02 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση για τη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο σε σχέση με τις μετρήσεις για τη ρύπανση που σχεδιάζει η περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο Καίσαρας αποφάσισε: «Ρύπανση δεν υπάρχει στο Βόλο»...

Άγχος για την υγεία του λαού ή μια γρήγορη συγκάλυψη του εφιάλτη της καύσης σκουπιδιών; Μέριμνα για τη λήψη μέτρων προστασίας απέναντί στην ατμοσφαιρική ρύπανση; Προώθηση κατάργησης της καύσης σκουπιδιών; Ή μήπως ελιγμοί για τη νομιμοποίηση της δηλητηριασμένης κερδοφορίας της Lafarge και τη φίμωση των κοινωνικών αντιδράσεων; Πρόκειται για ερωτήματα που εύλογα γεννιούνται αν κάποιος συνεξετάσει τόσο τη γενική στάση της περιφερειακής αρχής όσο και την ενέργειά της να θέσει στο περιφερειακό συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβρίου θέμα για τη διεξαγωγή μετρήσεων από εργαστήριο του ΑΠΘ με στόχο τη διερεύνηση της χημικής σύστασης της δυσοσμίας στο Βόλο, όσο και τη χρήση της μεθόδου της ολφακτομετρίας.
Με τη στάση και τις αποκρίσεις του ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός φροντίζει να επιβεβαιώνει πως η τακτική του δεν έχει καμία σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά με την πάση θυσία διαφύλαξη των συμφερόντων της Lafarge. Πως προκύπτει αυτό; Καταρχάς από τον τρόπο προετοιμασίας και ένταξης των εν λόγω θεμάτων στο περιφερειακό συμβούλιο, αλλά κυρίως από το ίδιο το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων. Η περιβόητη μελέτη που θα διενεργήσει το ΑΠΘ δεν περιλαμβάνει καμία από τις πλέον επικίνδυνες ενώσεις (φουράνια, διοξίνες) και κανένα από τα βαρέα μέταλλα, μιας και η μελέτη αναφέρεται σε ότι μυρίζει και όχι σε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η εν λόγω μελέτη θα διεξαχθεί επί 18 μήνες, κατά τους οποίους βεβαίως η καύση σκουπιδιών θα συνεχίζεται κανονικότατα, εν αναμονή αποτελεσμάτων των μετρήσεων... Επιπλέον, οι περισπούδαστες μέθοδοι (ολφακτομετρία) που έφερε προς ψήφιση ο κ. Αγοραστός, ήρθαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου χωρίς καν γραπτή εισήγηση! Πρόκειται για σκανδαλώδη προχειρότητα που εξυπηρετεί αποκλειστικά μια επικοινωνιακή τακτική, εφόσον οι εν λόγω μετρήσεις φαίνεται να είναι σχεδόν προαποφασισμένο πως δε θα υποδεικνύουν ως ένοχο την καύση σκουπιδιών, καθώς θα διεξαχθούν σε ένα πλαίσιο ασφαλείας για τη Lafarge και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Στο ίδιο μήκος κύματος η αγωνιώδης και προκλητική προσπάθεια του κ. Αγοραστού να επιβάλει με όρους τηλεοπτικού μάρκετινγκ την εμφανώς εξαγορασμένη θέση του πως δεν υπάρχει πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Βόλο. Προκαταβάλλοντας ακόμα και τα αποτελέσματα των «κοσκινισμένων» μετρήσεων που θα διενεργήσει το ΑΠΘ έσπευσε να παραποιήσει και τις δηλώσεις των συνεργαζόμενων με τον ίδιο επιστημόνων. Μετά τη σύσκεψη στις 06/09 στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας δήλωνε ότι «η κ. Σαμαρά (υπεύθυνη του εργαστηρίου του ΑΠΘ) είπε ότι οι οσμές δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στην ποιότητα ζωής», για να διαψευσθεί με γραπτή επιστολή της κ. Σαμαρά η οποία διευκρίνιζε «δεν μπορώ και δε θα ήταν επιστημονικά ορθό να εκφέρω άποψη χωρίς να γνωρίζω τη χημική ταυτότητα». Όταν δε ρωτήθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τις εν λόγω δηλώσεις ο κ. Αγοραστός είπε πως «κακώς η κ. Σαμαρά απάντησε με γραπτή επιστολή, καθώς δεν είναι αυτός ο ρόλος της»... Κοινώς ποια είναι η κοινωνία του Βόλου για να ζητάει και απαντήσεις; Το προνόμιο να δίνει απαντήσεις το έχει μόνο ο κ. Περιφερειάρχης. Το κρεσέντο ωμής διαστρέβλωσης της κοινωνικής πραγματικότητας και εμπαιγμού της κοινής λογικής συνεχίστηκε από τον κ. Αγοραστό και στην Ειδική Μόνιμή Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής (30/09), όπου ο κ περιφερειάρχης επέμενε να αλλάξει ακόμα και ο τίτλος του προς συζήτηση θέματος («ενημέρωση των μελών της επιτροπής για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων με αφορμή την αέρια ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου»), επιμένοντας πως δεν υπάρχει καμία ρύπανση στο Βόλο.
Το παζλ της σχεδιασμένης επιχείρησης αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης σε σχέση με την καύση σκουπιδιών από τον κ. Αγοραστό συμπληρώνει η προσπάθεια εξοβελισμού των κοινωνικών αντιδράσεων. Παίρνοντας μαθήματα από το συνεργάτη του κ. Μπέο εξαπέλυσε μια ανήθικη επίθεση σε αγωνιστές ενάντια στην καύση σκουπιδιών που βρέθηκαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, βγαλμένη από την εποχή του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, των δηλώσεων μετανοίας και των ιδιώνυμων. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Χλεύασε τους πολίτες του Βόλου που παλεύουν ενάντια στην καύση σκουπιδιών, λέγοντας πως δραστηριοποιούνται στο «κίνημα της οσμής». Είναι εμφανές πως η λαϊκή κινητοποίηση ενοχλεί την περιφερειακή αρχή, η οποία διεκδικεί δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Δυστυχώς η εν λόγω στάση δεν βρήκε ουσιαστικό αντίλογο ούτε από τις περισσότερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ούτε από το φερόμενο ως εκπρόσωπο της επιτροπής αγώνα, που παρά τη χυδαία επίθεση βρήκε να δηλώσει πως «στο σώμα της περιφερειακής διοίκησης Θεσσαλίας βρήκαμε έναν σύμμαχο…».
Η Αριστερή Παρέμβαση δεν ήταν και δε θα γίνει μέρος του μηχανισμού συγκάλυψης, αθώωσης και νομιμοποίησης της καύσης σκουπιδιών. Στάθηκε και θα σταθεί σε όλες τις μάχες σταθερή στη θέση της για την απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών, για την εκδίωξη της Lafarge από τις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και την μετεγκατάσταση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου σε χώρο μακριά από συγκροτήματα κατοικημένων περιοχών στη βάση ενός σχεδιασμού που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στις χρηματιστικές ροές παγκόσμιων μονοπωλίων. Είναι μέρος του μεγάλου αγώνα ενάντια στην καύση και όχι απλά παρακολουθητής του. Με βάση αυτά τα κριτήρια στα εν λόγω θέματα ψήφισε λευκό και κατά (αντίστοιχα). Η στάση μας αυτή δεν υποδηλώνει τη διατυπωμένη και αυτονόητη θέση μας για τη συγκρότηση δικτύου αξιόπιστων μετρήσεων, αλλά επιχειρεί να αποκαλύψει την αποκοιμιστική σκευωρία που στήνεται προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και εναντίων της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από αυτή την άποψη είναι θλιβερό (αν και αναμενόμενο...) πως το σύνολο των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση που ψήφισε κατά στο θέμα της ολφακτομετρίας), μετατράπηκε σε όχημα υλοποίησης των αποπροσανατολιστικών μεθόδων του κ. Αγοραστού.
Απέναντι στους σχεδιασμούς αφοπλισμού των λαϊκών αγώνων και τη μετατροπή μας σε πιστοποιημένα πειραματόζωα μπορεί να σταθεί μόνο ένα κίνημα που θα διεκδικήσει με μαχητικό τρόπο πέρα και ενάντια από «θεσμικές λύσεις», την παύση της καύσης σκουπιδιών ως κοινωνική ανάγκη. Σε αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε το επόμενο διάστημα, σχεδιάζοντας και ενισχύοντας την κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στη δολοφονική τυραννία κυβερνήσεων, δήμων, περιφερειών και εργοδοσίας.
Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *