10 Ιανουαρίου 2012

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία -Ανταρσία για την ανατροπή- για την σύσταση της αναπτυξιακής εταιρείας Θ.Ε.Τ.Α

Την Πέμπτη 5/11/2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία  (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) η σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας με το όνομα ΘΕΤΑ. (Θεσσαλική Εταιρεία  Ανάπτυξης ΑΕ). Η διαδικασία στο Π.Σ. θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη ( 11/1/2012) με την ψήφιση του καταστατικού της εταιρείας. Σαν Αριστερή Παρέμβαση στην Θεσσαλία-Ανταρσία για την ανατροπή καταψηφίσαμε την εισήγηση για τους παρακάτω κυρίως λόγους.
   Η ίδια η εισήγηση της πλειοψηφίας (ΝΔ) και την οποία αποδέχτηκε και η μείζονα αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) είναι αποκαλυπτική. Προσπαθώντας να εξηγήσει την σκοπιμότητα, τους τομείς δράσης, τον προσανατολισμό, στους όρους λειτουργίας της Α.Ε αναφέρει : «Στόχος της ΘΕΤΑ η δημιουργία δομών οι οποίες θα ξεφεύγουν από τα πλαίσια του στενού δημοσίου τομέα (λέγε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα) ώστε να γίνει εργαλείο ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες» .
Κατά τη γνώμη μας επειδή υπήρξαν ΑΕ και στις πρώην Νομαρχίες αλλά  και στους Δήμους, η εμπειρία από τη λειτουργία και τη δράση τους είναι αρνητικότατη και σε ότι αφορά τον τομέα της παραγωγής έργου  « ανάπτυξης» αλλά και της διαπλοκής . Από την άλλη υπήρξε σοβαρή παραγωγή έργου και έφερε «κέρδος» εκατομμυρίων ευρώ στους Δήμους και τις Νομαρχίες όπου τα κενά στις λειτουργίες τους καλύφθηκαν με προσλήψεις καταλλήλου προσωπικού και με σταθερές εργασιακές σχέσεις πχ (ΧΥΤΑ Λάρισας). Υπάρχει επίσης αρνητικότατη εμπειρία στη χώρα μας και διεθνώς  από την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή ή την διαχείριση μιας σειράς αγαθών κοινωνικού χαρακτήρα.
( Νερό, υγεία, παιδεία, ενέργεια, δρόμοι, περιβάλλον …) με τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα το ατύχημα στη Φουκουσίμα και η πληθώρα  διοδίων  στους εθνικούς δρόμους.
  Αναφέρεται επίσης στην εισήγηση για την ΑΕ  « … μερικές από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας επικαλύπτουν μέρος του αντικειμένου της ΑΕ…». Έχουμε δηλαδή παραπέρα ψαλίδισμα των λειτουργιών του ΠΣ , ενός είδη κουτσουρεμένου θεσμού της ΤΑ με βάση τον Καλλικράτη.
Και μπαίνει το εύλογο ερώτημα .Ποιος θα «νικήσει» από αυτή τη νέα ανταγωνιστική σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ;  Κατά τη γνώμη μας στρώνουν το έδαφος στον  ιδιωτικό.
  Συνεχίζει  η εισήγηση. « Υπάρχουν προγράμματα τα οποία δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας λόγω μη επιλεξιμότητας …». Ποιος θα εξηγήσει τους λόγους που δεν επιλέγονται αυτά τα προγράμματα από το Π.Σ. και πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας ; Μήπως τα προσδοκώμενα οφέλη είναι τεράστια και πρέπει να τα καρπωθεί αυτός ; 
  Επιπλέον αναφέρει η εισήγηση : «…Λόγω ειδικών συνθηκών τις οποίες διαμορφώνει η κρίση θα συρρικνωθούν οι υπηρεσίες της περιφέρειας λόγω του κανόνα 1/5 (1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις) και μάλιστα αναφέρεται προκλητικά στην εισήγηση ότι αυτές θα γίνουν 1/10» και συνεχίζει «…. η εταιρεία θα κληθεί να υλοποιήσει έργα τα οποία δεν θα μπορούν να υλοποιήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας λόγω έλλειψης προσωπικού». Μας καλούν δηλαδή  χωρίς ίχνος ντροπής    να δεχτούμε αμαχητί , αφενός μεν τη μείωση των εργαζομένων στην Περιφέρεια και αφετέρου να ιδιωτικοποιηθεί ένα μέρος των λειτουργιών της.
  Επίσης η  ίδια η σύνθεση της ΑΕ είναι αποκαλυπτική για τον ρόλο της . Από τους 13 φορείς που καλέστηκαν να συμμετέχουν σε αυτήν οι 7 είναι ιδιωτικών συμφερόντων (Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και κεντρικής Ελλάδας και τα 4 Επιμελητήρια των νομών Θεσσαλίας). Η νέα αυτή σχέση της Περιφέρειας με τον ιδιωτικό τομέα γίνεται με σκοπό να βοηθήσει η Περιφέρεια τον ιδιωτικό τομέα να ξεπεράσει τα προβλήματά του λόγω κρίσης.
  Αυτοί ήταν οι βασικοί λόγοι που καταψηφίσαμε την εισήγηση στο ΠΣ . Προτείναμε για την  καλύτερη λειτουργία της Περιφέρειας , τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες της  να καλυφθούν με προσλήψεις εργαζομένων με σταθερές εργασιακές σχέσεις. μέσα από διαφανείς διαδικασίες. Σήμερα απαιτείται μια άλλη πολιτική από την Περιφέρεια που θα προωθεί και θα απαντά στις βασικές ανάγκες των εργαζομένων , της νεολαίας, των μικρομεσαίων και φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των ανέργων. Αυτό όμως μπορεί να επιτευχθεί μόνο με νέους ενωτικούς και ανατρεπτικούς αγώνες.


     Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την ανατροπή
                Περιφερειακός σύμβουλος Φάνης Γενηκομσίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *