17 Οκτωβρίου 2014

2ο Ψήφισμα που κατέθεσε η Αριστερή Παρέμβαση στο περιφερειακό συμβούλιο της 14ης Οκτωβρίου

ΨΗΦΙΣΜΑ 2ο

Έξι χρόνια η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης και τίποτα δεν προμηνύει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει στροφή στην πολιτική που ασκεί, υπέρ των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων, της πληττόμενης πλειοψηφίας. Αντίθετα , σε πλήρη εναρμόνιση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και πειθήνια στις επιταγές της ΕΕ, συνεχίζει όλο και πιο έντονα την επίθεση σε εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα, σε κάθε ίχνος πρόνοιας, στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Το πανεπιστήμιο και συνολικά η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, που ανέκαθεν αντιμετωπιζόταν από τις δυνάμεις του κεφαλαίου σαν πεδίο κερδοφορίας, μπαίνει στο στόχαστρο της επίθεσης. Η εφαρμογή των νόμων που έχουν ψηφιστεί από τις κυβερνήσεις των μνημονίων σημαίνει εντατικοποίηση, αυταρχικοποίηση των διοικήσεων, όξυνση του ανταγωνισμού. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει ότι μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, αυτό που προέρχεται από τα πιο πλειβιακά κοινωνικά στρώματα, πετιέται έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οδηγείται στην αμάθεια και τον σκοταδισμό.
Οι οργανισμοί των πανεπιστημίων επιδιώκουν την προσαρμογή  αυτού στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Τα προγράμματα πρόκειται να διασπαστούν σε κύκλους σπουδών, στους οποίους το κάθε ίδρυμα θα αποφασίσει αν θα είναι δωρεάν ή αν θα έχει δίδακτρα. Είναι ένα μέσο για να ιδιωτικοποιηθεί πλήρως η εκπαίδευση μετασχηματίζοντας την παιδεία από κοινωνικό αγαθό δημόσιο και δωρεάν για όλους, σε δυνατότητα λίγων και προνομιούχων.

Με τις διαγραφές των φοιτητών, οι οποίες εμπεριέχονται στους περισσότερους οργανισμούς, γίνεται η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια μερίδα εργαζομένων χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που θα είναι πλήρως εκμεταλλευόμενοι κάθε μορφής εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Πέρα όμως από την μελλοντική κατάσταση που προετοιμάζεται και διαμορφώνεται μέσω των οργανισμών, οι μηδαμινές  παροχές σε σίτιση και στέγαση, η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και οι απολύσεις διοικητικού προσωπικού καθιστούν αδύνατη τη φοίτηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το πλειοψηφικό κομμάτι των νέων και ταυτόχρονα, την λειτουργία των ιδρυμάτων. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και χρόνια με τη στέγαση, τη σίτιση και τις μετακινήσεις των φοιτητών προς και από το πανεπιστήμιο, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Το ήδη χαμηλό όριο για τη δωρεάν σίτιση κατεβαίνει από τις 33.000 ευρώ στις 13.500 ευρώ για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Παράλληλα οι παροχές στέγασης είναι ανύπαρκτες καθώς υπάρχουν μόνο 35 δωμάτια στο Βόλο και άλλα 40 σε ενοικιαζόμενο ξενοδοχείο στην Άλλη μεριά και αυτά διατίθενται μόνο για πρωτοετείς φοιτητές και επί πληρωμή 60 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα οι φοιτητές της γεωπονικής σχολής καλούνται να πληρώνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 2 μετακινήσεις για να μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα τους. Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται και η ληστρική σύμβαση που έχει συνάψει το πανεπιστήμιο με το catering «Χούτος», που έχει αναλάβει το εστιατόριο της φοιτητικής λέσχης.

Το περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στηρίζει τους φοιτητές που παλεύουν για να μην εφαρμοστεί ο Οργανισμός, να μην διαγραφεί κανένας φοιτητής, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Που παλεύουν για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές για όλους τους φοιτητές, χωρίς προϋποθέσεις. Η εξασφάλιση όλων των υλικών όρων προκειμένου η νεολαία να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης είναι κοινωνική ανάγκη και ως εκ τούτου ζήτημα αδιαπραγμάτευτο για εμάς.

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *