31 Μαρτίου 2020

Ανακοίνωση για την προώθηση των σχεδιασμών για τη δημιουργία εργοστασίου SRF στο Βόλο, από δήμο και περιφέρεια

Εργοστάσιο SRF προσφορά στην ΑΓΕΤ φέρνουν εν μέσω πανδημίας Αγοραστός και Μπέος
Τα βρόμικα σχέδια του κεφαλαίου φαίνεται ότι δεν μένουν ούτε ώρα μέσα στο σπίτι... Οι κυβερνητικοί κύκλοι και οι τοπικοί παράγοντες, αξιοποιούν την περιστολή των λαϊκών ελευθεριών για την προώθηση σχεδιασμών που έχουν βρει απέναντί τους αλλεπάλληλες και μαζικότατες κοινωνικές αντιδράσεις. Την Πέμπτη 26 Μαρτίου η περιφέρεια Θεσσαλίας ανάρτησε για «διαβούλευση» την ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την «ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου». Ουσιαστικά πρόκειται για την προετοιμασία της έγκριση του σχεδιασμού για τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας SRF που θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ με δωρεάν καύσιμο για την ολοκλήρωση του εγκλήματος της καύσης των σκουπιδιών. Το πολιτικό συνεχές που ενοποιεί το δήμαρχο Βόλου, τον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, τις κατευθύνσεις της αστικής πολιτικής και των κυβερνήσεων και τους επιχειρηματικούς κύκλους αποκτά επίσημη συμβολαιακή πράξη.
Η ίδια η ΜΠΕ δεν αφήνει καμία δυνατότητα παρερμηνείας για το σκοπό των εν λόγω σχεδιασμών καθώς αναφέρει: «Η μονάδα επεξεργασίας ΑΣΑ θα έχει ως στόχο την ανάκτηση υλικών προς ανακύκλωση και την παραγωγή δευτερογενούς στερεού καυσίμου (Solid Recovered Fuel, SRF) κατάλληλων χαρακτηριστικών ώστε να επιτυγχάνεται η χρήση σε βιομηχανίες παραγωγής τσιμέντου» (βλ. εδώ σελ.29).
Στο ίδιο μήκος κύματος στις 13 Μάρτη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε την αλλαγή των όρων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχετικά με την αίτηση που υπέβαλε η τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ», ζητώντας την καύση απορριμμάτων (SRF-RDF) ώστε να μειώσει το κόστος των καυσίμων στο εργοστάσιό της στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, σε κατεύθυνση «διευκόλυνσης» της εργοδοσίας. Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως εισερχόμαστε σε μία περίοδο αλλαγής συνολικά του χάρτη σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών και την εισαγωγή με όρους fast track του ζητήματος της ενέργειας από την επεξεργασία τους και κατ’ επέκταση της καύσης τους, ως βασικό παράγοντα εκδήλωσης σχεδίων κερδοσκοπίας του κεφαλαίου.
Η «διαβούλευση» για την ΜΠΕ του ΟΕΔΑ Βόλου και του εργοστασίου επεξεργασίας SRF λήγει στις 11 Μαΐου. Πράγμα που σημαίνει ότι πολύ άμεσα το περιφερειακό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει τον εν λόγω σχεδιασμό. Ανεξάρτητα των απαγορευτικών μέτρων που πιθανά να υπάρχουν εκείνη την περίοδο, η συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί παρά να διεξαχθεί υπό το βάρος της αυθεντικής λαϊκής βούλησης που έχει κατοχυρώσει την κοινωνική απονομιμοποίηση της καύσης σκουπιδιών και της δημιουργίας εργοστασίου SRF. Η συνεδρίαση αυτή δεν μπορεί να είναι απλά μια συνηθισμένη διαδικασία επικύρωσης ή απόρριψης, αλλά μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση που στην καρέκλα των αποφάσεων θα επιβάλει τα κοινωνικά δίκαια ενάντια στους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Δεν εξουσιοδοτούμε εξάλλου κανέναν να αποφασίσει και να παζαρέψει τον αέρα που θα αναπνέουμε, καθώς απαιτούμε να είναι καθαρός και ελεύθερος, απαλλαγμένος από τη βρομιά της δολοφονικής καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα στρατεύσει η Αριστερή Παρέμβαση όλες της τις δυνάμεις. Δεν αντιλαμβανόμαστε εξάλλου το ρόλο μας ως απλά κέντρο καταγγελιών της βάρβαρης πολιτικής, αλλά μια συλλογικότητα που μέσα από την κίνηση του κινήματος μπορεί να υπονομεύσει και να μπλοκάρει τους αστικούς σχεδιασμούς και να ορίσει της κοινωνικές προτεραιότητες στο επίκεντρό της πολιτικής συζήτησης.
Τα στρατόπεδα εξάλλου έχουν οριοθετηθεί από καιρό. Η με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την «ιδιωτική πρωτοβουλία» και την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» ή με τη ζωή, το περιβάλλον και τη δυνατότητά μας να ζήσουμε έξω από τον κόσμο του κέρδους. Το μπλοκάρισμα κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας SRF μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους των σχεδιασμών για την καύση σκουπιδιών.
Όλοι στον αγώνα. Όλοι για τη νίκη.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *