Σελίδες

06 Απριλίου 2019

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου της Αριστερής Παρέμβασης στη συνεδρίαση για τον απολογισμό δράσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

«Στα χρόνια της εφαρμογής του ο Καλλικράτης έχει αποδειχθεί ότι δεν ρυθμίζει απλώς την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο τοπικό και περιφερειακό κράτος αλλά εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της πολίτικης των κυβερνήσεων των μνημονίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα οικονομίας εργασίας εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του συστήματος στη περίοδο της νέας δομικής κρίσης.
Αποτέλεσε με λίγα λόγια βασικό μοχλό εργαλείο άσκησης της πολίτικης των μνημονίων. Η αντιδραστική μετάλλαξη του κράτους απαιτούσε και τα ανάλογα εργαλεία.
Η περιφερειακή διοίκηση που σήμερα γνωρίζουμε δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που ιστορικά είχαμε γνωρίσει. Η περιφερειακή διοίκηση έχει δημιουργήσει μαζί με τη αποκεντρωμένη ένα γραφειοκρατικό αποκρουστικό υπερκράτος που συγκεντρώνει γύρω του όργανα, υπηρεσίες, αποφάσεις και όλες τις εξουσίες.
Οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες οξύνονται σε βάρος των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών. Από τα μεγάλα λόγια για επαναθεμελιωση της τοπικής αυτοδιοίκησης φτάσαμε στην μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων και στον ουσιαστικό μηδενισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Βρισκόμαστε ήδη στον ένατο χρόνο επιβολής της μνημονιακής πολιτικής, με έναν καινούργιο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκησης τον Κλεισθένη, με μια σταθερή μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ, φέρνοντας την οικονομική κατάρρευση των πόρων τους, και την μη εκπλήρωση των πλέον στοιχειωδών κοινωνικών υποχρεώσεων.
Ο Κλεισθένης, δεν έχει το χαρακτήρα της βελτίωσης «όπως επαγγέλλονται» του Καλλικράτη, αλλά το βάθεμα των αντιδραστικών χαρακτηριστικών του. Κύριο χαρακτηριστικό του βαθέματος αυτού είναι το στενότερο δέσιμο των δήμων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η επιχειρηματική δράση των φορέων του τοπικού κράτους, η οποία προβάλλεται και ως μοναδική διέξοδος για τα χρηματοδοτικά κενά.
Προχωρά στην θεσμική ενδυνάμωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών των δήμων με την «παροχή κινήτρων» για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των τοπικών φόρων, την επιβολή νέων φόρων και την αύξηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες που θα πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ολοκληρώνεται η καταγραφή της περιουσίας των ΟΤΑ με σκοπό την ληστρική εκμετάλλευση-«αξιοποίησή» της από επιχειρήσεις προφανώς, και από ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο.
Σχολειά, δημόσιοι και αρχαιολογικοί χώροι, τα δάση, τα ποτάμια, τα νερά, θα «αξιοποιούνται» ώστε να έρθει η «ανάπτυξη» θα είναι εκμεταλλεύσιμα επί «πληρωμή» και επειδή αυτή την δουλειά την ξέρουν καλύτερα οι επενδυτές θα περάσουν σ` αυτούς. Αύριο αυτοί θα μας ζητούν χρήματα για να πηγαίνουν τα παιδία μας στο σχολείο, να περπατάμε στα δάση, να μπαίνουμε στις παραλίες, να χρησιμοποιούμε αθλητικούς χώρους κλπ.
Το «Οικονομικό Παρατηρητήριο» θα λειτουργεί ως προληπτικός «δημοσιονομικός κόφτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση. Σκοπός είναι η προληπτική συμμόρφωση των ΟΤΑ στα μέσα δημοσιονομικής προσαρμογής και πειθάρχησης στους στόχους των μνημονίων.
Εμείς τον απολογισμό της Περιφέρειας, τον κρίνουμε κυρίως από την οικονομική, και την κοινωνική κατάσταση των εργαζομένων και του λαού. Τα αποτελέσματα ενός απολογισμού, εκτός από τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, οφείλουν να απαντούν με ποιοτικό και ποσοτικό τρόπο σε τι βαθμό η πολιτική, τα έργα και οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας, αντιμετώπισαν τα τεραστία προβλήματα του λαού μας.
Απ` αυτή την άποψη δεν έγιναν, οι παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες για τα εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, για το φυσικό περιβάλλον και την προστασία του καθώς επίσης για το πρόβλημα της ανεργίας, (η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι μια από τις περιφέρειες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας) για τη φτώχεια στην οποία ρίχνουν το λαό οι πολιτικές της κυβέρνησης– Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η αιτία είναι ότι οι περιφερειακές αρχές ακολουθούν την πολιτική της κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Θεσμών, που κεντρικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι οι ιδιωτικοποιήσεις όλων των βασικών κοινωνικών λειτουργιών, και υποδομών, (της διαχείρισης των απορριμμάτων, του υδατικού πλούτου, της ενέργειας και της δημόσιας περιουσίας συνολικά).
Αυτοί που κατά κόρον αναφέρουν ότι φταίει μόνο η κεντρική εξουσία που δεν έδωσε κάποιους πόρους στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση αποπροσανατολίζουν αποκρύβοντας την βασική αιτία του προβλήματος.
Είμαστε σίγουροι και σας το επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία δεν θα έρθει «ανάπτυξη», ούτε θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, με το να παραδοθούν στους πολυεθνικούς επιχειρηματικούς, ελληνικούς και ξένους ομίλους όλα τα δημόσια αγαθά, ο δημόσιος χώρος, η διαχείριση των υδάτων, της ενέργειας, των σκουπιδιών και τόσα άλλα που έχουμε αναπτύξει στα περιφερειακά συμβούλια εμείς ως Αριστερή Παρέμβαση Στη Θεσσαλία – Ανταρσία Για Την Ανατροπή αλλά και άλλες παρατάξεις.
Αυτό είναι το βασικό πολιτικό πρόβλημα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρέμβασης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και των λαϊκών προβλημάτων. Και αυτό δεν είναι συγκυριακό, κατά τη γνώμη μας.
Προκειμένου να δικαιολογήσουν την παρούσα κατάσταση, μας λένε κάποιοι ότι οι κυβερνήσεις δεν θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι χρήσιμη η τοπική αυτοδιοίκηση ως μέρος του συνολικού κρατικού πολιτικού συστήματος, για να εφαρμόζει τη γραμμή και τη στρατηγική της κυβέρνησης και της Ε.Ε., όπως αυτή αποτυπώνεται στα μνημόνια.
Συνολικά σε μία αντιλαϊκή πολιτική που ξεθεμελιώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Αυτή είναι η αιτία που ο λαός έρχεται σε αντίθεση με το κεντρικό κράτος και τις κυβερνήσεις που το διαχειρίζονται και όποια κυβέρνηση θα το διαχειριστεί στην επόμενη περίοδο, αλλά συγχρόνως απαξιώνει και την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.
Είναι η ουσία της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος, σε όλα τα επίπεδα: κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό και δεν είναι θέμα προσώπων, δεν είναι απλά θέμα διαχείρισης.
Για μας είναι καθαρό ότι το καπιταλιστικό συστήματα, προκειμένου να ανατάξει τα κέρδη του σε περίοδο κρίσης, προσαρμόζει σε αυτή την πολιτική γραμμή και στη λεγόμενη τοπική αυτοδιοίκηση.
Σ` αυτό το θεσμικό πλαίσιο εντάσσονται η μείωση των λειτουργικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και ο μηδενισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό στο τοπικό κράτος με μεγάλη αφαίρεση και όχι πρόσθεση πόρων.
Οι προσλήψεις Υπαλλήλων σε ΟΤΑ και Δημόσιο σχεδόν ανύπαρκτες με συνέπεια τη λειψή, έως την ανύπαρκτη δυνατότητα ανταπόκρισης στις στοιχειώδεις απαιτήσεις λειτουργίας των υπηρεσιών.
Εμείς λέμε ότι μόνο με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, μπορείς να σχεδιάσεις και να υλοποιήσεις μακροχρόνιους προγραμματισμούς και μάλιστα με το ελάχιστο κόστος.
Όταν υποβαθμίζεται και καταρρακώνεται ή καταργείται, η διαχείριση των δημόσιων αγαθών, των κοινωνικών αγαθών και παραδίδονται στα ιδιωτικά συμφέροντα οι δομές και λειτουργίες (ιδιωτικοποιούνται), τότε επόμενο είναι να έχουμε απλήρωτους εργαζομένους προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας ‘κοινωφελείς εργασία» και στο τέλος απολύσεις.
Εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίες οι προσλήψεις σε ειδικότητες, οι οποίες θα αναβαθμίζουν τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ειδικότητες κοινωνικού χαρακτήρα για παροχή κοινωνικού έργου, (εκπαιδευτικοί, νοσηλευτές, γιατροί κλπ)
Η οικονομική και πολιτική ενίσχυση συγκεκριμένων τομέων παράγωγης δείχνουν τον ρολό της περιφέρειας στην περίοδο της κρίσης. Στον τουρισμό οι προτάσεις αφορούν κατά κύριο λόγο μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου και δεν βοηθούν τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στη Θεσσαλία
Με βασική πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ όλος ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις για την όποια ανάπτυξη γίνεται από τη Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά με γνώμονα την εξυπηρέτηση των δικών της πολιτικών επιλογών. Η συνέχιση της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) εξακολουθούν να γίνονται χωρίς κανέναν σχεδιασμό πάντα μέσα από τον ιδιωτικό τομέα με τις γνώστες πλέον και στον τελευταίο υποστηρικτή τους καταστροφικές για το περιβάλλον συνέπειες (καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος κλπ).
Συνεχίζουν να κατασκευάζονται χωρίς καμιά αντίδραση από πλευράς της περιφερειακής αρχής διόδια με δυσβάστακτα για τον λαό τέλη. Γεμίζουμε τις τσέπες των μεγαλοεργολάβων με ευρώ και τους παράδρομους «σκοτώστρες» με αυτοκίνητα.
Δεν λέτε όχι στην δημιουργία εργοστασίων για την καύση σκουπιδιών.
Για την αγροτική οικονομία, τομέα ζωτικής σημασίας για την Θεσσαλία, καμιά μερίμνα, κανένας σχεδιασμός. Όλα στο έλεος της Κοινής Αγροτικής Πολίτικης που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι στόχος είναι η συρρίκνωση και όχι η ανάπτυξη της. Έρχεται, μετά τον καπνό, τα τεύτλα, και άλλων, η σειρά τη διάλυσης της αιγοπροβατοτροφίας.
Είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό το πρόβλημα, και είναι σοβαρή η ευθύνη των περιφερειακών και των τοπικών αρχών, που προσαρμόζονται και υποτάσσονται σε αυτή την πολιτική.
Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από την λεγόμενη αυτοδιοίκηση αυτή την περίοδο.
Εμείς δεν έχουμε καμιά ψευδαίσθηση πως οι λύσεις των λεγόμενων «τοπικών προβλημάτων» θα έρθουν από τις αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου.
Αντιθέτως πιστεύουμε ότι η λύση είναι η ανάπτυξη εργατικού λαϊκού κινήματος αντικαπιταλιστικής κατεύθυνσης που θα συγκρουστεί με αυτή την πολιτική και θα επιβάλει άλλη στρατηγική που θα ανατρέπει, συνολικά αυτή την αντιλαϊκή λαίλαπα η οποία καταστρέφει την κύρια παραγωγική δύναμη της κοινωνίας, που είναι ο άνθρωπος. Οι λύσεις θα δοθούν στις πλατείες και στους δρόμους.
Είναι επομένως ζήτημα μίας συνολικής ανατροπής
Με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε τον απολογισμό της Περιφέρειας».

Αδάμου Αντώνης
περιφερειακός σύμβουλος
της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή