01 Ιουλίου 2014

Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ!!!

Το νομοσχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος της ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επιχειρεί έτσι να ολοκληρώσει την πορεία  «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», του σταδιακού ξεπουλήματος της ΔΕΗ μέσω του χρηματιστήριου, της παράδοσης του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ.


Η πάλη για να μην περάσει το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους εργαζόμενους  το επόμενο διάστημα. Όμως σε καμία περίπτωση ο αγώνας των εργαζόμενων δεν πρέπει να μείνει στον στόχο του να μην περάσει το τραγικό νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ».


Η ενέργεια αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα. Παλεύουμε για ενέργεια φτηνή για τον λαό, προσβάσιμη σε όλους. Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Για παραγωγή με οικολογικά κριτήρια, όχι καταστροφική για το περιβάλλον. Που να εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτάρκεια και την ασφάλεια στον εφοδιασμό της χώρας. Για να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί απαιτείται:

α) Επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και εθνικοποίηση συνολικά του τομέα παραγωγής ενέργειας . Έξω οι ιδιώτες παραγωγοί που φέσωσαν τους καταναλωτές και την ΔΕΗ και λειτουργούν με κριτήριο φυσικά τα κέρδη.

β) Ο εθνικοποιημένος τομέας της ενέργειας πρέπει να λειτουργεί για τον λαό, όχι για τους ιδιώτες παραγωγούς, που ζουν από την εκμετάλλευση της ΔΕΗ, του υποτιθέμενου ανταγωνιστή τους. Μόνο την τετραετία 2010-2013 η ΔΕΗ προικοδότησε με 5 δις ευρώ (3.5% του ΑΕΠ) τους ιδιώτες παραγωγούς, την ίδια ώρα που αύξησε την τιμή του ρεύματος κατά 44%!!, για τα νοικοκυριά, τους μικρομεσαίους καταναλωτές κλπ. Για αυτό στις εθνικοποιημένες επιχειρήσεις απαιτείται εργατικός και λαϊκός έλεγχος για να λειτουργούν για τους εργαζόμενους όχι για τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

γ) Πάλη ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που επιβάλλει η ΕΕ που αποτελεί το πλαίσιο επιβολή όλων αυτών των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Καμιά εφαρμογή των οδηγιών που επιβάλλουν την απελευθέρωση (ενδεικτικά, 92/1996, 54/2003, 72/2009), στα πλαίσια του συνολικού αγώνα για απειθαρχία, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

δ) Κατάργηση του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ και όλων των μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων.

Για να ανατραπεί αυτή η πολιτική απαιτείται το ξεδίπλωμα ενός μεγάλου κινήματος στην ΔΕΗ και συνολικότερα ενός πανεργατικού-παλλαϊκού αγώνα, ενός αγωνιστικού-μετώπου ρήξης-ανατροπής με στόχο να μην περάσουν αντιδραστικά μέτρα και επιλογές, για την ανατροπή του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ και της κυβέρνησής τους, τώρα, χωρίς κοινοβουλευτική αναμονή από εκλογές σε ευρωεκλογές και από κει στον πρόεδρο της δημοκρατίας και πάει λέγοντας. Για να αλλάξει η πολιτική και όχι απλά ο διαχειριστής. Για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος στην ελληνική κοινωνία με κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, με διαγραφή του χρέους, με ρήξη / αποδέσμευση από  ευρωζώνη και ΕΕ, σε σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων.


Ο αγώνας για την ανατροπή πρέπει να είναι στα χέρια των ίδιων των εργατών, με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα συντονιστικά τους μπροστά. Αποφασιστικός με στόχο την νίκη. Δε μπορεί να είναι νικηφόροι αγώνες όπως η απόφαση της ΑΔΕΔΥ  που μια ολόκληρη προσπάθεια σύγκρουσης και ανυπακοής με την αξιολόγηση, και μια συσπείρωση 125 σωματείων έφτασε σε μια εκφυλιστική 24ωρη απεργία στις 7 Ιούλη με ψήφους των ΠΑΣΚΕ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ.


Σε ένα τέτοιο μέτωπο θα δώσει όλες της τις δυνάμεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με σταθερότητα στην κοινή δράση μέσα στο κίνημα και τους αγώνες. Για να μην περάσει το ξεπούλημα, να επιβληθεί ένα πρόγραμμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απελευθέρωση. Γιατί  η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα. Συνολικά στην μάχη ενάντια στην βαρβαρότητα της  κυρίαρχης πολιτικής. Από αυτές τις θέσεις δεν συμμετέχουμε σε προτάσεις συγκρότησης «δημοκρατικών, προοδευτικών, πατριωτικών μετώπων» για επιμέρους αλλαγές στο μνημονιακό «κεκτημένο», μέσα στα πλαίσια των δρακόντιων περιορισμών της ΕΕ και του συστήματος, που θα οδηγήσουν μόνο σε ήττες και απογοητεύσεις."

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ανταρσία για την ανατροπή
Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *