11 Ιουνίου 2020

Κάλεσμα της Αριστερής Παρέμβασης για τη διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών το Σάββατο 13 Ιούνη στο Βόλο


13 Ιούνη διαδήλωση ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο. Βήμα κλιμάκωσης του αγώνα για τη γη και την ελευθερία

Η εξάπλωση του ιού της περιβαλλοντικής εκμετάλλευσης και καταστροφής βρίσκεται σε έξαρση. Σε αυτό συνηγορούν όλα τα στοιχεία. Η κυβέρνηση, τα επενδυτικά λόμπι και οι μηχανισμοί του τοπικού κράτους έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο σαφάρι ξεπουλήματος δημόσιου φυσικού πλούτου, ιδιωτικοποίησης φυσικών κοινωνικών αγαθών και υπονόμευσης των όρων ζωής και ελευθερίας της κοινωνικής πλειοψηφίας. Οι μπουλντόζες της ανάπτυξης ζεσταίνουν τις μηχανές τους, τροφοδοτούμενες και από τα καύσιμα του νέου περιβαλλοντοκτόνου νόμου, και απειλούν να ισοπεδώσουν κάθε βουνοκορφή και να τη μετατρέψουν σε ιδιωτική βιομηχανία, να βάλουν στο χέρι τα νερά καθιστώντας σε είδος πολυτελείας το νούμερο ένα παράγοντα επιβίωσης για τον άνθρωπο και να μετατρέψουν ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές σε παιδεία ενεργειακών πειραματισμών για τις πολυεθνικές . Στη Θεσσαλία του φυσικού πλούτου και της κοινωνικής φτώχειας, όλοι οι παραπάνω σχεδιασμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Βόλος, Άγραφα, Σταγιάτες, Ασπροπόταμος, Πήλιο, Κίσσαβος, είναι απλά μερικά παραδείγματα.
Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο το αστικό μπλοκ εξουσίας προωθεί και την ολοκλήρωση του εγκλήματος της καύσης σκουπιδιών στο Βόλο. «Ξαφνικά» όλοι εκείνοι που έσκιζαν τα ιμάτια τους για τη δημόσια υγεία, χρηματοδότησαν «μελέτες», ανακάλυψαν νέες επιστημονικές μεθόδους, καθησύχασαν και απείλησαν, προωθούν με διαδικασίες φαστ τρακ και μακριά από την κοινωνική πλειοψηφία την κατασκευή του εργοστασίου SRF και ουσιαστικά την τροφοδότηση της Lafarge με δωρεάν δολοφονικό καύσιμο. Αλήθεια τι έκπληξη, Αγοραστός και Μπέος με συμβούλια κεκλεισμένων των θυρών, που έγιναν ή θα γίνουν τις επόμενες ημέρες δίνουν λευκή επιταγή στα Lafarge να γίνει και επίσημα ο οικονομικός και κοινωνικός τοποτηρητής μιας ολόκληρης περιοχής.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως η καύση σκουπιδιών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τον ελληνικό καπιταλισμό καθώς ενοποιεί μια σειρά κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα. Τροφοδοτεί τη γιγάντωση της τσιμεντοβιομηχανίας μια περίοδο που μια σειρά αρπακτικά σχεδιάζουν φαραωνικές ανοικοδομήσεις εντός και εκτός συνόρων. Ενισχύει τη βιομηχανία πετροχημικών με τη διασφάλιση τρόπου διαρκούς αναζήτησης πλαστικών υλών ως απαραίτητα και φτηνά για καύση και παραγωγή ενέργειας. Εμπεριέχει τους σχεδιασμούς για πλήρη έλεγχο, εμπορευματοποίηση και επέκταση της εμφιάλωσης πηγαίων νερών καθώς αυτή πάει χέρι χέρι με την αύξηση των πλαστικών συσκευασιών. Αυτά και άλλα πολλά συγκροτούν το «γρίφο» της βαθιάς ενοποίησης των αστικών κύκλων στο ζήτημα της καύσης σκουπιδιών, που καθιστούν τελικά το ζήτημα της καύσης ταξικό ζήτημα και όχι απλά περιβαλλοντικό.
Ακριβώς για αυτό το λόγο η καύση σκουπιδιών και το σταμάτημά της δεν αφορά κάποια τεχνικά μοντέλα ή κάποιο τρόπο διαχείρισης. Αφορά την υπονόμευσή της ίδιας της αλυσίδας παραγωγής των βασικών κέντρων προώθησης της. Το επιχειρηματικό κέντρο της Lafarge και η βαθιά του σχέση με το σύγχρονο επιχειρηματικό τοπικό κράτος συγκροτούν τον αόρατο- ορατό εχθρό της κοινωνικής πλειοψηφίας ή ήττα του οποίου μπορεί να εξασφαλίσει σε όλους καθαρό αέρα. Η εκδίωξη της Lafarge από την πόλη, η ανάκτηση του ελέγχου της πόλης του Βόλου από τον ίδιο τον κόσμο της, ο επαναπροσδιορισμός της θέσης και της λειτουργίας του εργοστασίου και το συνολικό ξήλωμα των σχεδίων κυβερνήσεων, ΕΕ, περιφέρειας, δήμου, είναι ο δρόμος της νίκης του κινήματος ενάντια στην καύση σκουπιδιών.
Το συλλαλητήριο της 13ης Ιουνίου ενάντια στα σχέδια των πολυεθνικών για την καύση των σκουπιδιών, αποτελεί βήμα κλιμάκωσης για όλους τους αγώνες που διεξάγονται και θα διεξαχθούν για τη γη και την ελευθερία. Καμία αιχμή της καταστροφικής καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν είναι τοπικό ζήτημα. Στον πυρήνα της πάλης εναντίων της υπάρχει η προοπτική του να ζήσουμε αλλιώς, χωρίς να καταστρέφουμε τα πάντα γύρω μας, χωρίς να κυνηγάμε το κέρδος, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου και φύσης. Αυτό για εμάς δεν αποτελεί ένα μακρινό μέλλον. Αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική υλική συνθήκη για να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον υγιές, ειρηνικό και χωρίς φτώχεια.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία στηρίζει και συμμετέχει στο συλλαλητήριο της 13ης Ιούνη. Ταυτόχρονα καλεί το λαό της Θεσσαλίας να βρεθεί μαζικά στο περιφερειακό συμβούλιο της 16ης Ιουνίου που συζητάτε η ΜΠΕ για το εργοστάσιο επεξεργασίας SRF στο Βόλο και με τη μαχητική του παρουσία να υπονομεύσει και να ακυρώσει τους κυρίαρχους σχεδιασμούς. Δεν είμαστε στο τέλος του δρόμου. Ο αγώνας ενάντια στις πολυεθνικές και το πολιτικό σύστημα που της θρέφει έχει αρκετά στιγμιότυπα ακόμα. Η έκβασή του θα κριθεί από τη δύναμη ενός μαχητικού ανατρεπτικού κινήματος που θα υπερβεί την αστική νομιμότητα και θα παλέψει για το κοινωνικά δίκαιο και αναγκαίο. Όλοι στους δρόμους. Όλοι στον αγώνα.
Όλοι το Σάββατο 13 Ιούνη στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Νοσοκομείο του Βόλου στις 18:00
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *