22 Οκτωβρίου 2019

Ψήφισμα της Αριστερής Παρέμβασης ενάντια στη δίωξη του Ν. Χαραλαμπόπουλου και του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων "Σπάρτακος"

Καμιά δικαστική δίωξη στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης
Στρατευμένων. Όχι στη φίμωση. Ελευθερία του λόγου και της ενημέρωσης.
Οι διώξεις δεν τρομοκρατούν και δεν σταματούν το κίνημα για τα δικαιώματα των στρατευμένων.
Απαλλαγή του Νίκου Χαραλαμπόπουλου από κάθε κατηγορία!

Νέο χτύπημα επιχειρείται στο κίνημα αλληλεγγύης των στρατευμένων μέσω νέας δίωξης κατά του Δικτύου Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Εν ενεργεία αξιωματικός του στρατού, πρώην διοικητής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη, κατέθεσε μήνυση με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση» για αναρτήσεις στο ιστολόγιο της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δ.Ε.Φ. «Σπάρτακος». Οι αναρτήσεις κατέγραφαν καταγγελίες για πράξεις του συγκεκριμένου αξιωματικού στις οποίες είχαν προχωρήσει δύο θιγόμενοι υπηρετούντες στο στρατό στη συγκεκριμένη μονάδα και οι οποίες έγιναν το 2014 και το 2018, από διαφορετικούς ανθρώπους, χωρίς οι καταγγέλλοντες να γνωρίζονται μεταξύ τους ή να τους συνδέει κάποια άλλη σχέση, πέρα από το ότι απευθύνθηκαν στην Επιτροπή για να δημοσιοποιήσουν τις συνθήκες που βίωναν. Ο αξιωματικός οδηγήθηκε στο στρατοδικείο, όπου απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, όχι γιατί δεν συνέβησαν όσα καταγγέλθηκαν, αλλά γιατί υπήρξαν αμφιβολίες στο αν είχε σκοπό να βλάψει τους καταγγέλλοντες.
Στη συνέχεια ο αξιωματικός προχώρησε στη μήνυση κατά των διαχειριστών του ιστολόγιου της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και η μήνυση προσωποποιήθηκε στον αγωνιστή Νίκο Χαραλαμπόπουλο, στον οποίο ανήκε τυπικά το τηλέφωνο στο οποίο γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Αυτή η προσωπική στοχοποίηση συμβαίνει παρότι η λειτουργία του ιστολόγιου είναι συλλογική ευθύνη της συνέλευσης της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, καθώς η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» αποτελούν συλλογικότητες του αντιπολεμικού κινήματος και του κινήματος μέσα κι έξω από το στρατό, με εκατοντάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, που φέρουν στο σύνολό τους την ιστορική ευθύνη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή.
Αυτό που επιδιώκεται διακαώς από όσους είναι υπεύθυνοι για την παραβίαση των δικαιωμάτων των στρατευμένων και τις αντιδημοκρατικές ενέργειες μέσα στο στρατό είναι η φίμωση της δράσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των στρατευμένων και η ποινικοποίηση της δημοσιοποίησης όσων καταγγέλλονται, ώστε να καλύπτονται από ένα πέπλο σιωπής οι παραβιάσεις και οι αυταρχικές ενέργειες του. Προφανώς ενοχλεί διάφορους μηχανισμούς η δημοσιοποίηση καταγγελιών για όσα συμβαίνουν στο στρατό. Ο «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, δημοσιεύουν και αναδεικνύουν πλήθος καταγγελιών για την κατάσταση στο στρατό (στοιχείο δημοκρατικής λειτουργίας), στηρίζοντας τους στρατευμένους και βοηθώντας στην αντιμετώπιση προβλημάτων τους. Υπερασπίζονται τα δικαιώματα των στρατευμένων, την αποφασιστική βελτίωση της ζωής τους, ενάντια στα εξοπλιστικά προγράμματα που γονατίζουν τον λαό, για την έξοδο από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων. Συμβάλλουν στη δημιουργία αντιπολεμικού ρεύματος με την αντίσταση στον μιλιταρισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.
Για αυτό έχει στηθεί βιομηχανία διώξεων κατά του Δ.Ε.Φ. Σπάρτακος από το 2010 με τη δίωξη του Ν. Αργυρίου, στοχεύοντας στην προσωπική εξόντωση μελών της συνέλευσής του και συνεχίζεται με διαρκείς απειλές και διώξεις ως σήμερα. Σε μια περίοδο που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν και πάλι στην ευρύτερη περιοχή μας [π.χ. Επέμβαση Τουρκίας στη β. Συρία και την περιοχή των Κούρδων, ανταγωνισμοί για τις ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο κλπ.] είναι φανερό πως οι συστημικές δυνάμεις θέλουν τους στρατευμένους πειθήνια όργανα στα παιχνίδια των μεγάλων συμφερόντων και φωνές όπως του «Σπάρτακου» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων να σιγήσουν. Επιδιώκουν να καταστείλουν το κίνημα μέσα και έξω από το στρατό, ειδικά τώρα που είναι αναγκαίο όσο ποτέ.
Απαιτούμε την απόσυρση κάθε κατηγορίας και την παύση της δίωξης σε βάρος του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων που ασκήθηκε στο πρόσωπο του Νίκου Χαραλαμπόπουλου. Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές, μέσα και έξω από το στράτευμα.
Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
ο περιφερειακός σύμβουλος
Ντούρος Στάθης

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *