19 Σεπτεμβρίου 2023

Η Θεσσαλία μπροστά σε υγειονομικό κίνδυνο. Αγώνας για μέτρα προστασίας των κατοίκων και του περιβάλλοντος τώρα!

Η Θεσσαλία μετά από τα πλημμυρικά φαινόμενα που συνεχίζονται (άνοδος στάθμης λίμνης Κάρλας, επιπλέον εκκενώσεις χωριών), απειλείται με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή.

Η εξάλειψη πλήθους ασθενειών κατά τον προηγούμενο αιώνα οφείλεται στην βελτίωση των συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, στέγασης, παροχής καθαρού νερού και φαγητού, πολύ περισσότερο από τις καθαυτό επιστημονικές ανακαλύψεις.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν πρόσβαση στα βασικά αυτά αγαθά. Είναι πρόχειρα στεγασμένοι, δεν έχουν καθαρό νερό για να πιουν και να πλυθούν, οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθιστούν αμφίβολη την ποιότητα των τροφίμων.

Ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι, καρκινοπαθείς, πνευμονοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα με κινητικά προβλήματα, άλλοι χρονίως πάσχοντες, έγκυες γυναίκες και πολύ μικρά παιδιά, βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς τα φάρμακά τους, χωρίς πρόσβαση στις θεραπείες τους, χωρίς πρόσβαση στις απαραίτητες για την επιβίωσή τους συσκευές (π.χ. παροχή οξυγόνου, αιμοκάθαρση κ.λπ.), κυρίως όμως χωρίς στέγη και βασικά αγαθά, νερό, τροφή, καθαρά ρούχα, προστιθέμενοι σε ήδη υπάρχουσα πιο ευάλωτα πληττόμενα κομμάτια του πληθυσμού τα οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια στο κοινωνικό περιθώριο δίχως τα αυτονόητα (δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση).

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είχε τη φιλοτιμία να επιτάξει ξενοδοχεία για τους πληγέντες, δεν φρόντισαν ούτε για να υπάρχει καθαρό νεράκι να πιούνε. Το δόγμα τους είναι:

  • Έχεις μεταφορικό μέσο και δυνάμεις; Φεύγεις. Δεν έχεις; Μένεις.
  • Έχεις λεφτά; Ψωνίζεις υπερτιμημένο νερό από την μαύρη αγορά και φαγητό. Δεν έχεις; Διψάς και πεινάς. Εσύ φταις που είσαι ανέστιος και πένης.
  • Είσαι μετανάστης; Σε μετακινούμε κατά το δοκούν και χωρίς πολλά – πολλά από το ένα camp στο άλλο, ένα τραγικό ανθρώπινο κοπάδι χωρίς δικαιώματα, που δεν πρέπει να έχει και πολλές απαιτήσεις. Στη θέση σου βάζουμε το άλλο ανθρώπινο κοπάδι που έφτιαξε η πολιτική μας, τους πρώην κατοίκους των γύρω χωριών, τους παρ’ ολίγον πνιγμένους, που επίσης δεν πρέπει να έχουν πολλές απαιτήσεις….

Ολόκληρος ο Θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια τεράστια υγρή χωματερή. Πτώματα ζώων σε αποσύνθεση, οικιακά και βιομηχανικά απόβλητα, λύματα ανθρώπων και ζώων, καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, ορυκτά κ.λπ., φτιάχνουν ένα τοξικότατο για τους κατοίκους και το περιβάλλον μίγμα, που ταυτόχρονα λειτουργεί σαν καλλιεργητικό μέσο για δεκάδες μικροοργανισμούς (ιούς, μικρόβια, παράσιτα). Οι κίνδυνοι είναι προφανείς και έχουν προκύψει σε όλες της περιπτώσεις αντίστοιχων καταστροφών στο παρελθόν.

Η άμεση επαφή του δέρματος με το παραπάνω μίγμα προξενεί δερματικούς ερεθισμούς και επιμολύνσεις τραυμάτων από βακτήρια και μύκητες. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και η καταστροφή των δικτύων ύδρευσης ιδιαίτερα σε κωμοπόλεις και χωριά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Ήδη αναφέρονται πολλές δεκάδες περιστατικών γαστρεντερίτιδας. Η μικροβιακή δυσεντερία, ο τυφοειδής πυρετός, ακόμη και η χολέρα, καθώς επίσης ιογενείς (νοροϊοί, ροταϊοιί) και παρασιτικής αιτιολογίας (κρυπτοσπορίδια) γαστρεντερίτιδες έχουν συχνά περιγραφεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα αξίζει να σημειωθούν οι ιοί της ηπατίτιδες Α και Ε που, επειδή έχουν μεγαλύτερο χρόνο επώασης, μπορεί να εκδηλωθούν αρκετές ημέρες αργότερα. Τα λιμνάζοντα νερά μπορεί να περιέχουν λεπτόσπειρα (από τα ούρα των τρωκτικών) και λεγεονέλλα (λοιμώξεις αναπνευστικού), μικρόβια που επίσης προκαλούν σοβαρά νοσήματα. Ο συνωστισμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης ευνοούν την μετάδοση της Covid 19 και άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, φαινόμενο που ήδη παρατηρείται.

Ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης των ανωτέρω είναι η άμεση παροχή δωρεάν καθαρού πόσιμου νερού και νερού για πλύσιμο. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει ούτε η προσωπική υγιεινή, ούτε το πλύσιμο των δοντιών, χεριών κ.λπ., ούτε το πλύσιμο των μαγειρικών σκευών δεν θα πρέπει να γίνεται με εκτεθειμένο στους παραπάνω λοιμώδεις παράγοντες νερό. Και το βράσιμο δεν αρκεί. Ακολουθεί η άμεση επισκευή και υπερχλωρίωση των δικτύων ύδρευσης, καθώς και ο εμβολιασμός των κατοίκων όπου θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα, π.χ. ηπατίτιδες και τυφοειδής πυρετός, αλλά και όλα τα βασικά εμβόλια εάν δεν έχουν ήδη γίνει.

Σημαντικός, λόγω της ζέστης, της υγρασίας και των κουνουπιών που συρρέουν είναι και ο κίνδυνος ασθενειών που μεταδίδονται με τα κουνούπια (ελονοσία, πυρετός του Δυτικού Νείλου). Πρόκειται για περιοχή όπου ήδη υπήρχαν πολλά κρούσματα πυρετού του Δυτικού Νείλου. Στους κατοίκους πρέπει, τουλάχιστον, να χορηγηθούν άμεσα αντικουνουπικά σκευάσματα.

Μια παράμετρος που δεν πρέπει να παραλείπεται είναι το μετατραυματικό stress όλων των πληγέντων, αλλά και οι διαταραχές του θυμικού (απογοήτευση, απελπισία, ανασφάλεια για το μέλλον) που σίγουρα αντιμετωπίζουν. Για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων δεν αρκούν οι ψυχολόγοι και η ψυχίατροι. Είναι η ίδια η πραγματικότητα της ζωής τους που πρέπει να αλλάξει! Με ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή της πραγματικότητας των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ασθενών.

Η εμπειρία από την διαχείριση της πρόσφατης διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση καμία εμπιστοσύνη δεν εμπνέει για την διάθεσή της να διαχειριστεί την τωρινή τραγωδία. Βασισμένη στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, με κορωνίδα την προσωπική ευθύνη, οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από ότι θα αναλογούσαν στη χώρα. Νιώθει κανείς τρόμο όταν παρατηρεί την απροθυμία τους να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Θεσσαλίας, όχι με το υπερβάλλον προσωπικό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, αλλά ούτε καν με το απαραίτητο.

Δεν ξεχνούμε πως τα βασικά αίτια δεν βρίσκονται στην «κακιά στιγμή», αλλά κρύβονται στην διαρκή ανάγκη αυξημένης κερδοφορίας του καπιταλισμού που μετατρέποντας σε εμπόρευμα τα πάντα, οδηγεί στην ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων κοινής ωφέλειας.

Στον κυνισμό τους θα πρέπει να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη και την συλλογική διεκδίκηση όσων απαιτούνται για την άμεση επιβίωση των πλημμυροπαθών.

Όσον αφορά την υγεία, κρίνονται απαραίτητα:

  • Δωρεάν και άφθονο καθαρό νερό και φαγητό για όλους
  • Άμεση επισκευή όλων (και όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις) των δικτύων ύδρευσης, έλεγχος και χλωρίωση του νερού
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας και ξενοδοχείων και αξιοπρεπή στέγαση τώρα
  • Άμεση οργάνωση και στελέχωση των δομών υγείας της Θεσσαλίας και δημιουργία νέων δομών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν
  • Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, δωρεάν χορήγηση συσκευών (π.χ. φιάλες οξυγόνου) σε όσους/ες τις χρειάζονται
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά. Να μη χαθεί ούτε μια ημέρα δια ζώσης μαθήματος, να μην υπάρξει ούτε μια ημέρα χωρίς να παίξουν.
  • Παροχή δωρεάν ψυχιατρικής και ψυχολογικής υποστήριξης.

Μαζί με τη μάχη της άμεσης ικανοποίησης των βασικών αιτημάτων των πληγέντων, απαιτείται συνολική πολιτική μάχη και η δημιουργία ενός μαζικού και μαχητικού κινήματος που να διεκδικήσει με δυναμικές μορφές πάλης:

  • Λήψη των κατάλληλων μέτρων από την πολιτεία (επείγοντα μέτρα πρόληψης, άμεση ενίσχυση νοσοκομείων και ΚΥ με προσωπικό και χρηματοδότηση, επίταξη ιδιωτικών κλινικών –φαρμακαποθηκών).
  • Παροχή υγειονομικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς με κοινές πρωτοβουλίες των νοσοκομειακών γιατρών μέσω των τοπικών συνδικαλιστικών τους οργάνων και των μαχόμενων κινημάτων αλληλεγγύης που δημιουργήθηκαν σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας.
  • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας σε όλα τα επίπεδα (νοσηλεία, πρόληψη, ψυχιατρική φροντίδα, βοήθεια στο σπίτι, αποκατάσταση). Όχι στα ΣΔΙΤ, όχι στα νοσοκομεία- επιχειρήσεις με τη μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ και τον κατατεμαχισμό- μοίρασμα των υπηρεσιών τους σε εργολαβίες και ιδιοκτησίες δωρητών.
  • Αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού. Το νερό να αποτελεί δημόσιο & δωρεάν αγαθό, υψηλής ποιότητας και προσφερόμενο σε όλες κι όλους. Άμεση ανακατασκευή του δημοσίου δικτύου για δωρεάν πόσιμο ποιοτικό νερό. Επίταξη όλων των διαθέσιμων παραγωγικών μονάδων εμφιαλωμένου για δωρεάν νερό διαθέσιμο σε όλα τα πρατήρια και σουπερμάρκετ. Να περάσουν οι υποδομές και οι υπηρεσίες ύδρευσης στις τοπικές κοινωνίες.

 

 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *