16 Απριλίου 2019

Σάββατο 20 Απρίλη, εκδήλωση - συζήτηση στα Τρίκαλα

«ΕΣΠΑ: Ουδέτερα χρηματοδοτικά πακέτα ή μοχλός υλοποίησης αντεργατικών – αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών;»


Η επιβαλλόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στην οικονομική και πολιτική ζωή (οδηγίες, κατευθύνσεις κτλ.), δημιούργησαν ένα νέο περιβάλλον στην τοπική διοίκηση. Στο προσκήνιο έρχονται τα ΕΣΠΑ και μια σειρά άλλα προγράμματα της Ε.Ε. (Leader, MED, Horizon κτλ.). Η χρήση και η ανάδειξη των ΕΣΠΑ ως «σωτηρία», ουσιαστικά αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός άλλου μοντέλου παραγωγής για τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Το κουμάντο θα το έχουν τα πολυεθνικά και πολυκλαδικά μονοπώλια μέσω της συγκεντροποίησης της γης και της ιδιοκτησίας, της ιδιωτικοποίησης ή ενοικίασης εκτάσεων σε γη και θάλασσα για επιχειρηματική δραστηριότητα (καταδυτικά πάρκα, ΑΟΖ, ΑΠΕ, κτλ.) και την δημιουργίας μαζικών στρατιών σύγχρονων προλετάριων στην αγροτική παραγωγή, την βιομηχανία και την επιστήμη.
Το ΕΣΠΑ και οι όροι και οι προϋποθέσεις που το συνοδεύουν (επιλεξιμότητα, αιρεσιμότητα κτλ.) καταργεί οριστικά την (υποτιθέμενη) προσπάθεια ανταπόκρισης του τοπικού κράτους στις κοινωνικές ανάγκες και ουσιαστικά το καθιστά γραφείο κονδυλίων – λόμπι επιχειρηματικών συμφερόντων για τις τεχνικές εταιρίες και μια σειρά άλλων τομέων πρώτης κλίμακας της καπιταλιστικής οικονομίας (ιατρικές εταιρίες-εξοπλισμός νοσοκομείων, εταιρίες Α.Π.Ε., ανακύκλωσης κτλ.). Γίνεται επίσης και υλοποιητής όλων των στρατηγικών αναδιαρθρώσεων (προγραμμάτων εργασίας με ημερομηνία λήξης «κοινωφελής εργασία», επιχειρηματικά ερευνητικά προγράμματα, προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας κ.α.). Παράλληλα προωθείται η βαθύτερη συνεργασία Περιφέρειας- Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τις ανάγκες σε επιστημονική έρευνα του ΝΑΤΟ και του ελληνικού στρατού στα πλαίσια των επιθετικών κινήσεων του ελληνικού κράτους για τα πετρέλαια και τον έλεγχο τα ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου.
Η επιχειρηματική λειτουργία των τοπικών διοικήσεων και η διαχείριση των ΕΣΠΑ δεν είναι ταξικά ουδέτερη. Φέρνουν μαζί το αντεργατικό οπλοστάσιο, αποτελούν τον ιμάντα μεταβίβασης των πλέων αντιλαϊκών σχεδιασμών (χρηματοδότηση εργοστασίου RDF στο Βόλο), συμβάλλουν μέχρι και στον θάνατο εργατών (πχ γήπεδο Ν. Φιλαδέλφεια, εργατικά ατυχήματα στα κοινωφελή προγράμματα). Πολλοί λένε ότι τα ΕΣΠΑ είναι λεφτά από τον λαό. Εμείς απαντάμε ότι είναι κλεμμένα λεφτά από τον λαό που επενδύονται εις βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Η ανυπόταχτη στάση μας απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα είναι ασύμβατη με την συναίνεση σε προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Καμία πολιτική δύναμη δεν έχει το δικαίωμα με άλλοθι την αγωνία των ανέργων να πουλάει ως φιλανθρωπία τις μνημονιακές δεσμεύσεις.
Απέναντι στην βαθύτερη διαπλοκή του τοπικού κράτους με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εμείς προτάσσουμε την απελευθέρωση από την θηλιά που θέτουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα σταθερότητας και το ευρώ. Το εργατικό και αγροτικό κίνημα πρέπει να απειθαρχήσει στις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες και να επιβάλλει τις ανάγκες και τα δικαιώματα της πληττόμενης πλειοψηφίας σε σύγκρουση με την ΕΕ και τις επιταγές των προγραμμάτων. Μόνο με την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την φυλακή της Ε.Ε. μπορεί να στηθεί στα πόδια της μία έρευνα και παραγωγή με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες αλλά και η αναγκαία διεθνιστική συνεργασία των λαών στα Βαλκάνια και διεθνώς.
Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση στα Τρίκαλα το Σάββατο 20 Απρίλη, στις 7:00μ.μ. στη Σουίτα Art Cafe (Στρατηγού Στέφανου Σαράφη 18), με θέμα «ΕΣΠΑ: Ουδέτερα χρηματοδοτικά πακέτα ή μοχλός υλοποίησης αντεργατικών – αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών;» και ομιλητές τους :
- Κώστα Παπαγεωργίου, μέλος της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου
- Στάθη Ντούρο, επικεφαλής και υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία - Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *