10 Ιουλίου 2011

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Για φωτοβολταικά και αιολικά πάρκα



 
Συχνά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ) έρχονται  σαν θέμα ή θέματα διάφορες εισηγήσεις  που αφορούν  μελέτες  περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταικών  σταθμών ή αιολικών πάρκων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικές εταιρείες.
Εμείς σαν παρέμβαση τις καταψηφίζουμε και οφείλουμε να εξηγήσουμε τους λόγους.
 Έχουν έρθει εισηγήσεις που αφορούν φωτοβολταικούς σταθμούς στο  «Αερινό»  στη θέση  «Αγ.Θεόδωροι» του  Δήμου Ρήγα Φεραίου, στη θέση  «Ζουρνάδια 1» στη Δ.Ε. Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ. Αιολικά Πάρκα στις θέσεις  «Πύργος –Φλάμπουρο» , « Δωδώνης»  και «Κάστρου» του όρους Τίταρος, στη Δ.Ε. Λιβαδίου.
Οι εισηγήσεις ψηφίζονται από την πλειοψηφούσα παράταξη (Ν.Δ) όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται  κυρίως για δυο λόγους.  Ότι είναι πολύ πιο ακίνδυνες για το περιβάλλον σε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας  και ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας. Επί της ουσίας συμφωνεί και η μείζονα αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ). Οι μόνες διαφωνίες που υπάρχουν είναι στη προχειρότητα με την οποία είναι διατυπωμένες οι εν λόγω εισηγήσεις.
Εμείς σαν Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία καταψηφίζουμε τις συγκεκριμένες εισηγήσεις  για τους παρακάτω πολύ σημαντικούς λόγους. (Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για εύρεση εργασίας και ότι αυτές οι μορφές ενέργειας δημιουργούν πολύ μικρότερα προβλήματα σε σχέση με τις άλλες μορφές ενέργειας (λιγνίτης, καύσιμα).
α) Άλλο ένα κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι ποιοτικό και δωρεάν, ιδιωτικοποιείται και μάλιστα την ίδια περίοδο που ξεπουλιέται και η ΔΕΗ.
β) Αποχαρακτηρίζονται χωράφια υψηλής παραγωγικότητας που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.
γ) Όλες αυτές οι ιδιωτικές επενδύσεις στο χώρο της ενεργείας γίνονται χωρίς σχεδιασμό σε επίπεδο Θεσσαλίας. Δηλαδή οι περιοχές θα πρέπει να επιλεγούν με πολύ σοβαρά κριτήρια λαμβάνοντας όλες εκείνες τις παραμέτρους που είναι απαραίτητες για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Και αυτό είναι μια υπόθεση φυσικά που δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια των ιδιωτών που όπως ξέρουμε ο μόνος σκοπός κάθε ενέργειας τους είναι το κέρδος.
Δηλαδή η πρόταση μας είναι να δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας (όχι σαν αυτούς που ξέρουμε) αλλά με εργατικό έλεγχο και κοινωνικό προσανατολισμό, που να παρέχει  και ποιοτική και δωρεάν ενέργεια. Μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να αναλάβει την πραγματοποίηση ενός τόσο μεγάλου και σοβαρού εγχειρήματος στο χώρο της ενέργειας.
Γιατί μόνο έτσι η παραγωγή της ενέργειας δεν θα είναι ανεξέλεγκτη και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι προστατευμένες.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ   ΣΤΗ  ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανταρσία   για  την  Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *