27 Οκτωβρίου 2020

Ανακοίνωση για την παρέμβαση αγώνα την Κυριακή 18/10 στο Τύμπανο και τις προσπάθειες εξαγοράς και τρομοκρατίας της "ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε"

 

Πάλη για ελεύθερα βουνά ενάντια στην επιχειρηματική εξαγορά και τρομοκρατία

Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από την καταστροφική πλημμύρα στο νομό Καρδίτσας και κανείς στο λόμπι της «πράσινης ανάπτυξης» δεν φαίνεται να προβληματίστηκε για τις επιπτώσεις που έχει η άγρια εκμετάλλευση των βουνών, των ποταμών και συνολικά η λεηλασία της φύσης. Αντιθέτως στις 10 Οκτώβρη, η «ΔΕΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» ξεκίνησε εργασίες κατασκευής συνοδών έργων βιομηχανικής εγκατάστασης παραγωγής αιολικής ενέργειας , υποσταθμού μέσης τάσης, στη θέση «Διάσελο – Προφήτης Ηλίας» (ή «Σταυρός»), των δήμων Μουζακίου και Αργιθέας (γνωστό και ως «αιολικό Τυμπάνου»). Το έργο ουσιαστικά συνιστά την έναρξη του κύκλου εργασιών για την εγκατάσταση αιολικών στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων.

Η κινητοποίηση των αγωνιζόμενων συλλογικοτήτων της Καρδίτσας ήταν άμεση. Η παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στην περιοχή των εργασιών την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή και συντρόφων της Αριστερής Παρέμβασης, έστειλε αποφασιστικό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη. Ανέδειξε πως το αγωνιζόμενο ρεύμα ενάντια στην μασκαρεμένη «πράσινη ανάπτυξη» που γιγαντώνεται διαρκώς, από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις κορυφογραμμές της Πίνδου, δεν εκφράζει απλά μία αντίθεση για το θεαθήναι, αλλά παλεύει να μπλοκάρει το έγκλημα στη φύση και στην κοινωνική πλειοψηφία. Μια ενέργεια που απ’ ότι φαίνεται τρόμαξε τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μερίδα τοπικών παραγόντων που βρίσκονται σε άμεση επίσημη και ανεπίσημη διαπλοκή μαζί τους, καθώς και τους μηχανισμούς καταστολής.

Η συμμαχία των επιχειρηματικών συμφερόντων θέλει τις κοινωνίες είτε φτηνά εξαγορασμένες, είτε να διαφωνούν σιωπηλά, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της «ΔΕΗ – ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» στις 20 Οκτώβρη, η οποία αποτελεί αντιγραφή αντίστοιχής ανακοίνωση της ΕΛΑΚΤΩΡ που κυκλοφόρησε πριν περίπου ένα χρόνο. Στόχος η τρομοκρατία συγκαλυμμένη πίσω από το παραπέτασμα της νομιμότητας. Είναι φανερό πως τα χρήματα που μοίρασαν και εξαγόρασαν μέρος των τοπικών παραγόντων και μερίδα ανθρώπων του κύκλου τους, δεν αρκούν για να κλείσουν τα στόματα. ‘Όπως είναι φανερό πως το δίκιο δε θα τρομοκρατηθεί από τους πληρωμένους μπράβους που κυκλοφορούν στα βουνά και από τους διωκτικούς μηχανισμούς που επιχειρούν να στοχοποιήσουν αγωνιστές.

Γνωρίζουμε και καταγγέλλουμε τα οικονομικά αλισβερίσια των επιχειρηματικών κύκλων με ομάδες που δεν βλέπουν πέρα από το τσέπωμα μερικών χιλιάδων ευρώ. Ομάδες που γοητευμένες από το εύκολο χρήμα και την κρατική προστασία παριστάνουν τους τοποτηρητές, αντιμετωπίζοντας το φυσικό περιβάλλον, το δημόσιο χώρο και τα βουνά ως τσιφλίκι τους προς αγοραπωλησία. Είναι γνωστές και δημοσιευμένες οι σχέσεις αυτές, οι οποίες διαφημίζονται κιόλας ως «κοινωνικά οφέλη». Τα περιβόητα «κοινωνικά και αντισταθμιστικά οφέλη» της δραστηριότητας των ΒΑΠΕ είναι απλά επίσημες μαφιόζικές σχέσεις εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Καταγγέλλουμε την λεκτική και σωματική πρόκληση και την προσπάθεια δημιουργίας εχθρικού κλίματος εναντίον των αγωνιστών που βρέθηκαν την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» και στάθμευσαν για να συζητήσουν στο κοντινό χωρίο Δρακότρυπα, από την πλευρά του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου της Δρακότρυπας Σεραφείμ Κωστάκη και των μπράβων του. Η εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων δεν αποτελεί ούτε προσωπική υπόθεση, ούτε μια στενά τοπική υπόθεση μερίδας ατόμων κατόχων γης προς παραχώρηση έναντι μισθώματος   . Όποιος την αντιμετωπίζει ως τέτοια προφανώς υποκλίνεται στην επιχειρηματικοποίηση του φυσικού περιβάλλοντός και της ενέργειας, χωρίς να γνωρίζουμε τι ευελπιστεί. Η υπεράσπιση των βουνών, του φυσικού περιβάλλοντος και των συνολικών συμφερόντων της εργαζόμενης πλειοψηφίας είναι υπόθεση όλων μας και δε θα δεχτούμε καμία επίθεση από ανθρώπους που αναφέρονται ψευδεπίγραφα στα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Τα Άγραφα δεν έμειναν απάτητα ούτε με παρακάλια, ούτε με δοσοληψίες, ούτε με συμβιβασμούς. Έμειναν απάτητα με σκληρούς αγώνες ενάντια σε θεούς και δαίμονες. Ο αγώνας ενάντια στην μετατροπή των ορεινών όγκων σε ισοπεδωμένα βιομηχανικά νεκροταφεία, είναι ένας αγώνας ενάντια σε θεσμούς, κράτος, κυβερνήσεις και το πλαίσιο θηλιά που ονομάζουν νομιμότητα. Είναι όμως ένας αγώνας κοινωνικά δίκαιος και για αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τη νίκη.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *