25 Ιουνίου 2021

Δήλωση του περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης στην εφημερίδα “Πριν” για τη διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την κρατική τρομοκρατία που θα γίνει στο Βόλο το Σάββατο 26/06

 Δήλωση του περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης στην εφημερίδα “Πριν” για τη διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την κρατική τρομοκρατία που θα γίνει στο Βόλο το Σάββατο 26/06

Ένα χρόνο πριν στην μεγαλειώδη διαδήλωση της 13ης Ιούνη ο πήχης της λαϊκής απαιτητικότητας απέναντι στο έγκλημα της καύσης σκουπιδιών άλλαξε στάθμη. Το σύνθημα «να φύγει η Lafarge από την πόλη» έφερε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης τα κολοσσιαία οικονομικά συμφέροντα που προωθούν την καύση σκουπιδιών, θέτοντας μια προοπτική νίκης πέρα και έξω από θεσμικές αυταπάτες εξορθολογισμού της καύσης σκουπιδιών. Η θέληση του λαού της πόλης του Βόλου να ορίσει η ίδια το μέλλον της, κόντρα στην επιχειρηματική χούντα επενδυτών, κυβερνήσεων, τοπικού κράτους, ήταν αυτό που τρόμαξε την αστική πολιτική που απάντησε με τον βασικό τρόπο που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές διεκδικήσεις. Την άγρια και ολοκληρωτική καταστολή, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και ο βασανισμός και ο θάνατος του αγωνιστή Β. Μάγγου.

Ένα χρόνο μετά, που η πανδημία και η δολοφονική της διαχείριση από τα κυβερνητικά επιτελεία θύμισαν σε όλη την κοινωνία την αξία της υγείας, το έγκλημα της καύσης σκουπιδιών κλιμακώνεται στην πόλη του Βόλου και ταυτόχρονα θεμελιώνεται και σε πανελλαδική κλίμακα. Μία εξέλιξη που επιβεβαιώνει πως η καύση σκουπιδιών είναι δομικά ενταγμένη στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου και στον ενεργειακό πόλεμο που διεξάγει εναντίον των φυσικών πόρων, του φυσικού πλούτου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι ανοίγει αντικειμενικά νέες δυνατότητες ενοποίησης του πολύμορφου κινήματος που διεξάγεται απ ακρη σ ακρη της χώρας ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, για το δικαίωμα για τη γη και την ελευθερία. Δυνατότητες που το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται στις μάχες από τα Άγραφα μεχρι το Βόλο και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ήπειρό.

Σε αυτό το πλαίσιο και επιχειρώντας να συμβάλλει σε μία κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ο συντονισμός συλλογικοτήτων Βόλου μετά από μια σειρά δράσεων, αρχής γενομένης από την πανελλαδική ημέρα δράσης στις 29 Μαίου, οδεύει το Σάββατο 26 Ιουνίου με την πανελλαδική διαδήλωση στην πόλη του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών και την κρατική τρομοκρατία, σε ένα νέο σταθμό για αυτό το μεγάλο λαϊκό κίνημα. Στόχος μας δεν είναι απλά να μην ξεχαστεί η μέχρι σήμερα παρακαταθήκη αυτού του αγώνα. Στόχος μας είναι να υπονομεύσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους σχεδιασμούς για την καύση σκουπιδιών, την ίδια τη λειτουργία της Lafarge που αποτελεί τον νούμερο ένα παίχτη αυτής της αντικοινωνικής σκευωρίας, να δημιουργήσουμε ένα ρεύμα σκληρής τιμωρίας για τους ηθικούς και υλικούς αυτουργούς του θανάτου του Β. Μάγγου και τελικά να διαμορφώσουμε όρους νίκης σε μία μάχη που είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την κοινωνική πλειοψηφία.

Ντούρος Στάθης

περιφερειακός σύμβουλος

της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *