27 Απριλίου 2014

Περιοδεία στη Ζαγορά απο την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία

Δελτίο τύπου για την περιοδεία της Αριστερής Παρέμβασης στη Ζαγορά

Κλιμάκιο της «Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή», με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Ντούρο Στάθη και τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Σκούφογλου Μάνο, περιόδευσε στη Ζαγορά την Κυριακή 27/04 και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του τοπικού αγροτικού συλλόγου. Στην πολύπλευρη συζήτηση αναπτύχθηκαν από την πλευρά των εκπροσώπων του αγροτικού συλλόγου, τόσο τα ειδικά-τοπικά ( εμφάνιση του φαινομένου της μικροκαρπίας, η απελπιστική κατάσταση τόσο του αγροτικού όσο και του επαρχιακού οδικού δικτύου, η μη ένταξη των ζημιών από τη μικροκαρπία και την αφορία στον κανονισμό ασφαλίσεων ζημιών του ΕΛΓΑ, ο περιορισμός διεύρυνσης των ψυκτικών εγκαταστάσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού ) όσο και τα συνολικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά, που πηγάζουν από την κυρίαρχη τάση για ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, που υπηρετούν τόσο οι ντόπιες κυβερνήσεις όσο και οι οδηγίες της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

 Η κυβέρνηση, όσο και η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την ΕΕ, είναι ξεκάθαρο πλέον πως προωθούν 3 βασικούς άξονες για την αγροτική παραγωγή: 1) Επιδότηση και ενίσχυση των μεγάλων αγροτών, του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου, καθώς το 20% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, λαμβάνει το 80% των επιδοτήσεων (που πλέον αποσυνδέονται και από την παραγωγή). 2) Καταστροφή της δυνατότητας κάλυψης των βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μέσο της εγχώριας παραγωγής, τόσο με την επιβολή ή το ξερίζωμα από την Κ.Α.Π. μιας σειράς καλλιεργειών (π.χ. ζαχαρότευτλα), όσο και με τη δημιουργία μιας σειράς εμποδίων στην ανάπτυξη, κομβικών καλλιεργειών για τις λαϊκές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό το πεδίο (αν και όχι το μόνο), είναι το προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει την επέκταση των ψυκτικών εγκαταστάσεων στη Ζαγορά, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί να αποθηκεύουν με οικονομία την παραγωγή τους. 3) Ξεκλήρισμα της φωχομεσαίας αγροτιάς, με τη δημιουργία συνθηκών που καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας ( ακριβά γεωργικά εφόδια, μη ύπαρξη κατώτερων εγγυημένων τιμών, φορολογία αγροτικής γης και υποχρέωση τήρησης βιβλίων κ.τ.λ.), με στόχο τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων και την μετατροπή των αγροτών είτε σε εργάτες γης τύπου Μανωλάδας, είτε στο «στοίβαγμά» τους στις ατελείωτες λίστες ανέργων.

Η πάλη για ψωμί, παιδεία, γη και ελευθερία, περνάει μέσα από τη συντριβή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των ντόπιων εκφραστών τους στο τοπικό κράτος και την αποδέσμευση από την ΕΕ και τις οδηγίες της. Πάλη που θα επιβάλει, ένα νέο καλλιεργητικό χάρτη, με πρώτο και κύριο κριτήριο, την παραγωγή υγιών, φτηνών και σε επαρκείς ποσότητες προϊόντων για να τραφεί και να ζήσει ο λαός μας. Με μια άλλη παραγωγή βασισμένη στους πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς με εργατικό έλεγχο και μαζικούς και δημοκρατικούς αγροτικούς συλλόγους. Με ένα ενιαίο δημόσιο φορέα ελέγχου, τυποποίησης και διανομής των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Με εγγυημένες κατώτερες τιμές  για  τα  αγροτικά προϊόντα. Με προστασία της  εγχώριας παραγωγής  . Με ένα δημόσιο ΟΓΑ , ενάντια στις συντάξεις πείνας  των  αγροτών. Για άμεση απόσυρση του νέου φορομπηχτικού νόμου, κατάργηση των χαρατσιών, ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής, έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση, πλήρη δημόσια ασφάλιση της παραγωγής, απαλλοτρίωση της μεγάλης αγροτικής ιδιοκτησίας, άμεση αποζημίωση των καταστροφών και ισοτιμία δικαιωμάτων όλων των εργαζόμενων της υπαίθρου ανεξάρτητα από χρώμα, έθνος και θρησκεία. Τελικά μόνο με μία παραγωγή που θα υποτάσσεται στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι στη λογική της καπιταλιστικής κερδοφορίας,  η καλλιέργεια της γης μπορεί να γίνεται και σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *