07 Ιανουαρίου 2021

Ανακοίνωση για την ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Η προσπάθεια εξωραϊσμού του κυβερνητικού εγκλήματος για τη διαχείριση της πανδημίας είναι ύβρις στους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους

Δύο κόσμοι που δε συναντώνται πουθενά τοποθετήθηκαν στην ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 04 Ιανουαρίου για την αντιμετώπιση του covid. Από τη μία εκείνοι που προσπάθησαν να εξωραΐσουν με κάθε μέσο τη δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης. Όλοι εκείνοι που διαπράττοντας μια τεράστια ύβρη δήλωναν πως “τα καταφέραμε αρκετά καλά” τη στιγμή που η Θεσσαλία είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή περίπου 500 (486) νεκρούς και σε πανελλαδική κλίμακα 5000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Από την άλλη μεριά οι άνθρωποί της πραγματικής μάχης. Οι γιατροί και εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων τους, και όχι διορισμένοι από κυβερνητικά επιτελεία, μίλησαν για τα πραγματικά προβλήματα, για την προμελετημένη δολοφονία των κυβερνητικών κλιμακίων, εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, η αναφορά των οποίων “πείραξε” αισθητά των περιφερειάρχη. Ενός περιφερειάρχη που βάφτισε οποιαδήποτε πρόταση διαφοροποιούταν από το κυβερνητικό έγκλημα “game blame”, σε μία προσπάθεια να μετατρέψει μία κρίσιμη συζήτηση σε επιδεικτικό σόου προβολής του κυβερνητικού έργου.

Η περιφερειακή αρχή δεν κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της όπως αρέσκεται να λέει για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμμετέχει από τη δική της σκοπιά στη ναρκοθέτηση συνολικά της δημόσιας υγείας ως εντολέας ενός σχεδίου που υποτάσσεται στη διάσωση όχι των ανθρώπινων ζωών, αλλά των καπιταλιστικών κερδών. Με ποιον τρόπο;

Ουσιαστικά είναι δικό της έργο, με εισηγητή και υλοποιητή τον περιφερειακό σύμβουλο και διευθυντή της ΜΕΘ του ΓΝΛ Α. Κομνό, η μετατροπή των γενικών νοσοκομείων της Θεσσαλίας σε σχεδόν αποκλειστικά κλινικές covid με αυτονόητη μεταφορά σειράς άλλων περιστατικών στον υπερδιογκωμένο ιδιωτικό ιατρικό τομέα της περιοχής και βέβαια η συνολική υποβάθμιση της γενικής υγείας του πληθυσμού.

Είναι δικό της έργο η προώθηση της επιχειρηματικοποίησης της υγείας με τη διαρκή αναφορά στην “εταιρική κοινωνική ευθύνη” εταιριών που κερδοσκοπούν εν μέσω μιας τεράστιας υγειονομικής και όχι μόνο κρίσης, όπως της Lariplast ή της Prognosis Βiotech, στην οποία ο περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Είναι δικό της έργο ο εκφυλισμός της δημόσιας υγείας ως διαρκούς κοινωνικής ανάγκης, σε ευκαιριακό επενδυτικό πακέτο των ΕΣΠΑ ή ακόμα χειρότερα σε κολυμβήθρα ξεπλύματος επιχειρηματικών κύκλων μέσω “δωρεών”.

Είναι και δικό της έργο η ανάδειξη ως κύριου παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας της “ατομικής ευθύνης”, η οποία τονίστηκε σε όλους τους τόνους στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου ως το “μαγικό φίλτρο” για την αντιμετώπιση του covid.

Μάλλον δε θα πρόσεξε κανείς την τοποθέτηση του διευθυντή του ΣΕΠΕ που είπε πως σε διάστημα 2 μηνών στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας έγιναν μόλις 480 έλεγχοι σε επιχειρήσεις για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων. Πώς ακριβώς με αυτούς τους υποτυπώδεις ελέγχους ελέγχτηκαν χιλιάδες εργασιακοί χώροι υπερμετάδοσης;

Μάλλον επίσης δε θα πρόσεξε κανείς την έρευνα καθηγητών πανεπιστημίων της χώρας, που κατατέθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο και απέδειξε ότι η εξάπλωση του ιού τους φθινοπωρινούς μήνες στη χώρα μας δεν οφείλεται στην αμέλεια όσον αφορά την υπερβολική κινητικότητα του λαού, καθώς αυτή ήταν μόλις 10% αυξημένη σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.

Τέλος, είναι και δικό της έργο η αναβάθμιση των μηχανισμών καταστολής και η υπαγωγή τους σε υποτιθέμενους τηρητές των «υγειονομικών πρωτοκόλλων». Η παρουσία του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλίας, σε ένα περιφερειακό συμβούλιο που συζητούσε για τη δημόσια υγεία είναι προκλητική, σε μία περίοδο που οι συλλογικές και κοινωνικές ελευθερίες έχουν καταπατηθεί βάναυσα και στοχευμένα, κυρίως εναντίον των διεκδικητικών τάσεων του λαού. Είναι η απόλυτη επισφράγιση του δόγματος «νόμος και τάξη» από την ίδια την περιφερειακή αρχή.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία τοποθετήθηκε στη βάση ενός συνόλου μέτρων που στόχο δεν έχουν απλώς την ενίσχυση της μάχης γύρω από τον covid, αλλά τη συνολική θωράκιση της δημόσιας υγείας κόντρα στην επιχειρηματικοποίησή της και την εξατομίκευση του δικαιώματος στην υγεία.

·         Απαλλοτρίωση – επίταξη, χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών μονάδων υγείας που δρουν ανταγωνιστικά στο δημόσιο σύστημα υγείας και στερούν πόρους και πηγές από την κοινωνική πλειοψηφία.

·         Μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Ένταξη των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στα ΒΑΕ. Άνοιγμα νέων ΜΕΘ. Διενέργεια μαζικών τεστ και μεθοδική ιχνηλάτηση.

·         Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος. Ελεύθερη επιλογή τύπου εμβολισμού με ιατρική γνωμάτευση.

·         Όχι στο οριζόντιο ταξικό lockdown που καθηλώνει στους ίδιους χώρους νοσούντες και μη, ευπαθείς και μη κοινωνικές ομάδες. Άμεση λήψη μέτρων στους χώρους υπερμετάδοσης (κλειστές δομές, ΜΜΜ, μεγάλοι χώροι εργασίας).

·         Άνοιγμα των σχολείων στη βάση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος( μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, άνοιγμα νέων αιθουσών, προσλήψεις εκπαιδευτικών).

·         Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας. Άνοιγμα νέων απαραίτητων κλινικών στην περιοχή της Θεσσαλίας και επαναλειτουργία όσων έκλεισαν (πχ ωρλ, γαστρεντερολογική, τραυματολογική, ογκολογική, ψυχιατρική κτλ). Όχι στη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε αποκλειστικές κλινικές covid.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *