26 Σεπτεμβρίου 2011

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Την Πέμπτη (15/9) έγινε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιφέρειας Θεσσαλίας. Ακόμα και ο τίτλος επιχειρησιακός τρομάζει. Ψηφίστηκε τέλος μόνο από την πλειοψηφούσα παράταξη της Ν.Δ.
Η Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία την καταψήφισε. Γιατί:
Ζούμε μέσα σε μια εξελισσόμενη κρίση, όπως αυτή του 1873 και του 1929. Δομική κρίση του συστήματος που προέρχεται από την υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου που συμπυκνώνει την ενεργοποίηση της πτωτικής τάσης του κέρδους. Όπως είναι  γνωστό η κρίση που ξέσπασε το 2008 από την χρηματοπιστωτική σφαίρα δεν λέει να καταλαγιάσει μέχρι σήμερα. Απεναντίας οξύνεται. Ας δούμε ορισμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.
Δηλώσεις του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας: «.έρχεται θύελλα αυτό που εξελίσσεται σήμερα θα κάνει να μοιάζει με φτερό το 2008 όταν ξεκινήσει η κρίση».
-Οι ΗΠΑ η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομία για δεκαετίες ολόκληρες έχει χρέος που ανέρχεται σε 14.300 δις $   (100% του ΑΕΠ.)
- Η Γερμανία, ατμομηχανή της Ε. Ε. για το 2011 θα έχει ελάχιστη ανάπτυξη του ΑΕΠ.
- Η Γαλλία, δεύτερη ατμομηχανή της Ε.Ε., μηδενική ανάπτυξη του ΑΕΠ.
- Το χρέος των χωρών Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα μεγαλώνει.
- Η Ε.Ε. περνάει τεράστιες εσωτερικές συγκρούσεις και είναι ανοιχτά όλα τα σενάρια για διάλυση, διώξιμο χωρών, φυγή χωρών και υπάρχει μια συνολική μετάλλαξή της προς το αντιδραστικότερο.
- Η ανεργία στην Ελλάδα στο τέλος του 2011 θα φθάσει τους 1.200.000 σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
- Το ΑΕΠ το 2011 θα πέσει κατά 10%.
- Το δημόσιο έλλειμμα το 2011 θα είναι 9,5%.
- Το χρέος πλέον είναι ανεξέλεγκτο αφού έφθασε στο 172% από το 115% που το παρέλαβε η κυβέρνηση.
- Μόνο για τοκοχρεολύσια απαιτούνται για φέτος 16 δις, δηλαδή σε άθροισμα περισσότερο απ' ότι δίνεται για την παιδεία και υγεία.
Αλήθεια σ΄ αυτές τις οικονομικές συνθήκες είναι δυνατόν να μιλάει για στρατηγικά σχέδια στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Άλλωστε γι' αυτό και η εισήγηση της πλειοψηφίας που ήταν μια έκθεση ιδεών.
Όταν μάλιστα τα περισσότερα έργα γίνονται με βάση  το ΕΣΠΑ στο οποίο μέχρι τώρα είναι ενταγμένα με συνολικό κόστος 430 εκατ. Ευρώ.
Όταν είναι γνωστό επίσης ότι ο σχεδιασμός της Ε.Ε., κύριος τροφοδότης του ΕΣΠΑ κατά 85%, δεν συμπίπτει με τις ανάγκες της περιοχής Θεσσαλίας.
Όταν επίσης είναι γνωστό πως θα έχουμε κι άλλο ψαλίδισμα στους ΚΑΠ και δεν υπάρχει κουβέντα για πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Η μόνη μας ελπίδα, σε όλο αυτό το αντιλαϊκό περιβάλλον είναι, η δημιουργία ενός νέου εργατικού, λαϊκού κινήματος, που θα ανατρέψει αυτήν τη πολιτική και θα είναι ικανό να επιβάλλει το δικό του σχεδιασμό. Άξονάς του θα είναι οι πραγματικές εργατικές - λαϊκές ανάγκες που θα βρίσκουν έκφραση στη βάση του συνθήματος: ΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ, ΠΟΣΟ και ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

       Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία
           Ανταρσία για την Ανατροπή

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *