26 Απριλίου 2019

Με επιτυχία στον Τύρναβο, η συγκέντρωση των Αλβανών εποχιακών εργατών γης στον Τύρναβο

Την Πέμπτη 25 Απριλίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στον Τύρναβο, η συγκέντρωση των Αλβανών εποχιακών εργατών γης, οι οποίοι εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στην περιοχή του Τυρνάβου, διεκδικώντας βελτίωση των όρων εργασίας (7ωρο, πληρωμένες υπερωρίες) και αύξηση στα μεροκάματα τους, μετά από κάλεσμα των δυνάμεών της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή. Ο βροχερός καιρός δεν εμπόδισε την καθορισμένη ώρα συνάντησης να βρίσκονται μαζεμένοι πάνω από 100 εργάτες γης και να συμμετάσχουν στη συζήτηση.
Στην αρχή τον λόγο πήρε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή, Νίκος Ταλαχούπης ο οποίος ανέλυσε την αναγκαιότητα του αγώνα των εργατών για το μεροκάματο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αρνητική στάση που κράτησε η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου απέναντι στους πιο σφοδρά πληττόμενους από την κρίση εποχιακούς εργάτες γης.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου αρνήθηκε ουσιαστικά την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εποχιακών εργατών γης, δηλώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι: «Ο Αγροτικός σύλλογος δεν είναι επαγγελματικό και εργοδοτικό σωματείο όπως ο Σ.Ε.Β. ώστε να καθορίζει το ύψος του μισθού των εργατών» και ακόμη, ότι: «Δεν είναι ο αγροτικός σύλλογος ο αρμόδιος φορέας ο οποίος θα δώσει λύση στο αίτημα της μισθοδοσίας των εποχιακών εργατών γης. Οι αρμόδιοι φορείς είναι άλλοι και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούν» (δείτε τη σχετική ανακοίνωση εδώ).
Στη συνέχεια μίλησε, ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή, Στάθης Ντούρος ο οποίος εξήγησε τη δυνατότητα για αύξηση των μεροκάματων σε ένα κλάδο που συγκεντρώνει πλούτο, την κατοχύρωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την ανάγκη πανελλαδικής και μόνιμης δικτύωσης. Λύση για να ζήσουν οι μικροί και φτωχοί αγρότες καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στον αγροτοδιατροφικό τομέα δεν είναι ούτε η είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στου νευραλγικούς τομείς της παραγωγή (βλ. πώληση συνεταιρισμού στο Δαμάσι), ούτε το φόρτωμα των δυσβάστακτων βαρών στους πλέον αδύναμους του κλάδου. Λύση είναι η πάλη για την διεκδίκηση του κλεμμένου ιδρώτα των μικρών αγροτών και των εργατών γης, από μια χούφτα μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες, από τους πολυεθνικούς ομίλους που ελέγχουν το σύνολο του αγροτοδιατροφικού τομέα και το κράτος επιχειρηματία.
Τέλος, τον λόγο πήραν οι ίδιοι οι εργάτες γης με κοινό κέντρο όλων των τοποθετήσεών τους, τη δημιουργία σωματείου εργατών γης όπου θα εγγράφονται οι εργάτες ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και εθνικότητας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας τον ομιλιών, αναδείχτηκαν όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα του κλάδου. Από τις πολιτικές της Ε.Ε. που οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση γης και πλούτου σε όλο και λιγότερους μέχρι τους ρατσιστικούς εργατικούς νόμους, που εκβιάζουν και μετατρέπουν τους μετανάστες εργάτες βορά στα συμφέροντα των αφεντικών τους.
Ο αγώνας των εργατών γης του Τυρνάβου ήδη δείχνει της δεινότητες που έχουν οι εργατικές αντιστάσεις, καθώς μια σειρά εργοδοτών τους έχει αρχίσει να καταβάλει την αύξηση των 3,6 ευρώ που ζητούσαν. Ο αγώνας για το μεροκάματο δε σταματάει, οργανωνόμαστε και αντεπιτιθόμαστε. Επόμενο ραντεβού στην απεργία της 1ης Μάη, όπου θα επιδιωχθεί να υπάρξει ξεχωριστό μπλοκ των Αλβανών εργατών γης.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
Π.Ε. Λάρισας

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *