19 Ιουνίου 2014

Το πόρισμα της επιτροπής αναφορών Ε.Ε. για τα απορρίμματα και ο δικός μας Χ.Υ.Τ.Α.

Η Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα, μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη του 2013 σε μερικές από τις ήδη υφιστάμενες ή υπό κατασκευή νέες χωματερές. Στην  ουσία το πόρισμα περιορίζεται σε απλές συστάσεις. Χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί ως  «ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές». Όμως αυτού του τύπου οι διαπιστώσεις αποτελούν κροκοδείλια δάκρυα και το πόρισμα είναι μνημείο περισσής υποκρισίας. Η  Ε.Ε είναι συμμέτοχη στο έγκλημα. Η ίδια χρηματοδοτεί το ντόπιο κεφάλαιο, βλ. Μπόμπολα, για αυτή τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ παράλληλα, από το 2009 πιέζει τις ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε νέο περιβαλλοντοκτόνο σχέδιο με τα έργα κατασκευής των 4 εργοστασίων καύσης απορριμμάτων στην Αττική !!!, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα).
Στην περιοχή μας είναι γνωστό το πρόβλημα με τον ΧΥΤΑ στην «Παλαιοσαμαρίνα». Οι πηγές του Νεοχωρίτη ποταμού είναι δίπλα. Ένας ποταμός που διασχίζει μια κοιλάδα με μονάδες κτηνοτροφίας και χωράφια που αρδεύουν από αυτόν και καταλήγει στον Πηνειό.  Τώρα θα γίνει επέκταση με κατασκευή νέας κυψέλης υποδοχής απορριμμάτων σε έκταση 76 στρεμμάτων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Και όσο για τις δηλώσεις του κ. Αγοραστός ότι «το έργο, κατασκευάζεται με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τεχνολογίες», δεν πείθουν κανένα κάτοικο της περιοχής.
Γιατί, ενώ, υπάρχουν λύσεις φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως η πολιτική πρόληψης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης, χωρίς καμία επιχειρηματική αξιοποίηση / ιδιωτικοποίηση,  με δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο και προστασία των θέσεων εργασίας, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Ε.Ε χρηματοδοτεί και επιβάλει, η Ελλάδα να ακολουθήσει  τη χειρότερη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον επιλογή της θερμικής καύσης των απορριμμάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσει ντόπια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια. 
Το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών της Ε.Ε. αποτελεί μνημείο υποκρισίας, αποδεικνύοντας τη λειτουργία της Ε.Ε. και σε αυτό το πεδίο υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και την καταστροφική πολιτική της για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ
ανταρσία για την ανατροπή
Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *