδηροδρόμων, όσο και συγκεκριμένα της ίδιας της ΕΕΣΣΤΥ θα είναι άμεσες για όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί και εργάζεται στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Αφορούν την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (μείωση δρομολογίων κτλ), την αύξηση τόσο του έμμεσου όσο και του άμεσου κόστους χρήσης των σιδηρόδρομων, όσο και την υποβάθμιση της ίδιας της ασφάλειας των μετακινήσεων. Η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών σιδηρόδρομων μετατρέπει μεθοδικά το πιο λαϊκό και ασφαλές μέσο μεταφοράς, σε ακριβή πολυτέλεια.
Ταυτόχρονα οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της ΕΕΣΣΤΥ στο περιβάλλον της ιδιωτικοποίησης αντιμετωπίζουν αντικειμενικά ένα αβεβαίωτο μέλλον, που επιβεβαιώνεται και με την ανυπαρξία σαφών και συγκεκριμένων απαντήσεων από την πλευρά της εταιρίας. Μια εταιρία που τις παραμονές της ιδιωτικοποίησης προσλαμβάνει εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), προσδιορίζοντας ουσιαστικά πως το εργασιακό περιβάλλον την επόμενη ημέρα μιας πιθανής ιδιωτικοποίησης θα επανακαθοριστεί προς το χειρότερο.
Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου. Παλεύουμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ και απαιτούμε την επανακρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου σιδηρόδρομου στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσιά για την Ανατροπή
ο περιφερειακός σύμβουλός

Αντώνης Αδάμου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *