21 Απριλίου 2019

Στη γη των κολίγων θα είμαστε πάντα με τους φτωχούς παραγωγούς του πλούτου

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία στέκεται στο πλευρό των εργατών γης που εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στην περιοχή του Τυρνάβου, διεκδικώντας βελτίωση των όρων εργασίας (7ωρο, πληρωμένες υπερωρίες) και αύξηση στα μεροκάματα τους.
Είναι κοινό μυστικό πως η καθιέρωση του εργόσημου ως τρόπο πληρωμής των εργατών γης, αν και υποτίθεται ότι αποτέλεσε μέτρο ενάντια στην μαύρη εργασία στα χωράφια, ουσιαστικά φόρτωσε το κόστος ασφάλισης σχεδόν αποκλειστικά στον εργάτη, καθώς η παρακράτηση προς τον ΟΓΑ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προστίθεται στο συμφωνημένο μεροκάματο, αλλά αφαιρείται, μειώνοντας ουσιαστικά τα χρήματα που τελικά θα λάβει στα χέρια του ο εργάτης. Στη βάση αυτή το αίτημα των εργατών γης του Τυρνάβου για αύξηση στα 33,6 ευρώ (από τα 30) είναι απόλυτα δίκαιο, διότι το κόστος ασφάλισης δεν πρέπει να μετατρέπεται σε “μισθολογική τιμωρία” του εργαζόμενου, αλλά να αποτελεί ξεκάθαρη υποχρέωση του εργοδότη.
Οι εργάτες γης, αν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγής του Θεσσαλικού κάμπου, καθώς η συμβολή και της δικής τους εργασία δίνει πλούτο και ζωή σε χιλιάδες στρέμματα, και παρόλο που η εργασία τους είναι ιδιαίτερα σκληρή, εργάζονται κάτω από ένα εργασιακό καθεστώς που ελάχιστα έχει αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Το καθεστώς εξαίρεσης από τα εργατικά δικαιώματα υλοποιείται ακόμη πιο εύκολα, καθώς στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργάτες γης είναι μετανάστες για τους οποίους οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε. δημιουργούν επί χρόνια ζώνες ειδικής εκμετάλλευσης. Είναι φαιδρά τα επιχειρήματα πως οι χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπουν την αύξηση των μεροκάματων των εργατών γης, δεδομένου πως και στις καλύτερες εποχές τα μεροκάματα ήταν το ίδιο ή και ακόμα χαμηλότερα.
Εντύπωση προκαλεί πως σε μια περιοχή που δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς έχουν αξιόλογες δυνάμεις, δεν υπάρχει ακόμα σαφής θέση για την κινητοποίηση των εργατών γης. Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία δεν αντιμετωπίζει τα εργατικά δικαιώματα με το κριτήριο της ψήφου. Είμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και βιοπαλαιστή ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και εθνικότητας. Ο αγώνας των εργατών γης είναι ένας αγώνας που πρέπει να βρει συμμάχους στους φτωχούς και μικρούς αγρότες, κάποιοι από τους οποίους συμπληρώνουν εξάλλου το εισόδημά τους με μεροκάματα τόσο σε αγροτικές όσο και σε άλλες εργασίες. Είναι ένας αγώνας για την ανάκτηση του κλεμμένου εισοδήματος από τις τσέπες των εργατών γης και των φτωχών αγροτών που συσσωρεύεται στα παχυλά ταμεία των πολυεθνικών των αγροτικών εφοδίων, των εμπόρων αγροτικών προϊόντων, των μεγαλοαγροτών, των τραπεζών και φυσικά του κράτους δυνάστη. Όπως σταθήκαμε κάθε στιγμή στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς στον αγώνα της για επιβίωση, έτσι θα σταθούμε και στο πλευρό κάθε εργαζόμενου στον αγροτοδιατροφικό τομέα που διεκδικεί τα δίκια του.

Παλεύουμε για:
  • πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους στον αγροτοδιατροφικό τομέα ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και εθνικότητας. Αύξηση του ημερομίσθιου.
  • απόδοση κρατικών ενισχύσεων - επιδοτήσεων αποκλειστικά στη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Καμία επιδότηση σε μεγαλοαγρότες, επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα, μονές κτλ.
  • συλλογική διαχείριση των μέσων παραγωγής στον αγροτικό τομέα, συγκρότηση πρωτοβάθμιων δημοκρατικών συνεταιρισμών, δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα μεταποίησης, διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, δημόσια σποροπαραγωγή και παραγωγή αγροτικών εφοδίων ως μοναδική διέξοδο για τη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • ρήξη και απεμπλοκή από της κατευθύνσεις της Κ.Α.Π. και της Ε.Ε. για την αγροτική παραγωγή για να υπάρχει δυνατότητα ενός άλλου παραγωγικού σχεδιασμού με προτεραιότητα τις διατροφικές ανάγκες του λαού.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *