11 Σεπτεμβρίου 2023

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 10/9 ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Ν.Δ. που έπνιξε αυτή τη φορά με χημικά τους πλημμυροπαθείς συγκεντρωμένους στη Λάρισα με το χθεσινό όργιο αστυνομικής βίας και καταστολής.

Σ’ ένα πλημμυρισμένο κάμπο που θρηνεί νεκρούς και καταστροφές βιβλικού χαρακτήρα, ο Μητσοτάκης και η συμμορία του τολμάνε να ξαναπαίξουν την ίδια θεατρική παράσταση. Όταν η κλιματική κρίση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τους, όταν η αντιπλημμυρική θωράκιση των πόλεων και των χωριών μας, τους είναι ασύμφορη, όταν μπαζώνουν τα ρέματα για να γίνουν ξενοδοχεία ή χωράφια, πρέπει να έχουν πολύ θράσος για να μας κοροϊδεύουν ξανατάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στο λαό της Θεσσαλίας. Αυτή τη φορά όμως δε θα τους περάσει.

Ήδη στη συγκέντρωση της Κυριακής 10/9 στη Λάρισα, έξω από το «Συντονιστικό Κέντρο» τους, φάνηκε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων των πληττόμενων της πόλης. Παρά τις πλημμυρισμένες γειτονιές, τις συνεχείς δυσκολίες και το incognito της επίσκεψης του πρωθυπουργού, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες κόσμου. Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης, αυτό του Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνα Λάρισας, «Σε σύνορα, σε ράγες, πλημμύρες πυρκαγιές, κράτος και κεφάλαιο θερίζουνε ζωές».

Έχουμε βιώσει όλοι/ες μας, τι σημαίνει κανονικότητα και ανάπτυξη για τις αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), για το τοπικό κράτος του Αγοραστού και όλων των δημάρχων τους. Πέρασε από πάνω μας μια δεκαετία γεμάτη φτώχια και τρομοκρατία. Δεν χωράν σε ένα κείμενο να απαριθμήσουμε τις κρίσεις και τη βία της αστικής πολίτικής τους. Μόνο να αναλογιστεί κανείς ότι η «θεομηνία» και το «ανεπανάληπτο» του κυκλώνα Ιανού το 2020 επαναλήφθηκε 3πλάσιο σε ένταση τις μέρες αυτές. Μόνο να ανακαλέσει κανείς την κρατική δολοφονία των Τεμπών και το ατιμώρητο των υπευθύνων. Η οργή μας δεν κοπάζει.

Και η 10η Σεπτεμβρίου, μια αυθόρμητη συγκέντρωση αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να εκφραστεί αποτελεσματικά αυτή η οργή. Τα αστικά επιτελεία ήδη νιώθουν την ανάσα του λαού μας. Γι΄αυτό και η διαδήλωση αντιμετωπίστηκε με ομάδες ΜΑΤ και ΔΙΑΣ να εξαπολύουν επιθέσεις με δακρυγόνα, κρότου λάμψης και πέτρες. Δολοφονικές ρίψεις στο ύψος του κεφαλιού από όπλα-κανονάκια δακρυγόνων κι όποιον πετύχουν. Κι όλα αυτά πριν καλά καλά μαζευτούν τα μπλοκ της πορείας. Απρόκλητα και με σχέδιο απόλυτης διάλυσης των διαδηλωτών. Ο κόσμος όμως δεν υποχωρούσε. Υπήρχε μια σπίθα αισιοδοξίας ότι θα μπορέσουμε να τους διώξουμε. Αλλά, το σχέδιο της κρατικής βίας ήταν ολοκληρωτικό και συνεχιζόμενο. Βαριά τραυματισμένος διαδηλωτής στο πρόσωπο, μαζί με άλλους που είναι ελαφρότερα τραυματισμένοι διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Ενώ παράλληλα ξεκίνησε προγκρόμ προσαγωγών ακόμα και σε περαστικούς νεολαίους, καταλήγοντας σε 24 προσαγωγές και 3 συλλήψεις μέχρι στιγμής. 

Το άγριο κατασταλτικό χτύπημα αυτό δεν αποτελούσε «απάντηση στις προκλήσεις από μεριάς διαδηλωτών». Όπως και να παρουσιαστεί από τοπικά και πανελλαδικά ΜΜΕ, αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της πολιτικής που λεηλατεί ανθρώπους και φύση για τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας και της επιδοματικής πολιτικής των pass και των voucher. Θέλουν ένα λαό τρομοκρατημένο, είτε από τα φυσικά φαινόμενα είτε από την κρατική βία. Θέλουν ένα λαό φοβισμένο που να αρκείται στην ελεημοσύνη των επιδοτήσεων και της κρατικής «βοήθειας», όταν οι μεγαλοεργολάβοι και οι τραπεζίτες επιδοτούνται με πακτωλούς δημοσίου χρήματος. Θέλουν ένα λαό που να δουλεύει σαν είλωτας και πάλι να μην του φτάνουν τα χρήματα να ζήσει.

Αλλά δε θα τους περάσει.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή είναι κομμάτι του αγώνα του λαού μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Συμμετέχουμε και ενισχύουμε τις τοπικές πρωτοβουλίες, δίκτυα αλληλεγγύης και αγώνα που υπάρχουν και δημιουργούνται στις πόλεις μας.

  • Καλούμε τον λαό της Θεσσαλίας να αυτοοργανωθεί σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Δεν περιμένουμε τίποτα πλέον από το αστικό κράτος της διαπλοκής και της τρομοκρατίας. Μόνο ο λαός θα σώσει το λαό.
  • Καταγγέλλουμε απερίφραστα την αστυνομική επίθεση εις βάρος των διαδηλωτών, που έχει οδηγήσει σε έναν σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και σε προσαγωγές και συλλήψεις.
  • Απαιτούμε άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων-συλληφθέντων. Καμιά δίωξη σε βάρος τους.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *