01 Νοεμβρίου 2010

κεντρική εκδήλωση στην Λάρισα



Στην Λάρισα πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση  Δευτέρα 1 Νοεμβρη
στις 7 το απόγευμα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο  της

Αριστερης Παρέμβασης στη Θεσσαλία -Ανταρσία για την Ανατροπή
ομιλητές ήταν

1,Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Φάνης Γενηκομσίου
2. Ο υπ. αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ταλαχούπης Νίκος 

ακολούθησε συζήτηση

Ο  Υποψήφιος  Περιφερειάρχης  Γενηκομσίου   Θεοφάνης  τόνισε:
«Οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας, οι πρώτες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, έχουν σαφή κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας παρατεταμένης σκληρής ταξικής αναμέτρησης όπου το κεφάλαιο, το κράτος, η κυβέρνηση και όλος ο συνασπισμός εξουσίας,-με εργαλείο  το  μνημόνιο και  το  χρέος -επιχειρούν μια τέτοιας κλίμακας αναδιάρθρωση στο σύστημα, που όμοιά της σε ένταση και έκταση δεν έχει υπάρξει. Σκοπός τους είναι το  ξεπέρασμα της κρίσης  μέσω  της συμπίεσης της αξίας της εργατικής δύναμης, της διάσπαση της εργατικής τάξης και της αποκρουστικής θωράκισης της κοινοβουλευτικής τους χούντας.
Εμείς τοποθετούμαστε στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Λέμε καθαρά ότι η αντίθεση στο Μνημόνιο και η προσπάθεια για την ανατροπή του είναι πρωταρχικής σημασίας, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από την αντίθεση στο σύνολο της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής και πολύ περισσότερο με την ενίσχυση του μαζικού κινήματος, της μόνης δύναμης που μπορεί να την ανατρέψει. Που μπορεί να διεκδικήσει και να επιβάλλει τη μόνη διέξοδο που εξυπηρετεί τα λαϊκά, εργατικά, νεολαιίστικα συμφέροντα: Την παύση πληρωμών του χρέους, που το βαφτίζουν «δημόσιο» ενώ το μόνο που χρηματοδότησε ήταν η ιδιωτική κερδοφορία. Τη μη αναγνώρισή του και τη διαγραφή του, την έξοδο από το ευρώ και τη ρήξη με την Ε.Ε. Την εθνικοποίηση με εργατικό έλεγχο των Τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων που κλείνουν. Τη φορολόγηση του κεφαλαίου, τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών και τη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μόνο έτσι μπορούν να επιβληθούν η απαγόρευση των απολύσεων, οι αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις και στα κονδύλια για παιδεία, υγεία, περιβάλλον, πολιτισμό.
Πρόκειται για μια εργατική πολιτική ανατροπής της αντιλαϊκής επίθεσης και της «χούντας» που την προωθεί: της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αυτή η πολιτική όχι μόνο θα έπρεπε, αλλά και θα μπορούσε, να αποτελεί πρόγραμμα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς. Πρόγραμμα και της ιστορικά αναγκαίας κοινής τους δράσης σε ένα ανατρεπτικό μαζικό λαϊκό κίνημα.
Ο  Υποψήφιος  Αντιπερειφεριάρχης  Ταλαχούπης Νίκος  τόνισε  πως:
 «Η   Περιφέρεια  θα έχει σημαντικές αρμοδιότητες στις υποδομές, την κοινωνική πολιτική, την υγεία, το περιβάλλον, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον δασικό πλούτο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό κλπ. Τις αρμοδιότητες αυτές καλείται να τις ασκήσει στο πλαίσιο του Μνημονίου. Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση και η ΕΕ διαμορφώνουν το Μνημόνιο των Περιφερειών και των Δήμων, το οποίο προβλέπει περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων κατά 1,5 δις ευρώ την τριετία 2011-13, επιπλέον της περικοπής κατά 30% των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2009.
Αυτό σημαίνει μείωση των κοινωνικών δαπανών, ακόμη και για τους ηλικιωμένους, ακόμα και για τη μετακίνηση των μαθητών από τα απομακρυσμένα χωριά. Σημαίνει αύξηση των τοπικών φόρων και των «ανταποδοτικών» τελών, ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, υγείας, καθαριότητας, παιδικών σταθμών κλπ. Σημαίνει απολύσεις συμβασιούχων και συνολική μείωση των θέσεων εργασίας.
Η πρόκληση για τις δυνάμεις της εργασίας είναι να αναπτυχθούν νέες, ποιοτικά και ποσοτικά ανώτερες αντιστάσεις και κινητοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι και οι νέοι, να δράσουν συλλογικά και να διεκδικήσουν απέναντι και στο κεντρικό και στο τοπικό κράτος τα δικαιώματά τους στην παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον στις συνθήκες ζωής.
Σε αυτή την κατεύθυνση θα στρατευτούν και οι αγωνιστές της αριστερής παρέμβασης  που θα εκλεγούν στο  περιφερειακό συμβούλιο, σε αντιπαράθεση με κάθε διαχειριστική λογική. Δεν ταλαντευόμαστε, επομένως, ούτε τα στρίβουμε μπροστά στις δυσκολίες. Η ψήφος στην «Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία-Ανταρσία για την ανατροπή» είναι περισσότερο χρήσιμη από ποτέ».
  ΛΑΡΙΣΑ   1/11/2010

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *