11 Δεκεμβρίου 2018

Επερώτηση της Αριστερής Παρέμβασης για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Πιαλεία Τρικάλων απο τις κατολισθήσεις το Φεβρουάριο του 2018.


Επερώτηση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για την αποκατάσταση των πληγέντων στην Πιαλεία Τρικάλων.


Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 κλιμάκιο της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή επισκέφτηκε την Πιαλεία Τρικάλων όπου στα τέλη Φεβρουαρίου του 2018 είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις μετά την έντονη βροχόπτωση που είχε προηγηθεί και μίλησε με τους πληγέντες και με εκπρόσωπους του Δήμου Πύλης.
Από την επίσκεψη αυτή διαπιστώθηκε ότι, εδώ και σχεδόν εννέα μήνες από τότε που προκλήθηκαν οι ανεπανόρθωτες ζημιές και έχασαν τα σπίτια τους τέσσερις οικογένειες το μόνο που έχουν λάβει είναι ένα επίδομα των 1.000 ευρώ που χορηγήθηκε από τον Δήμο Πύλης σε καθεμία από τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν και 5.000 ευρώ που δόθηκαν πρόσφατα ως αποζημίωση για την οικοσυσκευή.
Οι πληγέντες μένουν σε σπίτια για το ενοίκιο των οποίων δε λαμβάνουν καμία επιδότηση. Και κανένας λόγος φυσικά περί αποζημίωσης για τα σπίτια που έχασαν. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη μόνιμη λύση του προβλήματος, και μόλις πρόσφατα δόθηκαν τα χρήματα μόνο για τη μελέτη οριοθέτησης της περιοχής που έχει υποστεί τις καταστροφές από το ΙΓΜΕ, προκειμένου κάποτε στο άδηλο μέλλον να λάβουν την πολυπόθητη αποζημίωση. Επίσης καμία μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ούτε έχει ειπωθεί ότι θα γίνει στο μέλλον για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές και κινδυνεύσει πάλι όχι μόνο ο συγκεκριμένος συνοικισμός αλλά και ολόκληρο το χωριό
Θυμίζουμε ότι, κατά την επίσκεψή του στον τόπο της καταστροφής στις 4 Μαρτίου 2018, ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών-Υποδομών & Δικτύων Χρ. Σπίρτζης, δήλωνε ότι: «Οι προβλεπόμενες κινήσεις από τούδε & στο εξής, είναι η ενοικίαση οικιών για τους πληγέντες για τους δύο - τρεις πρώτους μήνες, εν συνεχεία θα προκριθεί επιδότηση ενοικίου στο πρότυπο του σεισμού της Κεφαλλονιάς, ενώ θα τεθούν σε ισχύ, οι προβλεπόμενες, σε τέτοιες περιπτώσεις, Υπουργικές αποφάσεις, προκειμένου να χτιστούν νέες κατοικίες, μιας & το κλιμάκιο των μηχανικών που συνόδευε τότε τον Υπουργό, έχει κρίνει τα σπίτια ακατάλληλα για κατοίκηση».
Δυστυχώς, από την επίσκεψη μας διαπιστώθηκε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει γίνει, αντίθετα, επαληθεύονται οι προβλέψεις μας όταν λέγαμε ότι αυτοί που μας κυβερνούν (Ε.Ε., Κυβέρνηση, Περιφέρεια) είναι αυτοί που θα έρθουν και πάλι να παίξουν τον ρόλο του σωτήρα, μοιράζοντας υποκριτικές υποσχέσεις και ότι λύση δεν πρόκειται να δούμε αν δεν τελειώσουμε με την πολιτική που από τη μία αφήνει τον λαό να πνίγεται και να καταστρέφεται η περιουσία του και από την άλλη χαρίζει δις σε μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εκδότες και βιομήχανους.

Στη βάση των παραπάνω ερωτάται ο περιφερειάρχης:
  • Πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες για την καταστραμμένη περιουσία τους;
  • Πότε θα πάρουν την επιδότηση ενοικίου που τους είχαν υποσχεθεί;
  • Θα απαλλαγούν από την καταβολή φόρων, εισφορών, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.;
  • Προβλέπεται μελέτη και κατασκευή όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων που έχει ανάγκη το χωριό για να προστατευθεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων του;
Για την
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
ο περιφερειακός σύμβουλος
Αδάμου Αντώνης

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *