11 Δεκεμβρίου 2020

Στο πλευρό του απεργού πείνας Λάμπρου Τσάπαλη. Αγώνας για δημόσια καθολική υγεία.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΑ – ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται πια η διαχείριση της πανδημίας και οι υπηρεσίες υγείας στη Λάρισα αλλά και γενικότερα στη Θεσσαλία. Ολική σχεδόν πληρότητα στις κλίνες των Μ.Ε.Θ. covid και πάνω από 250 υγειονομικοί νοσούν. Σε Καρδίτσα, Βόλο και Τρίκαλα δεν διαθέτουν ούτε μοριακό αναλυτή για τον έλεγχο των κρουσμάτων. Στο 80% η αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Υπάρχει πρόβλημα ακόμα και στη σίτιση των ασθενών με κορωνοϊό λόγω ελλείψεων προσωπικού, όπως παραδέχεται η ίδια η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Δεν είναι καθόλου τυχαία λοιπόν η δραματική έκκληση που απευθύνει μέσω της απεργία πείνας, στην οποία έχει προχωρήσει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων, Λάμπρος Τσάπαλης, ο οποίος με επιστολή που έστειλε ο ίδιος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στην 5η Υ.Π.Ε., αλλά και στο Υπουργείο Υγείας παραθέτει τα αιτήματά του.

Ποια είναι αυτά; Τα αυτονόητα!

  • Άμεση καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων.
  • Ένταξη στα Β.Α.Ε. των τραυματιοφορέων και όλου του υγειονομικού προσωπικού.
  • Διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και των ίδιων των ασθενών.

Το τελευταίο αίτημά του το παραθέτουμε αυτούσιο: "Απαιτώ να παραιτηθούν όλοι όσοι απέτυχαν στην προετοιμασία του 2ου κύματος πανδημίας ως παραδειγματισμό για τους επόμενους. Δεν θα επιτρέψουμε να πάρουν και εύσημα στο τέλος. Αποτύχατε και το ξέρετε. Χάθηκαν ζωές. Και το ξέρετε." 

Η πολιτική της κυβέρνησης όμως είναι να κωφεύει στις εκκλήσεις των υγειονομικών και των σωματείων τους για ενίσχυση του ΕΣΥ. Αντίθετα, ενισχύει τις αστυνομικές δυνάμεις και εντείνει το δόγμα της «ατομικής ευθύνης», καθώς ο πρωθυπουργός αλωνίζει στην Πάρνηθα γεμάτος χαρά και αναισθησία. Η άρνηση χάραξης σοβαρού σχεδιασμού ενίσχυσης των δομών υγείας και η ενίσχυση του υπερδιογκωμένου και χιλιοεπιδοτημένου ιδιωτικού τομέα (από την υγεία μέχρι τα ΜΜΕ) αργά και σταθερά μετέτρεψε τη δημόσια υγεία από υποχρέωση του κράτους σε ατομική πολυτέλεια και δημιούργησε παράλληλα έναν επενδυτικό παράδεισο. Μόνο στη Λάρισα ο ιδιωτικός τομέας έχει 2500 κρεβάτια νοσηλείας απέναντι σε μόλις 900 των δημόσιων νοσοκομείων. Ωστόσο το κατακρεουργημένο δημόσιο σύστημα υγείας είναι το μοναδικό που μέχρι σήμερα στήριξε το λαό και τις ανάγκες του, σε αντίθεση με τα κοράκια των ιδιωτικών κλινικών που ακόμα και τώρα κοιτάνε τα κέρδη τους.

Όσο λοιπόν τα κέρδη των επιχειρήσεων-τραπεζών αποτελούν απαράβατο κανόνα και ο προϋπολογισμός για την υγεία και την παιδεία μειώνεται, τόσο θα θυσιάζονται η υγεία και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας. Από αυτή την άποψη τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι απλά αναποτελεσματικά. Είναι επικίνδυνα και δολοφονικά.

Γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε για την διεκδίκηση των όρων ζωής μας. Όχι μόνο για την επιβολή άμεσων μέτρων στήριξης του Ε.Σ.Υ. (επίταξη άνευ όρων και αποζημιώσεων των ιδιωτικών δομών υγείας, άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, άνοιγμα Μ.Ε.Θ., δωρεάν διανομή μέσων ατομικής προστασίας κτλ), αλλά και για τις πολιτικές προϋποθέσεις της διάσωσης του λαού. Απαιτείται πλέον η παραβίαση των δημοσιονομικών στόχων για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε υγεία και διατροφή, το άμεσο μπλοκάρισμα όλου του αντεργατικού οπλοστασίου και ο κοινωνικός επανασχεδιασμός των βασικών τομέων αναπαραγωγής της ανθρώπινης ζωής εις βάρος του κεφαλαίου.

  • Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον δίκαιο αγώνα του απεργού πείνας και τραυματιοφορέα Λάμπρου Τσάπαλη.
  • Απαιτούμε άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων στην υγεία.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ


Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *