22 Μαΐου 2019

Οι απαντήσεις του Στάθη Ντούρου, υποψήφιου περιφερειάρχη με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία, στις ερωτήσεις που έθεσε η επιτροπή αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών στους υποψήφιους περιφερειάρχες Θεσσαλίας

Ερωτήσεις προς επικεφαλής αυτοδιοικητικών παρατάξεων
1. Η θανατηφόρος δραστηριότητα της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-LAFARGE στο Βόλο έχει ξεσηκώσει δύο φορές την πόλη σε συλλαλητήρια χιλιάδων Βολιωτών που απαιτούν την άμεση παύση της καύσης απορριμματογενών καυσίμων (RDF, SRF, κ.ά.). Ποια είναι η δική σας θέση και κατά συνέπεια η θέση της παράταξή σας για την καύση απορριμματογενών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε όταν εκλεγείτε προκειμένου να ικανοποιήσετε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας στην οποία απευθύνεστε διεκδικώντας την εκλογή σας;
2. Ομοίως, ποια είναι η θέση σας για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής SRF στο Βόλο; Θα επιτρέψετε την κατασκευή του αν κατατεθεί εκ νέου σχετική πρόταση;
3. Προτίθεστε να λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας από αυτή; Αν ναι, ποια μέτρα θεωρείτε αναγκαία;
4. Σε ποιες ενέργειες για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεσμεύεστε να προχωρήσετε όταν εκλεγείτε στη θέση που διεκδικείτε και ποια βήματα θα εφαρμόσετε προκειμένου αυτή να προσεγγίσει μια κατάσταση παραγωγής μηδενικών αποβλήτων;

Απαντήσεις
1. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία είναι ενάντια σε οποιαδήποτε μορφής καύση σκουπιδιών ή οποία αποτελεί αφενός μια προσπάθεια να “εξαφανιστούν” και όχι να ανακυκλωθούν τα σκουπίδια και από την άλλη να εξασφαλισθεί για το κεφάλαιο δωρεάν ενέργεια σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του περιβάλλοντος. Η Αριστερή Παρέμβαση ήταν εξάλλου η μόνη παράταξη του περιφερειακού συμβουλίου που κατήγγειλε τον περασμένο Γενάρη, την προσπάθεια διαφήμισης και επέκτασης της καύσης σκουπιδιών μέσω της εκδήλωσης που οργάνωσε η ΠΕΔ και η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον κινέζικο όμιλο επιχειρήσεων China Western Power Corporation (ο εν λόγω όμιλος εξειδικεύεται στηνκατασκευή λεβήτων αποτέφρωσης αστικών απορριμάτων).
Σε αυτή τη βάση παλεύουμε αταλάντευτα για την απαγόρευση καύσης σκουπιδιών σε οποιαδήποτε εργοστασιακή μονάδα και ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Στόχος μας δεν είναι να “ορθολογικοποιήσουμε” την καύση σκουπιδιών και να φτιάξουμε ένα “περιβαλλοντικό” πλαίσιο νομιμοποίησης της. Παλεύουμε για τη συγκρότηση ενός κινήματος που θα υπονομεύσει τους σχεδιασμούς της κυρίαρχης πολιτικής και τελικά θα αμφισβητήσει από τη βάση του το τερατούργημα της «ανάπτυξης» που στήνουν.
Αρνούμαστε να εκχωρήσουμε το δικαίωμα της επιβίωσής μας στα συμφέροντα μιας πολυεθνικής επιχείρησης. Απαιτούμε να λειτουργούν όλα τα εργοστάσια κάτω από ουσιαστικό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο! Για να μπορεί να υπάρχει παραγωγή σε ισορροπία με το περιβάλλον, τις ανθρώπινες ανάγκες στο επίπεδο της εργασίας και της ποιότητας ζωής, δεν γίνεται τον έλεγχο να τον έχουν στα χέρια τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Η κρατικοποίηση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ κάτω από εργατικό έλεγχο, για να επανακαθοριστεί το πλαίσιο και η μορφή της λειτουργίας της αποτελεί στόχο πάλης που ενοποιεί όλα τα επίπεδα διεκδίκησης.
Καμία παραγωγική μονάδα δε θα σέβεται ούτε το περιβάλλον ούτε την ανθρώπινη εργασία, αν τελικά δεν επιχειρεί να υπηρετήσει έναν ευρύτερο κοινωνικό ρόλο, ενάντια στα δόγματα της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.Το μόνο που μπορεί να πετύχει τη διατήρηση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία είναι η αλλαγή της θέσης των εργαζόμενων μέσα στην παραγωγή και η δημόσια-κοινωνική ιδιοκτησία.
Απαιτούμε την άμεση μετεγκατάσταση των διαδικασιών παραγωγής τσιμέντου, που επιβαρύνει διαρκώς τη ζωή των ανθρώπων της πόλης μας επί χρόνια, μακριά από αστικό περιβάλλον και την υπαγωγή αυτής στις ανάγκες ενός εθνικού σχεδιασμού και όχι στις χρηματιστηριακές ανάγκες των μονοπωλίων. Παλεύουμε οι εγκαταστάσεις της Αγριάς να κρατικοποιηθούν και να αξιοποιηθούν για άλλες παραγωγικές, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Για εμάς τα παραπάνω δεν αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες. Αποτελούν μια πρόταση αγώνα την οποία παλέψαμε και θα παλέψουμε εντός και κυρίως εκτός των αιθουσών του περιφερειακού συμβουλίου. Βασική προϋπόθεση για τη δικαίωση του μεγάλου αγώνα ενάντια στην καύση σκουπιδιών είναι να δημιουργηθούν στην πόλη συνθήκες πολέμου εναντίον της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και των τοπικών πολιτικών παραγόντων. Αυτός είναι ο δρόμος της νίκης που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία εκλογική δέσμευση. Είμαστε κομμάτι αυτού μεγάλου αγώνα και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τις διεκδικήσεις του με κάθε μέσο.

2. Η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF εκτιμούμε πως αποτελεί προτεραιότητα της αστικής πολιτικής στην περιοχή μας, καθώς εντάσσεται στο συμφωνημένο σχεδιασμό που χάραξαν κυβέρνηση και Lafarge, ο οποίος οδήγησε στην επέκταση της αδειοδότησης για την καύση. Εντάσσεται επίσης στις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ ακριβώς για αυτό η δημιουργία του χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, μέσω της περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Βόλου. Από αυτή τη σκοπιά η απόρριψη – σύσταση για επαναδιατύπωση ουσιαστικά- της ΜΠΕ από το υπουργείο περιβάλλοντος τον περασμένο Μάρτη, μερικές ημέρες πριν το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση και 3 περίπου μήνες πριν τις εκλογές, είχε απλά σαν στόχο να υπονομεύσει την κινηματική δράση και να προσφέρει χρόνο ζωής στις κυβερνητικές δυνάμεις εν όψη των εκλογών. Ενδεικτικό είναι εξάλλου πως η εν λόγω απόφαση του υπουργείου αναφέρει πως: “ δεν τεκμηριώνεται ότι, από την προτεινόμενη επεξεργασία παράγεται SRF, ιδιαίτερα δε με τις προδιαγραφές που απαιτούνται για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία”, ομολογώντας ουσιαστικά πως το πρόβλημα για το υπουργείο και την κυβέρνηση δεν είναι η δημιουργία του εργοστασίου και η καύση σκουπιδιών, αλλά οι “προδιαγραφές”...
Με βάση τα παραπάνω εκτιμούμε πως οι κυρίαρχοι κύκλοι της περιοχής μας και η κυβέρνηση θα προωθήσουν μετεκλογικά το ζήτημα δημιουργίας του εργοστασίου. Η πάλη για το μπλοκάρισμα της δημιουργίας του αποτελεί προτεραιότητα και σημαντικό κόμβο για τον αγώνα συνολικά ενάντια στην καύση σκουπιδιών.

3. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια τεράστια εκστρατεία από διάφορους κύκλους της αστικής πολιτικής (τοπικά και όχι μόνο) προκειμένου να πείσουν την εργαζόμενη πλειοψηφία πως η ίδια ευθύνεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση, λόγω της αύξησης στη χρήση σόμπας και τζακιού, τη χρήση του αυτοκινήτου κτλ. Στόχος είναι να “βγούνε λάδι” τόσο οι βασικοί ρυπογόνοι παράγοντες (ανεξέλεγκτη βιομηχανία, καύση σκουπιδιών, καταναλωτικά πρότυπα κτλ), όσο και οι πολιτικές κατευθύνσεις που τους δημιουργούν (υποβάθμιση περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία “φιλικού περιβάλλοντος επενδύσεων” κτλ). Εμείς λέμε πως όλα τα ζητήματα έχουν κοινωνική και πολιτική βάση και είναι χυδαία η εξίσωση των ευθυνών της καύσης σκουπιδιών από τη Lafarge με την καύση των θερμαντικών πηγών των νοικοκυριών σε συνθήκες ανάγκης επιβίωσης. Η μελέτη που έκανε εξάλλου το Α.Π.Θ. το 2008 έβγαλε το συμπέρασμα ότι μετά τη ρύπανση από τις εξατμίσεις των οχημάτων, η δεύτερη αιτία της επιβάρυνσης είναι το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το επονομαζόμενο “εμπόριο ρύπων”, επιτρέπει στα μονοπώλια να ρυπαίνουν με τον πλέον επίσημο τρόπο κερδοσκοπώντας στα χρηματιστήρια ρύπων.
Σε αυτά τα πλαίσια αντικειμενικά πέρα από τα ήδη αναφερόμενα σε σχέση με την καύση σκουπιδιών και την ΑΓΕΤ, έχουν μεγάλη σημασία η εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης ρύπων, η επάνδρωση των δημόσιων υπηρεσιών για να μπορούν να ασκούν ελέγχους, ο επανασχεδιασμός (χωρικός και παραγωγικός) των βιομηχανικών ζωνών, η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, η εξασφάλιση φτηνής και καθαρής ενέργειας για τα λαϊκά σπίτια, αλλά κυρίως η προώθηση ενός άλλου μοντέλου ζωής βασισμένο στις κοινωνικές ανάγκες έξω από τις ρυπογόνες και ενεργοβόρες σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες.
Επιβάλλεται η συνεχής παρακολούθηση και ενημέρωση για τα επίπεδα διάφορων ρύπων στον ατμοσφαιρικό αέρα καθώς και η εκτίμηση και διαχείριση της ποιότητας του αέρα, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της υγείας και ευημερίας των εργαζομένων και των πολιτών καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος. Όταν γνωρίζεις το μέγεθος και την προέλευση του προβλήματος μπορείς και να το αντιμετωπίσεις.

4. Ας μας επιτρέψετε πρώτα να σημειώσουμε ότι δεν αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής οι προεκλογικές εξαγγελίες όσων ταΐζουν 100 παραδείσους - μεταξύ των άλλων για τη διαχείριση των απορριμμάτων - την ίδια στιγμή που δεν τοποθετούνται για τις κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τα σχετικά βήματα. Από τη μεριά μας υποστηρίζουμε την αποκλειστικά δημόσια διαχείριση των αστικών απορριμάτων με κριτήριο το κοινωνικό όφελος, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων και την χρηστή χρήση και εξοικονόμηση των φυσικών πόρων (μέσω ανάκτησης και ανακύκλωσης) που δεν είναι ανεξάντλητοι.
Η μείωση των απορριμμάτων προϋποθέτει μια αλλαγή μοντέλου ζωής και κατανάλωσης με άρνηση της εμπορευματοποίησης των πάντων προς όφελος των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.Σε αυτό το πεδίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων που εξυπηρετεί αποκλειστικά τον ανταγωνισμό του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου, παράγοντας όμως τόνους σκουπιδιών.
Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η αλλαγή της σύνθεσης των απορριμμάτων με πλήρη κατάργηση κάθε πλαστικής συσκευασίας που προϋποθέτει ρήξη με την καπιταλιστική οικονομία και των ορυκτών καυσίμων γενικά.
Από εκεί και πέρα και προς αυτή τη κατεύθυνση ως άμεσα μέτρα προτείνουμε: α. Τη χωριστή συλλογή των οργανικών απορριμμάτων με αξιοποίηση για ποιοτικό κομπόστ που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα από τους αγρότες σε Μονάδες χωροθετημένες κατάλληλα σε κάθε νομό. β. Τη χωριστή συλλογή 3 ή και 4 ρευμάτων συσκευασιών (τώρα πηγαίνουν όλα στο μπλε κάδο) και τη διαλογή τους σε δημόσια ΚΔΑΥ. Τα δύο αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε σωστή διαχείριση του 80-85% των οικιακών απορριμμάτων. Τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε με άλλους όρους για τα υπόλοιπα. Χωρίς αυτά τα μέτρα όλα τα έργα μεγάλων εργοστασίων διαχείρισης ή το μέτρο της καύσης είναι και απαράδεκτα και αναποτελεσματικά . Μηδενισμός των απορριμμάτων δεν είναι το να θαφτούν ή καούν για να μη τα βλέπουμε αλλά να μειωθούν και να ανακτηθούν-ανακυκλωθούν! Εμείς παλεύουμε για το δεύτερο. Κανένας ιδιώτης δεν έχει συμφέρον κέρδους και δεν πρόκειται να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτός ο στόχος όμως αφορά την κοινωνία και τα κινήματα πολιτών
Τα παραπάνω άμεσα μέτρα πρέπει να συνδέονται και με γενικότερες κατευθύνσεις όπως: α] Πέρασμα στο Δημόσιο όλων των συστημάτων ανακύκλωσης. Δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης. β] Διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση για την αποτελεσματική μείωση των απορριμμάτων και την εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρωνγ] Μεταφορά του κόστους διαχείρισης μεσοπρόθεσμα στους έχοντες, στους καπιταλιστές και το κεφάλαιο συνολικά, ως βασικούς υπεύθυνους και δημιουργούς του προβλήματος. δ] Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για την εργαζόμενη πλειοψηφία. Ουσιαστική συμμέτοχη των πολιτών και των συλλογικοτήτων στη λήψη των αποφάσεων για τα απορρίμματα, δημοκρατικός κοινωνικός έλεγχος όλων των αποφάσεων από τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τους κατοίκους κάθε τόπου. ε] Προάσπιση των εργασιακών σχέσεων, των συνθηκών εργασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλο τα φάσμα της διαχείρισης των ΑΣΑ.
Ανατροπή του υφιστάμενου περιφερειακού σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Διαμόρφωση νέου πανθεσσαλικού σχεδιασμού που θα υπακούει στις προαναφερθείσες γενικές κατευθύνσεις.

για την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή
ο υποψήφιος περιφερειάρχης

Ντούρος Στάθης

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *