29 Νοεμβρίου 2022

Κοινή ανακοίνωση αριστερών, ριζοσπαστικών, αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης-περιφέρειας για την υγεία

 


Το νομοσχέδιο – ταφόπλακα για τη δημόσια περίθαλψη και το ΕΣΥ δεν θα περάσει !!!

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό !!! Δεν είναι εμπόρευμα !!!

Η κυβέρνηση με ένα μπαράζ νομοσχεδίων προχωρά μια σειρά από μέτρα στο χώρο της υγείας, που προωθούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Ο συνολικός στόχος είναι η πλήρης μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα και η ενίσχυσης της κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα.

Με το τελευταίο νομοσχέδιο μετατρέπει το ΕΣΥ από  δημόσιο σε ιδιωτικό και εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα ακόμα περισσότερους τομείς-λειτουργίες του δημόσιου συστήματος.

Θεσμοθετείται η πρόσληψη ιδιωτών, ειδικευμένων γιατρών με εργασιακή σχέση μερικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή ήδη υπηρετούντες ειδικευμένοι γιατροί ΕΣΥ να μπορούν να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές. Στην ουσία, με τον τρόπο αυτό καταργείται νομοθετικά η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ,  που αποτελεί ιδρυτική αρχή του ΕΣΥ και κατά συνέπεια καταργείται και τυπικά το ΕΣΥ.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με  τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία, πληρωμένα από την τσέπη των ασθενών διαμορφώνουν και επίσημα ως κριτήριο για την αντιμετώπιση του ασθενή όχι την κρισιμότητα της κατάστασής του αλλά το πορτοφόλι του.

Αυτονόητα «πακέτο» με το προηγούμενο πηγαίνει και η κλιμάκωση του ασφυκτικού κομματικού, κυβερνητικού ελέγχου στις θέσεις επιστημονικής ευθύνης (δηλαδή της επιλογής των γιατρών που ασκούν καθήκοντα συντονιστή διευθυντή σε κάθε κλινική ή εργαστήριο) με διάφορες φωτογραφικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τι και αν οι ασφαλισμένοι μπορεί να έχουν πληρώσει για δεκαετίες δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές. Θα υποχρεώνονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, όταν χρειαστούν τις υπηρεσίες των νοσοκομείων που μόνο κατ΄ όνομα θα είναι δημόσια.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού. Σε αυτό το σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια υγεία συμπυκνώνονται πολλά στοιχεία της κυρίαρχης σήμερα αντίληψης για το τι είναι υγεία και πώς προσφέρεται. Η υγεία παρουσιάζεται σαν ατομική ευθύνη, απογυμνωμένη από τις κοινωνικές συνθήκες ζωής και περίθαλψης. Ατομική ευθύνη του ασθενούς, ο οποίος και τιμωρείται με αύξηση κόστους συμμετοχής σε φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια και περιορισμό επισκέψεων. Ατομική ευθύνη και του «προσωπικού» γιατρού, του γιατρού-ατόμου ο οποίος έχει μόνος του την ευθύνη για 2.000 άτομα χωρίς συνεργάτες και κέντρα αναφοράς. Ο στόχοι είναι : πρώτον η μείωση του κόστους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εις βάρος της δημόσιας υγείας, δεύτερον να καλλιεργήσει τη λογική στους ασθενείς ότι τα προβλήματα τους θα τα αντιμετωπίζουν «ιδιωτικά» και τρίτον τη φτωχοποίηση του ιδιώτη αυτοαπασχολούμενου γιατρού προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ομίλων.

Επιπλέον, οι περικοπές δαπανών για την Υγεία που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης θα σημαίνουν ότι και στη νέα χρονιά α συνεχιστούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υγειονομικό εξοπλισμό.

Τα παραπάνω δεν είναι καθόλου «κεραυνός εν αιθρία» βέβαια. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει εκδηλώσει και με προηγούμενες ρυθμίσεις την ξεκάθαρη πρόθεσή της να καταργήσει κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Όμως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε διάπλατα τον δρόμο στην σημερινή με την πολιτική της στο θέμα της υγείας. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι  κλιμάκωση της ίδια μνημονιακής, αντιλαϊκής πολιτικής που βιώνουμε τα 12 τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, της πολιτικής που υπηρετεί τους στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας και τις πολιτικές της ΕΕ και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία.

Η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ δεν θα περάσει!!! Απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα!!!

Αγωνιζόμαστε για :

·       Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υγεία

·       Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ, προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και μονιμοποίηση συμβασιούχων, ΜΕΘ, εξοπλισμός, άνοιγμα των κλειστών νοσοκομείων και δημιουργία νέων

·       Λεφτά για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομοκρατία

·       Ενιαίο δημόσιο και χωρίς αντίτιμο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δομές, σε κάθε γειτονιά, στελεχωμένες σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με βάρος στην πρόληψη. Όπου κάθε άνθρωπος θα αντιμετωπίζεται ως ψυχοσωματική ολότητα, σε ενότητα με τις κοινωνικές, ταξικές συνθήκες και τον κόσμο που τον περιβάλλει

·       Να περάσει στο δημόσιο ο ιδιωτικός τομέας υγείας, ο οποίος θησαυρίζει από το δράμα των λαϊκών ανθρώπων

·       Δωρεάν φάρμακα, εξετάσεις, οδοντιατρική περίθαλψη, φυσικοθεραπείες, γυαλιά, ακουστικά, ορθοπεδικά βοηθήματα, ιαματικά λουτρά, τοκετοί, εξωσωματικές για όλους και όλες

·       Δωρεάν δημόσιες δομές για την φροντίδα και νοσηλεία ηλικιωμένων με ανίατες ασθένειες ενάντια στην ντροπή και την αισχροκέρδεια των ιδιωτικών γηροκομείων

Κι όμως δεν έχει περάσει πολύς καιρός που ο λαός που βρέθηκε και βρίσκεται αντιμέτωπος με την πανδημία covid19 και ο περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε πόσο αναγκαίο είναι ένα ισχυρό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας που να μπορεί να περιθάλψει δωρεάν όλους όσους έχουν ανάγκη.

Κοινός αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία με όλους τους άλλους εργαζόμενους και τη νεολαία!!! Στηρίζουμε την τριήμερη απεργία 28, 29/11 και 1/12 στα νοσοκομεία.

Όλοι – όλες στο παλλαϊκό απεργιακό συλλαλητήριο την Πέμπτη 1/12  στις 13.00 στη Βουλή (ημέρα που συζητιέται το νομοσχέδιο)

Οι δεκάδες χιλιάδες θάνατοι, λόγω έλλειψης ΜΕΘ, έλλειψης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και συνολικά της τραγικής κατάστασης του ΕΣΥ αλλά και οι χιλιάδες ζωές που σώθηκαν χάρη στην ηρωική προσπάθεια  γιατρών και νοσηλευτών έδειξαν πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο λαός ένα πραγματικά δημόσιο αναβαθμισμένο σύστημα υγείας.

Περιφερειακές κινήσεις

1.        Αν. Μακεδονία – Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.

2.        Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.

3.        Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά

4.        Δυτική Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

5.        Δυτική Μακεδονία: Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία

6.        Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

7.        Θεσσαλία: Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

8.        Ιόνια: Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια

9.        Κ. Μακεδονία : Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία

10.     Κρήτη: Ανυπόταχτη Κρήτη- Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση

11.     Πελοπόννησος: Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την ανατροπή

Κινήσεις σε δήμους

1.         Αγ. Αναργύρων-Καματερού: Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού

2.         Αθήνα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα – Ανταρσία σε κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ

3.         Αθήνα : Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

4.         Βύρωνας: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

5.         Γλυφάδα: Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας

6.         Δάφνη-Υμηττός: Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής Δάφνης- Υμηττού (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.)

7.         ΕλληνικούΑργυρούπολης: Εκτός Πλάνου – Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού – Αργυρούπολης

8.         Ζωγράφου: Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου

9.         Ηλιούπολη: Μαχόμενη Ηλιούπολη-Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση

10.     Ηράκλειο: Κόκκινη Ρωγμή – Ηράκλειο Αττικής

11.     Θέρμη: Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής

12.     Θεσσαλονίκη: Δύναμη Ανατροπής – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στον δήμο Θεσσαλονίκης

13.     Ιωάννινα : Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα

14.     Καισαριανή : Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση

15.     Καλλιθέα: Αριστερή Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση Καλλιθέας «Μια Πόλη στο Δρόμο»

16.     Νέα Ιωνία: Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

17.     Νέα Σμύρνη: Μια πόλη Ανάποδα-Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης

18.     Νίκαια-Ρέντη: Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης

19.    Περιστέρι: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *