28 Δεκεμβρίου 2015

Ψήφισμα-απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας για τους 9 διωκόμενος αγωνιστές του νοσοκομείου Τρικάλων


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΣΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας στη συνεδρίαση της 14ης ∆εκεμβρίου 2015 με θέμα: «Συμπαράσταση στους διωκόμενους στον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων»

αποφάσισε ομόφωνα

Στις 11 Ιανουαρίου 2016, μετά από αναβολή 1 μήνα, δικάζονται στα Τρίκαλα
αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων και
δημοσιογράφοι που δημοσίευσαν κείμενα για το συγκεκριμένο θέμα. Η δίκη γίνεται μετά από μήνυση του εργολάβου καθαριότητας του Νοσοκομείου κατά εννιά (9) συνολικά ατόμων (αλληλέγγυων και δημοσιογράφων) για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Το καλοκαίρι του 2014, οι απλήρωτες καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων,
προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Κλήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και υπήρξε συμπαράσταση από συλλογικότητες, σωματεία, οργανώσεις και πολίτες, ενώ το όλο θέμα πήρε ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (και όχι μόνο), αναδεικνύοντας το δίκιο των εργαζομένων.

Η αγωνιστική στάση των καθαριστριών που ήταν απλήρωτες επί αρκετούς μήνες,
η συμπαράσταση των αλληλέγγυων και η δημοσιοποίηση που έλαβε το θέμα, ανέδειξε με κραυγαλέο τρόπο τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και σε
«ευαίσθητους» τομείς, όπως η καθαριότητα νοσοκομείων.

Οι κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση, συνιστούν μια
παρέμβαση στη δυνατότητα των εργαζομένων, των πολιτών και του τύπου να
υποστηρίζουν τα εργασιακά τους συμφέροντα και είναι αντίθετες με την ελευθεροτυπία που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

Συμπαραστεκόμαστε ενεργά στους πολίτες που στάθηκαν αλληλέγγυοι στις
καθαρίστριες του Νοσοκομείου Τρικάλων και στους δημοσιογράφους που προέβαλαν το θέμα.

Για το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας
Ο Πρόεδρος
Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους

(βλ. και link περιφέρειας Θεσσαλίας:http://www.thessaly.gov.gr/data/ps_psif/2015/11.%20%CE%A8%CE%97%CE%A6%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%91%20%CE%A3%CE%A5%CE%9C%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%97%CE%A3%20%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%9D%20%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%9D%CE%91%20%CE%9A%CE%91%CE%98%CE%91%CE%A1%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%A9%CE%9D%20%CE%9D%CE%9F%CE%A3%CE%9F%CE%9A%CE%9F%CE%9C%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5%20%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%91%CE%9B%CE%A9%CE%9D%20%2014-12-2015.pdf)



Ακολουθεί και η αρχική πρόταση ψηφίσματος όπως κατατέθηκε από την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία:

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
συμπαράστασης στους διωκόμενους αλληλέγγυους/ες
στον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων

Στις 11 Ιανουαρίου, μετά από αναβολή 1 μήνα, δικάζονται στα Τρίκαλα αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των καθαριστριών του Νοσοκομείου Τρικάλων και δημοσιογράφοι στον τύπο, που δημοσίευσαν κείμενα για το συγκεκριμένο θέμα. Η δίκη γίνεται μετά από μήνυση του εργολάβου καθαριότητας του Νοσοκομείου κατά εννιά (9) συνολικά ατόμων (αλληλέγγυων και δημοσιογράφων) για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.

Το καλοκαίρι του 2014 οι απλήρωτες καθαρίστριες του Νοσοκομείου προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, κλήθηκε η επιθεώρηση εργασίας και υπήρξε συμπαράσταση από αγωνιστές και αγωνίστριες, συλλογικότητες, σωματεία και οργανώσεις, ενώ το όλο θέμα πήρε ευρεία δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (και όχι μόνο), φανερώνοντας την ασυδοσία, και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Η αγωνιστική στάση των καθαριστριών που ήταν απλήρωτες επί αρκετούς μήνες, η συμπαράσταση των αλληλέγγυων και η δημοσιοποίηση που έλαβε το θέμα, ανέδειξε με κραυγαλέο τρόπο τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, ακόμη και σε "ευαίσθητους" τομείς, όπως η καθαριότητα νοσοκομείων.

Η τοπική κοινωνία διαπίστωσε πόσο καταστροφικές συνέπειες έχει η ιδιωτικοποίηση τομέων του δημοσίου και το πόσο μεγάλο ψέμα είναι η οικονομική εξυγίανση που δήθεν αυτή επιφέρει, μια και πιο ακριβά κοστίζει και χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Όσο για τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων... απλά "μεσαίωνας"!

Η μήνυση από την πλευρά του εργολάβου, αποτελεί ξεκάθαρα έναν εκβιασμό με στόχο τη φίμωση της κοινωνίας και της ελευθεροτυπίας και την ποινικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης.

Συμπαραστεκόμαστε ενεργά στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που στάθηκαν αλληλέγγυοι/ ες στις καθαρίστριες του νοσοκομείου Τρικάλων και στους δημοσιογράφους που προέβαλλαν το θέμα.

Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε δίωξης και την απαλλαγή των δικαζόμενων από τις κατηγορίες.



Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *