22 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΡΕΩΝ

Καλλιθέα Ελασσόνας, 15.2.2011

Προς
Όπως Πίνακα Αποδεκτών


ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΟΠΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΦΥΛΑΚΕΣ
Στη συνάντηση εκπροσώπων Φορέων και καθηγητών, που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό κατάστημα Καλλιθέας την Τρίτη 15.2.11, 18:30, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας, συζητήθηκε η επικείμενη συγχώνευση των σχολείων της επαρχίας Ελασσόνας και προέκυψαν οι θέσεις που εκφράζονται στο  παρακάτω κείμενο:

Το Υπουργείο Παιδείας  προχωράει αυτές τις μέρες σε μια εκστρατεία προπαγάνδας προσπαθώντας να μας πείσει ότι συνενώσεις και καταργήσεις σχολείων σημαίνει… ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Η άποψη αυτή είναι παντελώς αυθαίρετη και αστήρικτη. Αυτό που  θέλει να υλοποιήσει το υπουργείο και που μάλιστα το παρουσιάζει ως ορθό από παιδαγωγική άποψη, εμείς στην περιοχή Ελασσόνας το έχουμε  ζήσει 25  χρόνια πριν, την εποχή που ήμασταν μαθητές. Οδεύουμε αλήθεια προς τα πίσω στην χώρα μας, διαμορφώνοντας συνθήκες του ΄70 για τα παιδιά μας και νομίζουν κάποιοι ότι θα το δεχθούμε αδιαμαρτύρητα; Ας έρθει  εδώ  να μείνει η κ. Διαμαντοπούλου να δει τι σημαίνει επαρχία και ποιες συνθήκες  αντιμετωπίζουν τα  παιδιά μας.
Για ποιο παιδαγωγικό κλίμα μιλάμε και πώς αυτό θα δημιουργηθεί, όταν οι αίθουσες και οι χώροι των σχολείων που θα  μείνουν, αδυνατούν να υποδεχτούν ένα τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών;
Για ποια ποιοτική αναβάθμιση μιλάμε όταν σχολεία της επαρχίας, που αποτελούν ζωντανά κύτταρα πολιτισμού, με τη δική τους ιστορία και τις δικές τους ιδιαίτερες σχέσεις σύνδεσης με την τοπική κοινωνία, καταργούνται;  Λέμε όχι στις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, λέμε όχι στον αφανισμό της υπαίθρου και των χωριών μας, λέμε όχι στο μαρασμό και στην εξαθλίωση των τοπικών κοινωνιών, αφού με την κατάργηση και τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα συμβεί ό,τι συνέβη και στο πρόσφατο παρελθόν στις κοινωνίες στις οποίες τα σχολεία καταργήθηκαν. Οι γονείς, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους θα εγκαταλείψουν τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, θα οδηγηθούν στα αστικά κέντρα και στον εργασιακό μεσαίωνα ή θα αναγκαστούν να σταματήσουν τα παιδιά τους από το σχολείο.
Πόσο παιδαγωγικό είναι να μετακινούνται οι μαθητές μέχρι και σαράντα λεπτά για να φτάσουν στο σχολείο τους;
Αυτοί που μέχρι χθες μιλούσαν για αποκέντρωση και ανάπτυξη της περιφέρειας σήμερα έγιναν θιασώτες του συγκεντρωτισμού και «των οικονομιών κλίμακας».
Είναι φανερό πως εάν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, τεράστιος αριθμός μαθητών θα εξαναγκαστεί σε εξοντωτικές μετακινήσεις, σε  μια  ορεινή περιοχή  με  πολλά  προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις Σχολείων, είναι ένα ακραίο μέτρο συρρίκνωσης των μορφωτικών δικαιωμάτων. Θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα αυξήσει δραματικά την αναλογία μαθητών – εκπαιδευτικού. Αποκαλύπτεται ανοιχτά πλέον ο ψευδεπίγραφος χαρακτήρας των κυβερνητικών συνθημάτων για το «νέο σχολείο» και για το           « πρώτα ο μαθητής». Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι σχεδιασμοί του Υπουργείου  για το «νέο σχολείο» οδηγούν, όχι μόνο στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου, αλλά ακόμα και σε λουκέτα έξω απ’ αυτό.
Η υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και ο αγώνας για να μην κλείσει ούτε ένα σχολείο  είναι υπόθεση  όλης της κοινωνίας. Καλούμε, λοιπόν, όλους τους εργαζόμενους/ες, τους γονείς, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και τους εκπαιδευτικούς να υπερασπιστούμε όλοι μαζί τη λειτουργία όλων των σχολείων και να ματαιώσουμε στην πράξη κάθε προσπάθεια να συρρικνωθεί το σχολικό δίκτυο και να συγχωνευτούν ή και να κλείσουν σχολεία.

·           Να αποσυρθεί αμέσως η εγκύκλιος 111/Δ4 με ημερομηνία 27-1-2011, που αφορά στις συνενώσεις σχολικών μονάδων για το 2011-2012.
· Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.
· Καμιά επιπλέον επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς για τη μόρφωση των παιδιών μας.
· Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών των  σχολείων.

Οι Φορείς:

Τοπικό Συμβούλιο Καλλιθέας
Τοπικό Συμβούλιο Δολίχης
Τοπικό Συμβούλιο Καλυβίων
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας
Πολιτιστικός Σύλλογος Δολίχης
Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκουδίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Φλαμπούρου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Καλλιθέας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Τσαριτσάνης
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καλλιθέας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Δολίχης
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ολυμπιάδας
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σαρανταπόρου
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Τσαριτσάνης
Καθηγητές Γυμνασίου και Λυκειακές Τάξεις Καλλιθέας

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1.      Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας
2.      Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας
3.      Περιφέρεια Θεσσαλίας
4.      Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *