10 Μαρτίου 2012

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ», «ΤΟΠικά Σχέδια για Απασχόληση» και «ΤΟΠ/ΕΚΟ»


H ανεργία δούρειος ίππος για την αποσάθρωση της εργασίας και των μισθών.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου του υπουργικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ( έτσι ώστε να μην χρειαστεί να περάσει και από τη βουλή ) αποφάσισε την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών. Ο κατώτερος μισθός γίνεται 580 ευρώ μικτά ( περίπου 500 ευρώ καθαρά ) ενώ 400 ευρώ γίνεται ο μισθός των νέων.
Η ανεργία στις αρχές του 2012 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ξεπερνά το 1.000.000. Σε επίπεδο Θεσσαλίας 20-25%, και είναι καθαρό ότι θα έχουμε αύξηση την επόμενη περίοδο.
Η περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι μέσα σε αυτές τις συνθήκες λειτουργώντας ως «λαγοί» έρχονται να εφαρμόσουν μέσω τριών προγραμμάτων τις βασικότερες επιδιώξεις της κυβέρνησης και της τρόικας ενός μοντέλου προσωρινής εργασίας με μισθούς πείνας.
Έχουμε λοιπόν τρία προγράμματα σε επίπεδο Θεσσαλίας που εκπορεύονται από το υπουργείο εργασίας. Πρόκειται για το «ΤΟΠικά Σχέδια για Απασχόληση» (ΤΟΠ.Σ.Α), το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» και το και το πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ που αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Τα δύο από τα προγράμματα αυτά θα δημιουργήσουν περίπου 8.500 « θέσεις εργασίας». Χρόνος εργασίας για τα δύο προγράμματα 3-5 μήνες. Αμοιβή φυσικά με βάση τα καινούργια δεδομένα αλλά και κατώτερη. Στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» εμπλέκονται τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία οι Μ.Κ.Ο.

Έχουμε τοποθετηθεί  για την εργασιακή ομηρία και τη μαύρη εργασία στους δήμους και  τις περιφέρειες. Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης μέσα απ’ τα προγράμματα – προωθεί  την πολιτική της Ε.Ε στο πλαίσιο και του Καλλικράτη. Μια πολιτική υποταγμένη πλήρως στους στόχους των μνημονίων πολλαπλών εκδόσεων, ιδιωτικοποίησης  υπηρεσιών, εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών, απολύσεις, πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, επαπειλούμενη ανεργία για μεγάλο τμήμα εργαζομένων, ανεργία για τους υπόλοιπους και τώρα  «ανακύκλωση» των  ανέργων.
Πιο συγκεκριμένα το προγράμματα αυτά διευρύνουν και «επισφραγίζουν» τις ελαστικές σχέσεις εργασίας καταργώντας στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Διαιωνίζουν και ενισχύουν το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και την ευελιξία των κυβερνήσεων σε ρουσφετολογικές- πελατειακές προσλήψεις. Οι άνεργοι βαφτίζονται «ωφελούμενοι» και αποκτούν ψευτοαπασχόληση για πέντε ή τρεις μήνες με μισθό 500 ευρώ περίπου. Την ίδια στιγμή η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού έχει δημιουργήσει στους δήμους, στις περιφέρειες, και στα νοσοκομεία ελλείψεις προσωπικού απαραίτητο για να καλυφθούν οι ανάγκες  των υπηρεσιών τους. Η κυβέρνηση με την εφαρμογή του Καλλικράτη παραδίδει τις κοινωνικές υπηρεσίες στο κεφάλαιο και ταυτόχρονα μέσω αυτών των προγραμμάτων τους εξασφαλίζει φτηνούς, κακοπληρωμένους και ενσωματωμένους εργαζόμενους.
 Μέσω αυτών των προγραμμάτων ανακυκλώνεται η ανεργία η γκρίζα ζώνη μεταξύ, ανεργίας-μερικής απασχόλησης-εργασίας που επιβάλει η πολιτική της ΕΕ, εκμεταλλεύεται την πραγματική ανάγκη των  ανέργων που μαζικά παράγει η αντιλαϊκή πολιτική για να υποκύψουν σε ακόμη πιο φτηνές εργασιακές σχέσεις, παραιτούμενοι από  κάθε εργασιακό δικαίωμα. Οι μορφές ελαστικής-επισφαλούς εργασίας-ομηρίας που γιγαντώνονται, συμπιέζουν όχι μόνο τους άνεργους αλλά όλους τους εργαζόμενους.
 Προκλητική, σκανδαλώδη και αντικοινωνική είναι και η διαχείριση του προγράμματος, «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ»,  σύμφωνα με τον κανονισμό που διαμόρφωσε η κυβέρνηση και η ΕΕ. Διότι η εφαρμογή και η οικονομική διαχείριση του  ανατίθεται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις-ΜΚΟ (ο λύκος που φυλάει τα πρόβατα). Είναι γνωστό επίσης ότι γνωστά ονόματα της πολιτικής κυρίως από τους χώρους  ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ αλλά και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των ΜΚΟ.
Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή της πολιτικής της επιδότησης των απολύσεων και της ανεργίας και την κατάργηση κάθε μορφής και νόμου ελαστικής εργασίας. Θέλουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μαζικές προσλήψεις ανέργων σε κανονικές θέσεις απασχόλησης στις  κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, περιφερειών και νοσοκομείων και ανάπτυξη νέων τομέων κοινωνικής υποδομής.   Οι δρόμοι του αγώνα το προηγούμενο διάστημα ήταν γεμάτοι. Η παραμονή χιλιάδων απεργών διαδηλωτών στους δρόμους της  Αθήνας κατά τη διάρκεια της τελευταίας  48ωρης απεργίας παρά το εγκληματικό όργιο καταστολής της κυβέρνησης, δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι ένας άλλος  δρόμος, ανυπακοής-αντίστασης-ανατροπής είναι υπαρκτός και θα σαρώσει την κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια και όσους υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική.!


Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία
                                                                             Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *