14 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση για την έγκριση της ΜΠΕ του εργοστασίου SRF απο τη δημοτική αρχή Βόλου



Με αστυνομία, μπράβους και περιβαλλοντοκτόνο της ΝΔ η προώθηση του εργοστασίου SRF στο Βόλο

Τη Δευτέρα 11/05/20 το δημοτικό συμβούλιο Βόλου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την «ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου», που ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας SRF που θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ με δωρεάν καύσιμο για την ολοκλήρωση του εγκλήματος της καύσης των σκουπιδιών.
Δεν αποτελεί είδηση πως η εν λόγω συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, μέσα σε ένα δημαρχείο φρούριο, που περιφρουρούνταν από αστυνομία και μπράβους. Είναι η μεθοδολογία στην οποία έχει επενδύσει το καθεστώς Μπέου προκειμένου να προωθήσει όλες τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Αλήθεια πόσο φαιδρό είναι να «πουλάς μαγκιά» με τις πλάτες όλης της δύναμης της αστυνομικής διεύθυνσης Μαγνησίας και του επιχειρηματικού κατεστημένου της πόλης;;; Αλήθεια τι φοβόντουσαν τα «παλικάρια» της δημοτικής πλειοψηφίας και δεν έβγαιναν από το Δημαρχείο παρά μόνο όταν ο μεγάλος όγκος του λαού που διαμαρτύρονταν έξω από αυτό αποχώρησε;;;
Η μελέτη, πολύ σύντομα και με διαδικασίες express, θα έρθει προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Η περιφερειακή αρχή έχει δρομολογήσει ήδη διαδικασία τηλεδιάσκεψης για την επόμενη συνεδρίαση, διασφαλίζοντας ουσιαστικά μια συνεδρίαση εξ αποστάσεως, που πιθανά θα συζητήσει και για το εργοστάσιο επεξεργασίας SRF. ΟΙ τηλεδιασκέψεις είναι η πιο πρακτική μέθοδος για αποστειρωμένες συνεδριάσεις, καθώς δεν επιβαρύνουν και τις ήδη επιβαρυμένες δυνάμεις καταστολής από τον “αγώνα” επιβολής προστίμων το διάστημα της καραντίνας. Δεν είναι διαβολική η σύμπτωση να ψηφιστούν και να δρομολογηθούν άμεσα σχεδιασμοί που συναντούν 3 χρόνια τώρα τεράστιες κοινωνικές αντιδράσεις. Οι κυβερνητικές κατευθύνσεις των κλειστών συνεδριάσεων για λόγω της πανδημίας έγινε βούτυρο στο ψωμί να τρέξουν όλες οι αντιδραστικές κατευθύνσεις σε όλα τα ζητήματα: εργασιακά, εκπαιδευτικά, περιβαλλοντικά.
Η βασική είδηση που αφορά την κοινωνική πλειοψηφία της πόλης του Βόλου (και όχι μόνο…) είναι πως εισερχόμαστε στην τελική ευθεία εφαρμογής, προώθησης και υλοποίησης των πλέον καταστροφικών σχεδιασμών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Το έδαφος καλλιεργήθηκε επιμελώς όλο το προηγούμενο διάστημα, όμως ο νέος νόμος καταστροφής του περιβάλλοντος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες, συμπληρώνοντας τις κατευθυντήριες των προκατόχων της, δημιουργεί ένα πεδίο απόλυτης ασυδοσίας και επέλασης της καπιταλιστικής κερδοφορίας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Το ουσιαστικό είναι πως τη στιγμή που όλα επιτρέπονται για το κεφάλαιο και τους επενδυτές, οι κοινωνικές αντιδράσεις και αγώνες κηρύσσονται μειοψηφικοί και παράνομοι. Οι εφιαλτικές μέρες της αποπνικτικής ατμόσφαιρας στο Βόλο θα γίνουν η νόμιμη επιχειρηματική κόλαση ανάτασης της ελληνικής οικονομίας.
Σε αυτό το κομβικό σημείο οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών πρέπει να δώσουν τη σκυτάλη σε μια ολομέτωπη σύγκρουση με τα ιερά και τα όσια των όρων ύπαρξης του καπιταλισμού για να μπορέσουν να είναι νικηφόροι.
Δεν αρκεί σήμερα ούτε η θεσμική καταγγελία, ούτε η αναζήτηση επαγγελματιών σωτήρων ή νομικών – τεχνοκρατικών μέσων για το σταμάτημα της δολοφονικής καύσης σκουπιδιών και κυρίως για το μπλοκάρισμα δημιουργίας του εργοστασίου τυποποίησης SRF.
Δεν μπορούμε να πορευτούμε με συμμαχίες «δημοκρατών» ή «περιβαλλοντιστών» (που προωθούνται από κέντρα βουτηγμένα στον κυβερνητικό και επιχειρηματικό βούρκο…) γιατί πολύ απλά οι μεθοδεύσεις που προωθούνται δεν εκπορεύονται απλά από μια φασιστική κλίκα, αλλά από σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα και αφορούν το σύνολο των όρων ζωής μας.
Η χάραξη ενός πολιτικού και κινηματικού σχεδιασμού σε ρήξη με το κεφάλαιο, τη κυβέρνηση και όλους τους τοπικούς εκπροσώπους του, η συνένωση μικρών ή μεγάλων κοινωνικών αντιστάσεων σε όλα τα επίπεδα στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα είναι οι απαραίτητοι όροι για να ανατραπούν τα εγκλήματα στον άνθρωπο και το φυσικό του περιβάλλον.
Δεν χρειαζόμαστε ένα κίνημα που θα επενδύει στην κυβερνητική εναλλαγή ή την αυταπάτη για μια άλλη διαχείριση των εταιρικών συμφωνιών και του ζητήματος της καύσης.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία, θα συμβάλλει με κάθε τρόπο για την ανατροπή των σχεδιασμών που αφορούν την καύση σκουπιδιών και την κατασκευή εργοστασίων για καύσιμη ύλη των τσιμεντοβιομηχανιών.
Το δικαίωμα στη ζωή κατακτιέται με τον ανυποχώρητο αγώνα.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *