27 Δεκεμβρίου 2020

Εικόνες Πεκίνου στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Σχόλιο της Αριστερής Παρέμβασης για τη ρυπαντική ομίχλη που καλύπτει το Βόλο

 


Σχόλιο της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για τη ρυπαντική ομίχλη που καλύπτει το Βόλο

Εικόνες Πεκίνου στην ατμόσφαιρα του Βόλου, αποτέλεσμα των εγκλημάτων της αστικής πολιτικής

Ομίχλη καλύπτει το Βόλο. Όχι δεν είναι ένα ειδυλλιακό φυσικό φαινόμενο συσχετισμένο με το χειμώνα. Είναι η απόδειξη πως η ατμόσφαιρα του Βόλου είναι μία από τις πλέον επιβαρυμένες σε ένα μεγάλο φάσμα αστικών κέντρων σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ρυπαντικό φαινόμενο που κάλυψε την πόλη του Βόλου το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου είναι απλά η μέχρι στιγμής κορύφωση μιας διαδικασίας υποβάθμισης του αέρα και της συλλογικής υγείας χιλιάδων κατοίκων της πόλης.

Στην Αγγλία του 1950 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το φωτοχημικό νέφος απόρροια της καύσης λιγνίτη για την τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας. Σήμερα μια άλλης κατεύθυνσης τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας, η καύση σκουπιδιών και συνολικά η βιομηχανική δραστηριότητα, ιδιαίτερα ρυπογόνων μονάδων, στον ιστό της πόλης ή πέριξ αυτού, σκοτώνει αργά αλλά σταθερά μια ολόκληρη κοινωνία προς τέρψιν των μονοπωλιακών κολοσσών.

Πολλοί θα πουν πως φταίνε τα τζάκια. Φταίνε τα τζάκια. Όχι όμως εκείνα που καίνε ξύλα, που πολλές φορές είναι η μοναδική και φθηνότερη πηγή για χιλιάδες που παλεύουν με την επιβίωση, αλλά εκείνα που δε διστάζουν να κάψουν στα καμίνια της κερδοφορίας ανθρώπινες ζωές, κοινωνικά δικαιώματα, το θεμελιακό δικαίωμα στον αέρα που αναπνέουμε.

Το πλέον εγκληματικό; Η προσπάθεια των πολιτικών αρχών της περιοχής να εξωραΐσουν την πραγματικότητα κάνοντας το μούρο άσπρο. Με τον πλέον επίσημο, δημόσιο και κατηγορηματικό τρόπο τόσο ο δήμαρχος Βόλου, όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, έχουν αρνηθεί επανειλημμένα το αυξημένο ρυπαντικό φορτίο της πόλης, κάνοντας ταυτόχρονα μια αήθη επίθεση σε οποιονδήποτε μιλάει για το αυτονόητο. Κρύφτηκαν πίσω από αποφάσεις άνευ περιεχομένου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ενώ ταυτόχρονα προώθησαν με κάθε μέσω την κλιμάκωση αυτών των σχεδιασμών. Μίλησαν για μετρήσεις και για έρευνες, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν μόνο και μόνο για να αποτελέσουν το ιδεολογικό πέπλο συγκάλυψης του εγκλήματος εναντίων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Έφτιαξαν μια "ζεστή αγκαλιά" για μονοπωλιακούς ομίλους που η ανάπτυξης τους πάτησε κυριολεκτικά επί πτωμάτων και απ ότι φαίνεται δε διστάζουν να επαναλάβουν και εδώ την κερδοφόρα τους τακτική.

Δεν είναι όμως ώρα να περιμένουμε στωικά τη συνειδητοποίηση των "κεφαλών" του τόπου. Αυτή υπάρχει, απλά δεν είναι με το μέρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Είναι ώρα να διαλέξουμε στον αργό ή και γρήγορο θάνατο της κανονικότητας και στη διεκδίκηση των όρων ζωής μας. Το δικαίωμα στην πόλη μας, στον αέρα μας και την ελευθερία μας. Ο δρόμος έχει χαραχτεί, Το μεγάλο συλλαλητήριο της 13ης Ιουνίου που τρόμαξε τα αστικά επιτελεία αποτελεί έναν δρόμο που άνοιξε και πρέπει να το διαβούμε. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία προκειμένου ο λαός του Βόλου να ξεχυθεί στους δρόμους και να σπάσει τα θεμέλια του θαλάμου αερίων που μετατρέπουν την πόλη του Βόλου. Όχι συμβολικά. Όχι με παρακάλια και κλαψουρίσματα στους πολιτικούς αυτουργούς του εγκλήματος. Αλλά με όρους ανατροπής των πλαισίων που περικλείουν τη ζωή μας και την κάνουν κυριολεκτικά αβίωτη.

Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή


Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *