17 Ιουλίου 2011

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - Ανταρσία για την ανατροπή - Για την εξορυξη λιγνίτη στην Ποταμιά Ελασσόνας


 Η εξόρυξη του λιγνίτη στη Ποταμιά της επαρχίας Ελασσόνας έρχεται πιο κοντά στην πραγματοποίηση της. Αν φυσικά το επιτρέψει το οργανωμένο κίνημα που  έχει  ήδη  αναπτυχθεί (αλλά χρειάζεται να δυναμώσει) το επόμενο διάστημα. Αυτό το γεγονός το αντιλαμβανόμαστε από τα εξής:
·        Την κατάθεση στη βουλή του πολυνομοσχεδίου για την ενέργεια  που πλευρές του είναι  η  απελευθέρωση των αγορών για την ηλεκτρική ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο πέλαγος και την Κρήτη.
·        Την ανοιχτή και ξεκάθαρη τοποθέτηση του υφυπουργού εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλου υπέρ της εξόρυξης του λιγνίτη  στην συνάντηση των περιφερειαρχών.
·        Τον εφησυχασμό που προσπάθησε να δημιουργήσει με τις δηλώσεις του ο Γιώργος  Παπακωνσταντίνου (την αξιοπιστία του την γνωρίζουμε από το υπουργείο οικονομικών).
·        Τέλος όπως ξέρουμε η πρόσβαση των τρίτων στην εξόρυξη λιγνίτη ήταν και είναι απαίτηση της  Ν.Δ και της Ε.Ε  αλλά και του μνημονίου.

  Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι όχι μόνο δεν  πήραν υπόψιν τις αντιδράσεις των φορέων που υπήρξαν μέχρι σήμερα αλλά επιμένουν και προωθούν νέα μέτρα. Οι επιπτώσεις στον άνθρωπο  και στο περιβάλλον από την εξόρυξη του λιγνίτη - παρά την βελτίωση της τεχνολογίας - είναι γνωστές για το πόσο επικίνδυνες είναι. Πολλές ασθένειες για τον άνθρωπο (καρκίνος, αναπνευστικά προβλήματα κ.α) και για το περιβάλλον (τέφρα, αιωρούμενα σωματίδια, μεγάλη κατανάλωση νερού, μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, αποχαρακτηρισμός παραγωγικής γης).
 Παρά τις δηλώσεις όλων των υπευθύνων ότι δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν όλες οι παραπάνω συνέπειες, ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ιδιώτες (εταιρείες) έχουν ως μοναδικό σκοπό το κέρδος και μόνο αυτό! Άλλωστε έχουμε σαν εμπειρία  ένα από τα χειρότερα  παραδείγματα στην ανθρώπινη ιστορία, τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ιαπωνία (την αποκαλουμένη και θαύμα τη τεχνολογίας) και τις καταστροφές που προκάλεσαν στο περιβάλλον και στον άνθρωπο  με  άγνωστες συνέπειες για το μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζουμε την εξόρυξη λιγνίτη από κάποιο δημόσιο φορέα. Οι συνέπειες παραμένουν οι ίδιες. Τίποτα δεν αξίζει για μας παραπάνω από μια ανθρώπινη ζωή και την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε είναι γνωστά τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μας (αερορύπανση στη Λάρισα και Βόλο, ερημοποίηση της Θεσσαλίας, μολυσμένος και χαμηλός υδροφόρος ορίζοντας, άνοδος της θερμοκρασίας) για τα οποία υπάρχουν ευθύνες στις τοπικές και κεντρικές εξουσίες. Αυτό απλά σημαίνει ότι μια τέτοια ενέργεια με το λιγνίτη θα τα πολλαπλασιάσει και θα πάρουν διαστάσεις εκρηκτικές.
 Μόνο ένα κοινωνικό και πολιτικό κίνημα μπορεί να ανατρέψει τις όποιες αποφάσεις της πιο (μισητής κυβέρνησης της μεταπολίτευσης) γύρω από το λιγνίτη. Ένα κίνημα δημοκρατικά οργανωμένο που θα αποφασίζει και θα παλεύει μέσα από γενικές συνελεύσεις με ανακλητούς και αιρετούς εκπροσώπους. Το κίνημα αυτό συγχρόνως πρέπει να παλεύει και για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, ιδιαίτερα εκείνων των περιοχών, που οι ιδιώτες θα δώσουν πολλά κίνητρα για να αγοράσουν. Απαιτείται σύγκρουση και ανατροπή  της αντεργατικής, αντιαγροτικής και αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης και των συνενόχων τους.!

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανταρσία για την ανατροπή


Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *