02 Μαΐου 2014

Δήλωση του περιφερειακού συμβούλου και του υποψήφιου περιφερειάρχη της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για την αξιολόγηση

Του Αντώνη  Αδάμου και του Στάθη Ντούρου*

Ο νόμος για την αξιολόγηση στόχο έχει να δημιουργήσει νέες δεξαμενές υποψήφιων προς απόλυση υπαλλήλων και, παράλληλα, να εκθεμελιώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και συλλογική  διαπραγμάτευση, μετατρέποντας με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σε ζούγκλα εργασιακού ανταγωνισμού και κοινωνικού κανιβαλισμού.

Η «αξιολόγηση» στους καλλικρατικούς Δήμους και τις περιφέρειες θα επιφέρει τη λεγόμενη αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Οι Δήμοι και οι περιφέρειες-στρατηγεία της εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής έχουν πρωτοστατήσει στην εφαρμογή Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, στην προώθηση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στη χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. (ΕΣΠΑ, Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης), όπου τίθεται ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο η απόλυτη ελαστικοποίηση της απασχόλησης. Η αντικατάσταση των εργαζόμενων από «ωφελούμενους», η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση όσων τοπικών δομών κοινωνικού κράτους έχουν απομείνει και η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είναι το πεδίο που οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας αποτελούν αντιδραστική πρωτοπορία.

Μέσω της αξιολόγησης, ολόκληρες δομές θα χαρακτηρίζονται ως μη αποδοτικές με μια απλή διευθυντική απόφαση, κλάδοι θα εντάσσονται στα ποσοστά της «αχρηστίας» και χιλιάδες εργαζόμενοι θα πετάγονται στο δρόμο για να αντικατασταθούν από φτηνούς «ωφελούμενους». Ο νόμος για την αξιολόγηση θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της κοινωνικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο και σε υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, που θα καταστούν πανάκριβες για τους πολίτες και τους εργαζόμενους.

Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες το μόνο που ψέλλισαν, ήταν η τρίμηνη αναστολή του μέτρου. Οι καθεστωτικοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες, καθώς και οι αυριανοί επίδοξοι διάδοχοί τους, μετά τις εκλογές του Μαίου, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αμφισβητήσουν την τρομοκρατία του μηδενισμού των δημόσιων επενδύσεων και των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών». Μην εμπιστευτεί κανείς εργαζόμενος τα ανέξοδα λόγια των εκφραστών της λαομισητης συγκυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των πολυποίκιλων παραποτάμων τους. Ο λόγος τους είναι τόσο φτηνός που μπορεί να πουληθεί ανά πάσα στιγμή στις προσταγές της ΕΕ και των εργολάβων φίλων τους.

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή θα δώσει τη μάχη, μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα του δημοσίου, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Για να καταργηθούν οι οδηγίες για την αξιολόγηση και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που επιβλήθηκε στο όνομα των μνημονίων. Θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στη συγκρότηση τοπικών κινημάτων που θα μπαίνουν ανάχωμα στα σχέδιά τους, θα απαιτούν δημόσια χρηματοδότηση και αξιοποίηση του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του λαού, θα αντιμάχονται τις πολιτικές διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δομών που επιβάλλουν τα ψίχουλα των «πακέτων» της ΕΕ. Γιατί η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμα. Η ελπίδα δε βρίσκεται στην υποταγή αλλά στην πάλη για την ανατροπή της επίθεσης της χούντας κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

*Αδάμου Αντώνης
περιφερειακός σύμβουλος
της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

*Ντούρος Στάθης
υποψήφιος περιφερειάρχης
της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *