12 Φεβρουαρίου 2019

Δελτίο τύπου της Αριστερής Παρέμβασης για την κινητοποίηση των αγροτών στο Βόλο

Μαχητική κλιμάκωση για την κατάκτηση των δίκαιων αιτημάτων της φτωχής αγροτιάς.


Η κινητοποίηση των φτωχών και μικρών αγροτών της Μαγνησίας στην πόλη του Βόλου τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, αποτελεί σημαντική στιγμή του αγώνα των βιοπαλαιστών της υπαίθρου που πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Κόντρα στις προσπάθειες να ποινικοποιηθεί και να εξοβελιστεί ως “συντεχνιακός”, η είσοδος του αγώνα της φτωχής αγροτιάς στις πόλεις και η μαχητική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και τα τοπικά της δεκανίκια αποτελεί το μόνο δρόμο για να δημιουργηθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο που να ενοποιεί όλη τη θιγόμενη πλειοψηφία ενάντια στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, εργοδοσίας.
Αυτή τη στιγμή στην αγροτική παραγωγή εκδηλώνονται με μεγάλη ταχύτητα όλες οι αντιλαϊκές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η ΚΑΠ στρώνουν το δρόμο σε μεγαλοεπενδυτές και “αγρότες επιχειρηματίες” να “αυγατίσουν το βίος τους” εις βάρους χιλιάδων μικρών καλλιεργητών. Οι κολοσσοί του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος σωρεύουν υπερκέρδη με τον έλεγχο όλου του γενετικού υλικού (σπόροι κτλ.), με την πώληση τροφίμων σκουπιδιών για το “πόπολο” και πανάκριβων προϊόντων για την οικονομική ελίτ και με την εκμετάλλευση εργαζόμενων (χαμηλοί μισθοί, άθλιες συνθήκες εργασίας) και αγροτών (συμβολαιακή γεωργία κτλ.). Σε αυτές τις συνθήκες χιλιάδες παραγωγών εξωθούνται στο να πουλήσουν τη γη, τα ζώα και τις εκμεταλλεύσεις τους για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του απόλυτου ελέγχου της παραγωγής τροφίμων από μια χούφτα επιχειρήσεων και μεγαλοαγροτών.
Αυτό το τερατούργημα είναι ο κοινός παρονομαστής που φτωχοποιεί και εξοντώνει χιλιάδες αγρότες, που καθιστά τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα σύγχρονους δούλους και μετατρέπει τον πληθυσμό των πόλεων σε καταναλωτή σκουπιδιών. Αυτό είναι όμως και το εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να ενοποιήσει τους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού σε ενα κοινό μέτωπο κόντρα στην ΕΕ, τις κυβερνήσεις των ευρωλιγούριδων, τους μεγαλοαγρότες - σύγχρονους τσιφλικάδες και τους πολυεθνικούς κολοσσούς. Το μέτωπο αυτό είναι κοινωνική ανάγκη για να παραχτούν φτηνά, υγιεί και επαρκή τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Για να καλλιεργηθεί συλλογικά η γη με βάση τους πρωτοβάθμιους δημοκρατικούς συνεταιρισμούς. Για να υπάρχει δημόσια διαχείριση και παραγωγή όλων των αγροτικών εφοδίων και όλων των διαδικασιών μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης.
Τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τους εκπροσώπους της περιφερειακής αρχής στη Θεσσαλία (Νίκαια -Αγοραστός, Βόλος – Κολυνδρίνη), των υμνητών της επιχειρηματικότητας και της ΕΕ που τσακίζει τους μικρούς αγρότες, μόνο ως υποκριτικά μπορούν να εκληφθούν. Θυμίζουμε πως στις 18 Οκτωβρίου του 2018 σε ευρωπαϊκό συνέδριο στις Βρυξέλλες ο κ. Αγοραστός δήλωνε: Συγκολλητική ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος η κοινωνική πολιτική μαζί με την πολιτική συνοχής και την ΚΑΠ”. Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του κ. Αγοραστού στην Ελλάδα, την περίοδο 2005 - 2016, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις μειώθηκαν από 833.590 σε 684.950. Η μείωση αυτή προήλθε εξολοκλήρου από την κατηγορία των εκμεταλλεύσεων με έκταση μικρότερη των 100 στρεμμάτων. Περίπου 140.000 μικροί αγρότες πετάχτηκαν από την παραγωγή... Τα στοιχεία λένε απλά πως δεν γίνεται να είσαι και με την ΚΑΠ και με τους φτωχούς αγρότες...
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των φτωχών και μικρών αγροτών. Κλιμάκια της παραβρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στα αγροτικά μπλόκα, όπως και στην κινητοποίηση στην πόλη του Βόλου στις 11 Φεβρουαρίου. Η προοπτική βρίσκεται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, με τη δημιουργία κέντρων αγώνα στις πόλεις και στα χωρία με μπλοκάρισμα των οικονομικών ροών του κεφαλαίου.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *