11 Μαΐου 2023

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο Σάββατο 13/05 στις 13:00 στην πλ Ελευθερίας στο Βόλο

 

Μπλόκο στα ορμητήρια πολέμου και ενεργειακών επενδύσεων της Θεσσαλίας

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο Σάββατο 13/05 στις 13:00 στην πλ Ελευθερίας στο Βόλο

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που διεξάγεται με αμείωτη ένταση για πάνω από ένα χρόνο, αποτελεί την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη, μιας σύγκρουσης άδικης, επιθετικής και αντεργατικής και από τις δυο μεριές. Η διαδικασία αυτή έφερε τον πόλεμο στην κοινωνική καθημερινότητα, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο και πυροδότησε τις πολεμικές προετοιμασίες και τους ενδοιαστικούς ανταγωνισμούς.

Η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αποτέλεσε μια επιθετική κίνηση, η οποία αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο των θηριωδών εξοπλιστικών προγραμμάτων των τελευταίων ετών. Το ελληνικό κράτος βλέποντας ότι ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός αποτελεί πλευρά των ευρύτερων ανακατατάξεων ντύθηκε πρώτο πρώτο στα χακί. Σε αυτό το κάδρο εντάσσονται και οι συμμαχίες με τα αντιδραστικά καθεστώτα Ισραήλ και Αιγύπτου, μαζί με την Κύπρο, προκειμένου να επιβάλει τα συμφέροντα της ελληνικής άρχουσας τάξης, των εφοπλιστών, των κατασκευαστικών και άλλων επενδυτών ως εκπροσώπους της ηγεμονίας του δυτικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα σχέδια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου LNG στον Παγασητικό, αποτελούν απλά ένα από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν τα πολεμικά συμφέροντα μίας σειράς επιχειρηματικών κύκλων. Όπως αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα με την ΑΓΕΤ-Lafarge, που είχε έντονη δραστηριότητα στον πόλεμο της Συρίας, οι επιχειρηματικοί αυτοί όμιλοι όχι μόνο δεν αποτελούν εγγυητές της ειρήνης και της προόδου αλλά αξιοποιούν την πείρα τους από τα πεδία των ένοπλων συγκρούσεων για να επιβάλλουν παντού τα συμφέροντά τους όπως έκαναν και στο Βόλο με αποκορύφωμα τον βασανισμό και το θάνατο του Βασίλη Μάγγου και της μεγάλης κλίμακας επίθεση στην παλλαϊκή διαδήλωση του Ιούνη του 2020. Όπου σχεδιάζεται μία τέτοια μεγάλη επένδυση (πχ Βόλος, Αλεξανδρούπολη), μία στρατιωτική βάση φυτρώνει, αποκαλύπτοντας την πραγματική φύση αυτών των σχεδίων. Ο διαρκής εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων (βλ. Rafale), η επιθετική τους αναδιάρθρωσή (άνοιγμα νέου ναύσταθμού στον Παγασητικό, με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου Αλμυρού) και η επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων, έρχονται ακριβώς να υποστηρίξουν στρατιωτικά – αστυνομικά την προαναφερόμενη επιχειρηματική επεκτατικότητα.

Η εισαγωγή στην ελληνική κοινωνία του κόστους των ευρύτερων ανταγωνισμών, είναι ένα φαινόμενο με χρόνια ιστορία που κλιμακώνεται διαρκώς. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας έχουν ήδη επωμιστεί το οικονομικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος του «Πράσινου κοινωνικού συμβολαίου» που είναι η κωδική ονομασία της μαύρης πολεμικής εκστρατείας του δυτικού μπλοκ. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος έχει γίνει μαζικός τάφος προσφύγων στο όνομα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Η φτώχεια και η δυστυχία που φέρνουν οι κυρώσεις, οι διάφοροι φόροι, τα χρηματιστήρια αξίων της ενέργειας, και η εκτόξευση της ακρίβειας –δηλαδή ή έμμεση συντριβή των μισθών- είναι τέτοιου επιπέδου που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι πόλεμος με άλλα μέσα. Η ίδια η διαχείριση της πανδημίας δεν ήταν τπτ άλλο από μια πολεμική ιαχή ώστε να θυσιάσουμε τελικά την υγεία και τις ελευθερίες μας απέναντι στα γενικά συμφέροντα του κεφαλαίου που κλονίστηκαν από της διατάραξη της οικονομικής ζωής.

Κανένα κίνημα δεν πρόκειται να αποκτήσει αντιπολεμικό χαρακτήρα αν δεν επιχειρήσει να μπλοκάρει με ενιαίο τρόπο την επενδυτική και πολεμική μηχανή για χάρη της οποία γίνονται όλα αυτά. Ο εχθρός είναι μέσα στη ίδια μας την χώρα! Η αλυσίδα των συμφερόντων που μας εμπλέκουν στον πόλεμο και μας φορτώνει το κόστος του είναι ο κύριος εχθρός για την εργατική τάξη, τους ντόπιους και μετανάστες εργαζόμενους και άνεργους είναι η ίδια η ντόπια άρχουσα τάξη και το κράτος της. Η ήττα και αποδυνάμωση του ελληνικού κράτους και των συμμάχων του, μέσα από τον αντιπολεμικό, ταξικό, διεθνιστικό αγώνα του δικού μας κοινωνικού στρατοπέδου είναι ο μόνος δρόμος για να ακουστούν οι ανάγκες του κόσμους της εργασίας σε ανεξαρτησία από τα πολεμικά στρατόπεδα και τα αστικά συμφέροντα. Η απειλή ενός τέτοιου κινήματος είναι η μόνη που μπορεί να φρενάρει την δίψα τους για αίμα. Η διεθνής αντιπολεμική και αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση για την ειρήνευση στην περιοχή σημαίνει ότι η εργατική τάξη κάθε χώρας έχει πρώτιστο καθήκον το μπλοκάρισμα της συμμετοχής της “δικής της” χώρας στην πολεμική σύγκρουση, την μαζική άρνηση του αντιδραστικού πολέμου στο όνομά της.

Η Αριστερή Παρέμβαση παλεύει για τη συγκρότηση ενός κινήματος που θα επιβάλλει την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα πολεμικά πεδία και τους πολεμικούς σχεδιασμούς, θα παλεύει να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, θα απαιτεί να μη βγει κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα αλλά και να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις εντός συνόρων στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο απέναντι σε μετανάστες.

Σε αυτή την κατεύθυνση η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία συμμετέχει και καλεί στην αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 13/05 στις 13:00 στην Πλ. Ελευθερίας στο Βόλο.

- Έξω οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από την Ουκρανία - Κανένας νεκρός για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ρωσίας.

- Να κλείσει η Σούδα, η Αλεξανδρούπολη και όλες οι βάσεις ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. Να εκδιωχθούν οι ΝΑΤΟικές αποστολές από Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Βόλο.

- Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο. Κανένας φαντάρος σε ιμπεριαλιστική αποστολή, όχι στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού. Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, διάλυση της συμμαχίας.

-Τέρμα στα «πολεμικά χαράτσια» των κυρώσεων, της φοροληστείας και της ενεργειακής κερδοσκοπίας. Ούτε ευρώ για τους αστικούς ανταγωνισμούς. Μπλόκο στις ενεργειακές αντεργατικές αντιπεριβαλλοντικές επενδύσεις.

- Διάλυση του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Τέρμα στους πολεμικούς εξοπλισμούς.

- Ανοιχτά σύνορα για όλους τους πρόσφυγες. Αφοπλισμός του λιμενικού και άλλων δολοφονικών σωμάτων.

-Μπλόκο στα σχέδια για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου αερίου στον Παγασητικό. Μπλόκο στην πολεμική έρευνα του ΠΘ για δημιουργία στρατιωτικών DRONE

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *