21 Οκτωβρίου 2019

Για την απόρριψη του ψηφίσματος της Αριστερής Παρέμβασης ενάντια στη βιομηχανία διώξεων της ΑΓΕΤ

Ο περιφερειάρχης «όλων των Θεσσαλών» εγκαινιάζει την επιχειρηματική δικτατορία

Ο περιφερειάρχης «όλων των Θεσσαλών» συνυπογράφει διώξεις από επιχειρηματικούς κολοσσούς εναντίων πολιτών; Αν διακυβεύονται σχεδιασμοί όπως η καύση σκουπιδιών που γεμίζει τις τσέπες των εργοστασιαρχών ναι! Μήπως είμαστε υπερβολικοί; Τα γεγονότα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου μάλλον δεν χωρούν και πολλές ερμηνείες. 
Στο περιφερειακό συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία κατέθεσε ψήφισμα που ζητούσε από το περιφερειακό συμβούλιο να: «υπερασπιστεί το δικαίωμα του λαού της περιοχής μας να αγωνίζεται και να παλεύει για εκείνο που η κοινωνία κρίνει ως κοινωνικά δίκαιο» και να: «καταδικάσει την ανακοίνωση της ΑΓΕΤ καθώς και την κατάθεση αγωγής εναντίων πολιτών» καθώς και να: «βρεθεί απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να ποινικοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες για μια καλύτερη ζωή». Αφορμή ήταν η δημόσια δήλωση της ΑΓΕΤ (21/09) που απειλούσε με διώξεις τον αγωνιζόμενο λαό του Βόλου, η οποία έλαβε τελικά σάρκα και οστά με την αγωγή που κατέθεσε η εταιρία (18/10) τόσο εναντίων της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών όσο και σε 3 μέλη της. Η κατάθεση της αγωγής μία μόλις μέρα μετά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων (17/10) που είχαν καταθέσει δεκάδες πολίτες εναντίων της ΑΓΕΤ με στόχο το μπλοκάρισμα διακίνησης σκουπιδιών προς καύση, αναδεικνύει τον ξεκάθαρα εκδικητικό χαρακτήρα της ενέργειας της ΑΓΕΤ. Παρόλο που έχουν συμβεί όλα αυτά, οι παρατάξεις της ΝΔ (Αγοραστός) και της Χρυσής Αυγής καταψηφίζουν το ψήφισμα της Αριστερής Παρέμβασης, η παράταξη των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ (Τσιλιμίγκας) ψηφίζει λευκό και η παράταξη «Πρωτοβουλία» (Κουρέτας) αποχωρεί λίγο πριν τη διαδικασία των ψηφισμάτων.
Αν η απόρριψη του ψηφίσματος είναι σκανδαλώδης η αιτιολόγηση της καταψήφισης είναι εμετική. Μια αιτιολόγηση που ήρθε μετά από την επίμονη παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης, καθώς οι εν λόγω παρατάξεις αρχικά δεν μπήκαν καν στον κόπο να εξηγήσουν τη στάση τους. Οι πρώην κυβερνητικοί της παράταξης των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν άγνοια για το ζήτημα και θιγόμενοι από την ερμηνεία της ψήφου τους από το σύμβουλο της Αριστερής Παρέμβασης ως «δόσιμο» των πολιτών του Βόλου στις διωκτικές και δικαστικές αρχές με τις ευλογίες της ΑΓΕΤ.
Η παράταξη της ΝΔ ήταν βέβαια πιο διαφωτιστική. Δια στόματος του κ. Αγοραστού και της κ. Κολινδίνη μίλησαν για κάποιου είδους «ηθική» που δεν τους επιτρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι σε ανθρώπους και σε ένα κίνημα που τόλμησε στις κινητοποιήσεις του να εναντιωθεί και στην περιφερειακή αρχή. Η περιφερειακή αρχή «όλων των Θεσσαλών» σε όλο της το μεγαλείο. Η διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων προϋποθέτει για τον κ. Αγοραστό τη συναίνεση με τους σχεδιασμούς του, την αποδοχή των χειρισμών του, την επίκυψη στις κατευθύνσεις του και πάνω απ’ όλα την ασυλία της θέσης του. Δηλαδή εθελόδουλοι υπήκοοι και όχι άνθρωποι με δικαιώματα.
Η απόρριψη του ψηφίσματος της Αριστερής Παρέμβασης σηματοδοτεί μια ποιητική τομή για τον τρόπο που θα ασκείται από εδώ και πέρα η πολιτική στην περιοχή μας. Αναγνωρίζεται το επιχειρηματικό «αλάθητο» και κυρίως το δικαίωμα κάθε επιχειρηματικού ομίλου να παρεμβαίνει με όρους καταστολής στην κοινωνική ζωή της περιοχής μας. Ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του επιχειρηματικού κράτους που δομεί ο «Κλεισθένης» και επιχειρεί να ολοκληρώσει η νέα κυβέρνηση με την «περιφερειακή διακυβέρνηση», το οποίο δεν νιώθει καν υπόλογο στην κοινωνική πλειοψηφία, αλλά στα επενδυτικά, επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα που επιχειρούν να καθορίσουν πλήρως της κατευθύνσεις της δημόσιας ζωής. Είναι η φυσική συνέχεια της αγωνιώδους προσπάθειας της αστικής πολιτικής να κλείσει οριστικά τα στόματα σε σχέση με την καύση σκουπιδιών, η οποία κλιμακούμενη πέρασε από άσφαιρες θεσμικές παρεμβάσεις, γιαλαντζί μετρήσεις, απειλές και τσαμπουκάδες τις πλάκας («βουλώστε το» - Μπέος, «δεν υπάρχει ρύπανση στο Βόλο» - Αγοραστός στην επιτροπή της Βουλής κτλ.), για να καταλήξει στην ποινικοποίηση, την τρομοκράτηση και την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού του αγωνιζόμενου λαού (αποζημιώσεις κτλ.). Η απόρριψη τελικά του ψηφίσματος αναδεικνύει τον απόλυτο συντονισμό που υπάρχει στις κινήσεις του αστικού στρατοπέδου είτε αυτό αναφέρετε στις κυβερνήσεις και στο κεντρικό κράτος, είτε σε δημάρχους και περιφερειάρχες, είτε σε επιχειρηματικούς κύκλους.  
Η κατεύθυνση που εγκαινίασε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου δεν αφορά μόνο την καύση σκουπιδιών και την ΑΓΕΤ. Οι κυρίαρχοι κύκλοι βλέπουν πως το επόμενο διάστημα τα «αναπτυξιακά» τους σχέδια θα βρουν μπροστά τους σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις. Ο Βόλος και η Καρδίτσα (ανεμογεννήτριες) είναι μόνο η αρχή ενός ποταμιού που θα απειλήσει στα ίσα τους σχεδιασμούς τους. Η κατασταλτική προετοιμασία της αστικής πολιτικής ετοιμάζεται για αυτό που φοβάται. Να επιβεβαιώσουμε στο απόλυτο τους φόβους τους!  
Από την πλευρά της η Αριστερή Παρέμβαση δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια υπομένοντας στωικά τον εκλογικό συσχετισμό, ούτε σκοπεύουμε απλά να καταγγείλουμε τις μεθοδεύσεις της αστικής πολιτικής. Προτείνουμε και παλεύουμε στο κίνημα ένα σχεδιασμό άμεσης κλιμάκωσης των αγώνων για γη και ελευθερία. Για να νικήσουν σήμερα οι αγώνες, να σπάσει το κλίμα αποπροσανατολισμού και τρομοκρατίας, για να ναυαγήσουν τα καταστροφικά αναπτυξιακά σχέδια, για να κηρυχθούν ανεπιθύμητοι από τον τόπο μας τα κοράκια της Lafarge, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και όμοιοί τους. Θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός πανκοινωνικού ρεύματος έμπρακτης και κινηματικής αλληλεγγύης μέσα από σωματεία, συλλόγους, κοινωνικές δομές, προκειμένου κανείς αγωνιστής μη μείνει μόνος του στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών και των επιχειρηματικών μηχανορραφιών. Πάνω απ’ όλα θα δώσουμε τη μάχη για το περιβάλλον, τον αέρα, το νερό, τα φυσικά κοινωνικά αγαθά, τα κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα και ελευθερίες, μέχρι τέλους χωρίς συμβιβασμούς.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Ακολουθεί το ψήφισμα όπως κατατέθηκε και συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο: 

Πρόταση ψηφίσματος της Αριστερής Παρέμβασης στο περιφερειακό συμβούλιο της 18ης Οκτωβρίου
Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο της πόλης του Βόλου ανακοίνωση του ομίλου εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ (μέλος του ομίλου Lafarge- Holcim), η οποία επιτίθεται και στοχοποιεί τον αγωνιζόμενο λαό του Βόλου που εδώ και δύο χρόνια διεξάγει έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Πίσω από τη λογική της “σπίλωσης της φήμης” της, η εταιρία επιχειρεί να βάλει κανόνες στο τι μπορεί να λέγεται και τι όχι στην κοινωνία του Βόλου, στη λαϊκή βούληση και θέληση, αλλά κυρίως να ποινικοποιήσει και να στήσει βιομηχανία διώξεων εναντίον ενός αγώνα που έχει κινητοποιήσει χιλιάδες κατοίκους. Η εν λόγω ανακοίνωση έρχεται ως συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε αγωνιστής ενάντια στην καύση σκουπιδιών από εργαζόμενο της αναφερόμενης εταιρίας, κατά την ώρα ειρηνικής διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, τη στιγμή που ξεφορτώνονταν νέο φορτίο σκουπιδιών προς καύση.
Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου η ΑΓΕΤ υλοποιεί τις απειλές της (μια μέρα μετά από την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων εναντίων της) καταθέτοντας αγωγή εναντίων 3ων μελών της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, με την οποία προειδοποιεί ότι με κάθε συκοφαντική αναφορά θα αξιώνει το ποσό των 1000 ευρώ. Πέρα από την ευθεία στοχοποίηση αγωνιστών της πόλης του Βόλου, η εν λόγω τακτική απειλεί με οικονομικό στραγγαλισμό κάθε ανθρώπου που θα εκφράσει άποψη αντίθετη από εκείνη της εταιρίας.
Θεωρούμε απαράδεκτη την απειλή της σωματικής ακεραιότητας ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στις επιχειρηματικές μεθοδεύσεις, καθώς και την προσπάθεια περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Θεωρούμε απαράδεκτη και προκλητική την προσπάθεια της αναφερόμενης εταιρίας να παρέμβει με όρους απειλών στην κοινωνική ζωή της πόλης, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια ειδική υγειονομική ζώνη γύρω από τις επιλογές και τους σχεδιασμούς της που θα καθιστά κάθε κοινωνική αντίσταση ως παράνομη. Καμία εταιρική δραστηριότητα δε βρίσκεται υπεράνω της κοινωνικής κριτικής, ακόμα και αν καλύπτεται από ένα νομότυπο πλαίσιο. Η λαϊκή βούληση και η ποιότητα ζωής της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι πιο ισχυρή από οποιοδήποτε ιδιωτικό συμφέρον.
Ως αιρετό όργανο των Θεσσαλών πολιτών υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του λαού της περιοχής μας να αγωνίζεται και να παλεύει για εκείνο που η κοινωνία κρίνει ως κοινωνικά δίκαιο. Από αυτή τη σκοπιά καταδικάζουμε την ανακοίνωση της εν λόγω εταιρίας καθώς και την κατάθεση αγωγής εναντίων πολιτών και δηλώνουμε πως θα βρεθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να ποινικοποιήσει τους λαϊκούς αγώνες για μια καλύτερη ζωή.
Για την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
ο περιφερειακός σύμβουλος
Ντούρος Στάθης

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *