Σελίδες

12 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση για την προώθηση ΣΔΙΤ ιδιωτικοποιήσεων στη Θεσσαλία


ΤΑ Σ.Δ.Ι.Τ. ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Μπορεί στους περισσότερους να μην λέει και πολλά η έννοια Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), παρόλα αυτά η παρουσία της άρχισε να πυκνώνει επικίνδυνα στα ψηλά γράμματα των αποφάσεων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, όσο και σε επίσημα συνέδρια που αποτελούν πρόδρομο των σχεδίων της αστικής πολιτικής. Η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε) για την Επικαιροποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)  Περιφέρειας Θεσσαλίας», που ενέκρινε κατά πλειοψηφία το περιφερειακό συμβούλιο στις 13 Μαΐου, μέσα σε άλλα εγκρίνει ουσιαστικά την υλοποίηση Σ.Δ.Ι.Τ. για τη Μ.Ε.Α. (Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων) Λάρισας (βλ. πρακτικά: αρ: 503/16-03-2016 σελ.6 ιστοσελίδα περιφέρειας Θεσσαλίας). Μετά από λίγες ημέρες, στις 26 Μαΐου, στο διεθνές συνέδριο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα που έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Valis από το Εργαστήριο Μεταφορών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Ευτυχία Ναθαναήλ εισηγείται την εκχώρηση σε Σ.Δ.Ι.Τ. μέρος υπηρεσιών του λιμανιού του Βόλου και ουσιαστικά τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του. Στην ουσία μιλάμε για προώθηση διαδικασιών αποκλειστικής εκμετάλλευσης δημόσιων χώρων και υπηρεσιών από το κεφάλαιο. Κοινώς ξεπούλημα. Και όλα αυτά τη στιγμή που υποτίθεται πως τόσο ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, όσο και οι δήμαρχοι Βόλου και Λάρισας κ. Μπέος και κ. Καλογιάννης έχουν «δεσμευτεί» για τη «διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών»… 
Με απλά λόγια τι γίνεται; Όλα τα «σφυριά» της αστικής πολιτικής σφυρηλατούν το σχέδιο, που από κοινού προωθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΖΑ- ΑΝΕΛ και τα διεθνή και εθνικά πολιτικά και οικονομικά στηρίγματα, με ηγεμονικό ρόλο της ΕΕ. Οι «κομματικές φανέλες» όντως ξεθώριασαν και η νέα ενοποίηση της αστικής πολιτικής αποσκοπεί στα να έρθουν στα χέρια του κεφαλαίου όλα τα δημόσια αγαθά, και ιδιαίτερα όσα έχουν μεγάλο κύκλο εργασιών και κατ επέκταση πλούτο, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, οι μεταφορές, ο τουρισμός κτλ. Το μεγάλο φαγοπότι είναι εδώ...! Και όχι γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αλλά γιατί πρέπει να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με την ελπίδα να ξεπεράσει τους ασθμαίνοντες ρυθμούς ανάπτυξης που το ακολουθούν στα χρόνια της κρίσης.
Η επιχειρηματολογία γνωστή. Προσέλκυση επενδύσεων, εξοικονόμηση δημόσιων εσόδων, δημιουργία θέσεων εργασίας και μια σειρά αντίστοιχα “όμορφα πλασμένα λογάκια” μόνο και μόνο για να αποκρυφτεί η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως τόσο τα ΣΔΙΤ, όσο και όλο το πακέτο ιδιωτικοποιήσεων αφαιρεί με τον πιο βάναυσο και μόνιμο τρόπο τον κοινωνικό πλούτο από τον φυσικό του δικαιούχο, δηλαδή την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Από τη μια με την επιβολή νέων τρόπων εκμετάλλευσης της εργασίας, με την πλήρη κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης και από την άλλη με τον εκφυλισμό κάθε δημόσιου κοινωνικού αγαθού και τη μετατροπή του σε φορέα εξυπηρέτησης των αναγκών της κοινωνικής ελίτ.
Το ότι τα τοπικά κέντρα εξουσίας δεν λένε τα πράγματα με το όνομα τους ή καλύτερα αποκρύπτουν μεθοδικά την αλήθεια και το σκοπό τους αποδεικνύει πως δεν έχουν καμία κοινωνική νομιμοποίηση να προχωρήσουν στο ξεπούλημα του μόχθου ενός ολόκληρου λάου. Αποδεικνύει όμως παράλληλα πως στόχος τους είναι “το κόλπο να γίνει στα μουλωχτά” και να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή ως “ώριμο φρούτο” και ως μονόδρομος. Ακριβώς για αυτό απαιτείται ένα κίνημα που θα δράσει αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε μεθόδευση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μακριά από λογικές “καλών και αναγκαίων” ιδιωτικοποιήσεων. Πάνω απ όλα όμως χρειάζεται ένα κίνημα που απέναντι στον εκφυλισμό και την υποβάθμιση της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών υπηρεσιών, θα διεκδικήσει την επανοηματοδότηση τους με τον έλεγχο τους όχι από τα κρατικά θεσμικά όργανα, αλλά από όργανα που θα συγκροτούν οι ίδιοι οι χρήστες αυτών των χώρων και υπηρεσιών, δηλαδή η ίδια η εργαζόμενη πλειοψηφία.

Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή