11 Νοεμβρίου 2018

Η χρηματοδότηση του εργοστασίου RDF στο Βόλο από την περιφέρεια Θεσσαλίας τη θέτει στο πλευρό της Lafarge

Δελτίο τύπου
Η περιφέρεια χρηματοδοτεί το εργοστάσιο RDF στο Βόλο αλλά δεν έχει ευθύνη για την καύση σκουπιδιών... Μήπως ψάχνουν για τρελούς...!!!


Πριν καν “στεγνώσει το μελάνι” από την ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης η οποία αποκάλυπτε το κοινό σχέδιο κυβέρνησης – περιφέρειας – δήμου Βόλου – Lafarge για την κοινωνική νομιμοποίηση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και την ολοκλήρωση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού εγκλήματος, ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός φρόντισε να μας επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο. Στα πλαίσια του συνεδρίου «Πηνειός Ποταμός: Πηγή ζωής και ανάπτυξης στη Θεσσαλία» που διοργάνωνε η ΠΕΔ Θεσσαλίας, έκανε εκτενή αναφορά σε περισσότερα από 200 έργα περιβαλλοντικού χαρακτήρα, της Περιφέρειας Θεσσαλίας με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 330 εκατ. ευρώ. Μέσα λοιπόν σε αυτά τα “περιβαλλοντικά έργα” είναι και η χρηματοδότηση του εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στο Βόλο για τη δημιουργία καυσίμου RDF με 41 εκατ. ευρώ! Αν αυτό δε συνιστά συμπλήρωση και συμβολή στο έγκλημα της καύσης σκουπιδιών τότε τι είναι;
`Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης και οι συνεργάτες του προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως απλούς “μεσάζοντες” - τακτοποιητές κονδυλίων. Εμείς απλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε τι λέγετε στις αίθουσες των θεσμικών οργάνων. Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντός της Βουλής, που συνεδρίαζε στις 16/05/2018 με θέμα: “Καύση εναλλακτικών καυσίμων στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία” η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Κολυνδίνη δήλωνε: “...δεν τίθεται θέμα να πάρουμε την άδεια πίσω, το έλεγα στον εκπρόσωπο της ένωσης τσιμεντοβιομηχανιών, δε συντρέχει κανένας λόγος αφαίρεσης της άδειας..”(αναφέρεται στην άδεια της ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών...). Η ειλημμένη θέση πως δε θα παρθεί πίσω η άδεια για την καύση σκουπιδιών, απλά θα καλλωπιστεί το πλαίσιο αποτελεί η δεν αποτελεί πολιτική θέση της περιφερειακής αρχής; Καλοί οι ανέξοδοι λεονταρισμοί όπως οι δηλώσεις στο περιφερειακό συμβούλιο στις 30/05/2017 που συζητούσε για το ζήτημα της ΑΓΕΤ, πως “η Ελλάδα δεν είναι μπανανιά”, αλλά αδυνατούμε να δούμε τη διαφορά των επιχειρηματικών σχεδίων κυβέρνησης -τοπικών παραγόντων και εταιριών με τις ληστρικές συμβάσεις σε τριτοκοσμικές χώρες...
Το δεύτερο ζήτημα που τίθεται είναι το εξής. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο ο περιφερειάρχης να μας ενημερώνει κατά καιρούς περιχαρής πως χρηματοδότησε κάποιο έργο. Σε όλα τα άλλα τα έργα τα χρήματα και η πολιτική επιλογή χρηματοδότησης είναι δική του και των συνεργατών του με εξαίρεση το εργοστάσιο RDF στο Βόλο που απλά είναι ένας “αγγελιοφόρος”...; Ο εμπαιγμός και το πινκ πονκ ευθυνών όμως έχει και όρια... Η περιφέρεια Θεσσαλίας στην αναμέτρηση μεταξύ των κοινωνικών δικαιωμάτων και των επιδιώξεων των επιχειρηματικών κολοσσών έχει πάρει σαφή θέση υπέρ των δεύτερων.
Κυβέρνηση – περιφέρεια και δήμοι σε αγαστή συνεργασία και συμπληρώνοντας ο ένας το ρόλο του άλλου κλείνουν τα συμβόλαιά τους με τους επιχειρηματικούς κολοσσούς προκειμένου να δικαιώσουν το παραμύθι της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ανασυγκρότηση αυτή είναι σε βάρος των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της υγείας τους, του περιβάλλοντος και της ίδιας τους της ελευθερίας. Η ανατροπή αυτών των κατευθύνσεων δε θα γίνει σε συνεργασία με τους δήμιους, ούτε μέσα από τη βελτίωση των ελέγχων των θεσμικών μηχανισμών. Θα γίνει από ένα κίνημα που θα ζητάει αταλάντευτα την απαγόρευση καύσης σκουπιδιών, θα υπονομεύσει τους σχεδιασμούς της λεγόμενης “κυκλικής οικονομίας” και τελικά θα αμφισβητήσει από τη βάση του το τερατούργημα της “ανάπτυξης” που στήνουν. Ο λαός του Βόλου στις 5 Μαΐου είπε ενα ξεκάθαρο όχι στην καύση σκουπιδιών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το παζαρέψει και να το ποδοπατήσει.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *