23 Φεβρουαρίου 2024

Κουρέτας: Αν δεν αρέσει στους Φαρκαδονίτες η δομή του Κουτσόχερου, να πάνε να νοικιάσουνε διαμέρισμα.

Αλγεινή εντύπωση δημιούργησαν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα στη συνέντευξη του στην εκπομπή «Τριτολογίες» της ΕΡΤ την Τετάρτη 21/2, για τους πλημμυροπαθείς της Φαρκαδόνας που διαμένουν στη δομή (Καμπ) του Κουτσόχερου.

Κυνικός στο έπακρο ο κ. Κουρέτας, δήλωσε ότι οι 116 οικογένειες από την Φαρκαδόνα που διαμένουν στη δομή του Κουτσόχερου είναι «μια χαρά», και πως αν δεν τους αρέσει, να φύγουν και «να πάνε να νοικιάσουνε ένα διαμέρισμα». Αρκετές φορές μάλιστα επισήμανε ότι από τις 116 οικογένειες μόνο οι 5 έχουν κόκκινο σπίτι και οι υπόλοιπες πράσινο, υπονοώντας ότι οι 111 οικογένειες διαμένουν εκεί παράνομα, τονίζοντας ότι ίδιος δεν έχει κανένα θέμα μ‘ αυτό (δηλαδή τους κάνει και τη «χάρη»), αρκεί να μην παραπονούνται κιόλας… (Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Κουρέτα εδώ).

Η αλήθεια είναι ότι οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της Φαρκαδόνας, που ζουν σε κοντέινερ στη δομή του Κουτσόχερου, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες με λίγο και κακής ποιότητας φαγητό, το οποίο μάλιστα θα σταματήσει να τους δίνεται από τις 27 Φεβρουαρίου. Όπως και οι υπόλοιποι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, χωρίς το τοπικό και κεντρικό κράτος να νοιάζεται για αυτούς. Δεν είναι όμως ανικανότητα, δεν είναι αμέλεια. Είναι η στρατηγική ιεράρχηση που θεωρεί αντιοικονομική την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων, όπως ασύμφορη θεωρεί και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και συνολικά του τρόπου διαβίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ερωτήματα όπως: Πώς θα επισκευάσουν τα σπίτια τους οι πλημμυροπαθείς για να επιστρέψουν σ΄ αυτά, πώς θα ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή, πώς θα πληρώσουν το ενοίκιο και τα υπόλοιπα έξοδα στην άθλια οικονομική κατάσταση που βρίσκονται δε φαίνεται να απασχολούν τις αρχές. Ούτε βέβαια και τον νέο περιφερειάρχη. Το μόνο που φαίνεται να τον απασχολεί είναι το να μην παραπονούνται οι κάτοικοι και χαλάσουν το «προφίλ», του κατά τα άλλα «νέου» περιφερειάρχη.

Για εμάς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά μεταξύ του πρώην και του νυν περιφερειάρχη. Πριν ακόμη από τις περιφερειακές εκλογές είχαμε δηλώσει ότι, Αγοραστός (ΝΔ) και Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) είναι εκπρόσωποι της αστικής τάξης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι εκφραστές των ίδιων πολιτικών, που από τη μία μοιράζουν δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς, σώματα καταστολής, διάσωση τραπεζών και επιδοτήσεις «επενδυτών» και από την άλλη ψίχουλα για αποζημιώσεις πλημμυροπαθών και αγροτών, για υποδομές και έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνίας, για υγεία, παιδεία, δασοπροστασία, πυρόσβεση κ.α.

Μπροστά στην καταστροφή στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν είμαστε όλοι ίσοι. Ούτε όσον αφορά τις ευθύνες ούτε πολύ περισσότερο στην ανάγκη που έχουν τα πλέον λαϊκά και φτωχά στρώματα για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών με κρατική επιβάρυνση.

Δεν θα μπούμε ποτέ στη λογική της ατομικής λύσης. Άλλωστε κανένας δεν θα σωθεί μόνος του παρακαλώντας τους δολοφόνους του. Μόνο με αλληλεγγύη, συλλογική δράση, και ανυποχώρητο πολιτικό αγώνα μπορούμε να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή.

Δε θέλουμε ούτε μπαλώματα, ούτε κουκουλώματα. Δε διεκδικούμε την επαναφορά σε μια ούτως ή άλλως αβίωτη ζωή. Θέλουμε πλήρη αποζημίωση και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών. Θέλουμε άμεση και επαρκή αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του Λαού στην περιοχή. Θέλουμε άμεσο και σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που να εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θέλουμε την απόδοση ποινικών ευθυνών στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε την εν λόγω κατάσταση και σε όλους εκείνους που άφησαν απροστάτευτη την περιοχή της Θεσσαλίας.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μη γίνουμε συλλέκτες τραγωδιών, μέσα στις οποίες η ζωή θα συνεχίζεται κουτσά στραβά, για όσους επιβιώνουν από αυτές, αλλά να υπάρξει μια τομή στη συνείδηση, στο τρόπο που παλεύουμε και διεκδικούμε για να μη συνεχίσει η κανονικότητά τους να είναι η διαρκής καταστροφή μας.

Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων και σωματείων για υλική βοήθεια στους πληγέντες και δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων των πληγέντων.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *