21 Σεπτεμβρίου 2020

Καρδίτσα: Δε φταίει ο κακός μας ο καιρός. Φταίνε οι προστάτες μας.


Η πόλη της Καρδίτσας και τα χωριά τόσο του ορεινού όγκου όσο και του κάμπου πνίγηκαν. Βούλιαξαν στη λάσπη και στο νερό. Και το χειρότερο απ’ όλα για μία ακόμη φορά, μετά τη Μάνδρα, το Μάτι και την Εύβοια, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Η οργή ξεχειλίζει και απόλυτα δικαιολογημένα.

Από την πρώτη στιγμή τα αστικά πολιτικά κέντρα, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πρώην και νυν κυβερνώντες, έχουν βαλθεί να μας πείσουν πως η αιτία είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή επιδίδονται σε μια επαίσχυντη μεταφορά ευθυνών στον έναν ή στον άλλο διαχειριστή.  Χωρίς να αρνείται κανείς τη βιαιότητα των καιρικών φαινομένων, η πύκνωση και η ένταση των οποίων οφείλονται σε ανθρωπογενείς παράγοντες (βλ. κλιματική αλλαγή), οι βασικοί παράγοντες της καταστροφής είναι η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας, η τερατώδης και εγκληματική δόμηση των μεγάλων αστικών κέντρων και η διαχείριση των φυσικών καταστροφών με συνεδριάσεις επιτροπών, οι οποίες για το τελευταίο που φροντίζουν είναι η ανθρώπινη ζωή και τα υπάρχοντα της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Το μέγεθος της καταστροφής θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Το νερό όπως είναι λογικό ακολούθησε την φυσική του πορεία. Όποιος αδειοδότησε ή νομιμοποίησε παρεμβάσεις σε αυτή την πορεία είναι εγκληματίας. Εκείνοι που με υπερηφάνεια υπερασπίζονται και πραγματοποιούν τεχνητές στενώσεις στη διατομές των κοιτών των  ποταμών με ή χωρίς εκτροπή αυτών, είναι εγκληματίες. Εκείνοι που πετσόκοψαν τους προϋπολογισμούς για τους καθαρισμούς ρεμάτων και σειρά άλλων απαραίτητων κοινωνικών έργων, λόγω των «εθνικών στόχων» και των «πλεονασμάτων» είναι εγκληματίες. Όσοι διαφήμισαν και προώθησαν το ΕΣΠΑ ως μηχανισμό λύσης των κοινωνικών προβλημάτων -πέρα από απατεώνες- είναι εγκληματίες.

Η Καρδίτσα και ο νομός της είναι μια περιοχή με ιστορία πλημμυρικών φαινομένων (1945, 1994 κ.λπ.). Πέρα λοιπόν από την μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, την μη απομάκρυνση κατασκευών από τις κοίτες που παρεμποδίζουν και εκτρέπουν την πορεία του νερού και γενικά  την ανυπαρξία στρατηγικού σχεδιασμού που προμήνυαν την επανάληψη τέτοιων φαινομένων, οι άρχοντες του τόπου δεν φρόντισαν να λάβουν ούτε στοιχειώδη μέτρα την τελευταία στιγμή. Ενώ λοιπόν ο όγκος του νερού είχε υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια από την ΕΜΥ, οι αρμόδιοι άφησαν αυτό τον όγκο να εκτονωθεί ουσιαστικά μέσα στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ υπήρχε δυνατότητα να εκτονωθεί μέσα στον κάμπο περιορίζοντας τις ζημιές στον οικιστικό ιστό.

Και για όλα αυτά όχι απλώς δεν ακούστηκε ούτε ένα συγνώμη, αλλά από τη μία ο μεν δήμαρχος Β. Τσάκος προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες του, ξεχνάει τη θητεία του ως  αντιπεριφερειάρχης (συνέντευξη στο κανάλι OPEN), ο δε Κ. Αγοραστός με ένα ανατριχιαστικό χιούμορ αρκείτε στο να πει ότι θα την ξαναχτίσουμε την Καρδίτσα πιο καλά… Αλήθεια που είναι τα πολυδιαφημισμένα αντιπλημμυρικά έργα του ΕΣΠΑ ύψους 15 εκ. ευρώ που θα θωράκιζαν την Καρδίτσα;

Όλα αυτά τα χρόνια τα περιβαλλοντικά κινήματα της περιοχής που παλεύουν ενάντια στη λεηλασία της φύσης αντιμετωπίζονται από το τοπικό και κεντρικό κράτος με κατασταλτικά μέσα. Κάθε προσπάθεια περιορισμού της καταστροφικής καπιταλιστικής ανάπτυξης αντιμετωπίζεται ως οπισθοδρομική. Μήπως όμως τελικά πίσω από την επιθετική μανία της φύσης κρύβεται η ακόρεστη λεηλασία της από ένα σύστημα που για να πλουτίζουν οι λίγοι δεν διστάζει να ξεριζώνει και τα σπλάχνα της;

Μπροστά στην καταστροφή στην περιοχή της Καρδίτσας δεν είμαστε όλοι ίσοι. Ούτε όσον αφορά τις ευθύνες ούτε πολύ περισσότερο στην ανάγκη που έχουν τα πλέον λαϊκά και φτωχά στρώματα για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών με κρατική επιβάρυνση. Δε θέλουμε ούτε μπαλώματα, ούτε κουκουλώματα. Θέλουμε πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών. Θέλουμε άμεση και επαρκή αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για την καταστροφή κάθε κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, αγροτικής παραγωγής, επαγγελματικού εξοπλισμού και οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου του Λαού του νομού Καρδίτσας. Θέλουμε άμεσο και σοβαρό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που να εντάσσεται στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Θέλουμε την απόδοση ποινικών ευθυνών στο πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε την εν λόγω κατάσταση και σε όλους εκείνους που άφησαν απροστάτευτη την περιοχή της Καρδίτσας.

Μόνο ο λαός όμως θα σώσει το λαό. Αρνούμαστε να δεχτούμε το επιχείρημα της εθνικής συναίνεσης που χρησιμοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να αναστείλει κάθε διεκδικητική προσπάθεια. Κανένα μέτρο και καμία αποκατάσταση δε θα υπάρξει χωρίς ένα αγωνιστικό ρεύμα που θα επιβάλλει στην κυρίαρχη πολιτική να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στήσει επικοινωνιακό σόου δακρύων και παροχών με την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Καρδίτσα. Ο λαός της Καρδίτσας μην τον υποδεχτεί ως σωτήρα, αλλά ως μέρος της βεντάλιας των υπαιτίων για την καταστροφή.

Το επόμενο διάστημα παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να ενισχύσουμε ένα κύμα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες του νομού Καρδίτσας. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε κάθε αγωνιζόμενη συλλογικότητα της περιοχής και πανελλαδικά να στηρίξει την μεγάλη προσπάθεια του λαού της Καρδίτσας να στηριχτεί ξανά στα πόδια του.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *