03 Απριλίου 2020

Ανακοίνωση για την απλήρωτη εργασία ηθοποιών στο ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Απλήρωτη εργασία και απειλές σε ηθοποιούς
Ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σπέρνει και θα θερίσει τα «σταφύλια της οργής…»
Στο φως της δημοσιότητας, από το παρατηρητήριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας που έχουν δημιουργήσει συλλογικότητες που δρουν στο χώρο της ελαστικής εργασίας, έφτασε τις προηγούμενες μέρες καταγγελία ηθοποιών, εργαζόμενων στο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, με αφορμή την άρνηση καταβολής δεδουλευμένων τους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Κερασάκι στην τούρτα οι απειλές – υπονοούμενα που καταγγέλλουν πως δέχτηκαν δια στόματος του προέδρου του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, Ανδρέα Ζέρβα οι εν λόγω εργαζόμενοι/ες, όταν διεκδίκησαν τα παραπάνω, πως οποιαδήποτε μορφή συνδικαλισμού δεν αρέσει στο «σερίφη του άγριου Μονακό» Αχιλλέα Μπέο και πως θα το πληρώσουν!
Στην ίδια καταγγελία, γίνεται λόγος για πρόβες που διεξάγονταν για την ακυρωθείσα παράσταση, χωρίς υπογραφή σύμβασης γι αυτή και κατά τη διάρκεια συμβολαίου προηγούμενης παράστασης, κάτι το οποίο σημαίνει εξοντωτικά ωράρια (και βέβαια απλήρωτες υπερωρίες), προκειμένου ταυτόχρονα να τρέχει η προηγούμενη παράσταση και να προετοιμάζεται η επόμενη που τελικά ακυρώθηκε. Αυτά χωρίς να προβλέπονται δώρα και επιδόματα και ενώ για να μην καταβάλλεται το επίδομα μη ληφθείσης αδείας, οι εργαζόμενοι/ες εξαναγκάζονταν να υπογράφουν άδειες μια φορά την εβδομάδα. Παραστάσεις Κυριακές, αργίες και νυχτερινές δεν προσθέτονταν στο μισθό. Καταγγέλλονται επίσης απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, όπως έλλειψη θέρμανσης και στοιχειώδους φροντίδας υγιεινής (Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι παρακάλαγαν για χαρτί τουαλέτας, σαπούνι κτλ, αλλά… βρήκαν ψόφιο ποντίκι, το οποίο απομάκρυνε ο καλλιτεχνικός διευθυντής!). Ο μισθός τρίμηνης σύμβασης των ηθοποιών 698,84 ευρώ!
Η ελαστική εργασία, χωρίς δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες δεν ήρθε από τον κορωνοϊό. Είχε ήδη φροντίσει γι’ αυτό το σύγχρονο τοπικό κράτος που διαχρονικά λειτουργεί ως εργαστήρι αντεργατικών μεθοδεύσεων! Όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομιμοποίησε την εργοδοτική ασυδοσία είχε ήδη μετατρέψει σε γαλέρα κάθε εργασιακό χώρο και φυσικά και το χώρο της τέχνης, που τώρα ξαφνικά η σκανδαλώδης καμπάνια του κράτους «Μένουμε σπίτι» (προϋπολογισμού 11.000.000 ευρώ) μας καλεί να ανατρέξουμε σε αυτήν, ενώ την ίδια στιγμή κεντρικό και τοπικό κράτος βάζουν χέρι στις ατελείωτες εργατοώρες που χρειάζεται η καλλιτεχνική παραγωγή και επιχειρούν να φιμώσουν τους δημιουργούς της!
Εργοδοσία, κεντρικό και τοπικό κράτος χωρίς κανένα πρόσχημα πλέον αξιοποιούν την υγειονομική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, υποβαθμίζοντας κάθε δημόσια μονάδα υγειονομικής φροντίδας και κόβοντας κόκκινες κορδέλες σε εγκαίνια ιδιωτικών κέντρων υγείας, για να δρομολογήσουν κάθε σκανδαλώδες καταστροφικό σχέδιο που βάζει στο στόχαστρο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον (ο δήμος Βόλου εν μέσω πανδημίας κατέθεσε ήδη στην περιφέρεια Θεσσαλίας μελέτη για τη μονάδα καύσης RDF...). Στο επίπεδο της εργασίας αξιοποιούν κάθε ευκαιρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα ακόμα πιο πειθήνιο και εξαρτημένο στρώμα ανθρώπων 2ης κατηγορίας, που θα εργάζεται τόσο και όποτε χρειάζεται, χωρίς καμία δυνατότητα διεκδίκησης, ώστε να γυρνάει ο μύλος της παραγωγής κερδοφορίας τους!
Η καταγγελία των εργαζόμενων ηθοποιών αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως η ιλουστρασιόν πραγματικότητα που επιχειρεί να πλασάρει η δημοτική αρχή του Βόλου κρύβει από πίσω της μια απίστευτη βρόμα καταπάτησης δικαιωμάτων, εκμετάλλευσης, τρομοκρατίας και ουσιαστικής εγκατάλειψης των βασικών κοινωνικών δομών της πόλης. Επιλέγουμε με απόλυτη συναίσθηση του κύματος φτώχειας που θα δημιουργήσουν οι χειρισμοί της αστικής πολιτικής για την πανδημία να αναδείξουμε αυτή και κάθε εργατική καταγγελία ως προϋπόθεση μιας μάχης που δίνει η κοινωνική πλειοψηφία για τη ζωή της ενάντια σε κυβέρνηση, εργοδοσία και κεφάλαιο.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία δε “μάσησε” τα λόγια της και δε “κόντυνε” τις πράξεις της στο κάλεσμα καμίας έκτακτης ανάγκης που απειλεί τα κοινωνικά δικαιώματα σε υγεία, εργασία και δημοκρατία. Για αυτό στέλνουμε και τώρα σαφές μήνυμα. Μη διανοηθεί καμία δημοτική αρχή και κανένας εργοδότης να μην πληρώσει τους ανθρώπους που διεκδικούν δεδουλευμένα και αποζημίωση για να ζήσουν! Μη διανοηθεί κανείς τοπικός παράγοντας να καλύψει την απλήρωτη εργασία και να της δώσει κοινωνική νομιμοποίηση. Υπεύθυνος για την επίλυση του προβλήματος είναι ο ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ και ο δήμος Βόλου!
Καλούμε τα αγωνιζόμενα σωματεία της περιοχής να σπάσουν το κλίμα απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης και να παρέμβουν άμεσα για την στήριξη των αυτονόητων εργατικών δικαιωμάτων. Για να μη γίνει το “μένουμε σπίτι” - “καθόμαστε στα αυγά μας” και καταπίνουμε την μετατροπή της πανδημίας σε “ευκαιρία” για το κράτος, το κεφάλαιο και την εργοδοσία. Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει άξια για την ίδια τη ζωή η αλληλεγγύη σε αυτούς που σκοτώνει με αργό ή με γρήγορο θάνατο ο καπιταλισμός και οι μηχανισμοί του.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *